«Η κοινωνία απέναντι στο χλευασμό της ιστορίας προτάσσει το σεβασμό»
Στις 16 Νοεμβρίου διάβασα στο Gargalianoionline την «ενημέρωση – έκκληση του Συλλόγου Μονίμων Καθηγητών του Γυμνασίου Φιλιατρών για την κατάσταση στο παλαιό Λύκειο» προς το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Η επιστολή, την οποία υπογράφουν 13 καθηγητές του Γυμνασίου, την επόμενη μέρα φιλοξενήθηκε και στις δύο ημερήσιες εφημερίδες της Μεσσηνίας «Ελευθερία» & «Θάρρος». Θέλησα να επισκεφθώ για να δω την υφιστάμενη κατάσταση στο παλαιό Λύκειο Φιλιατρών, το οποίο επί σειρά ετών ήταν Λύκειο της νότιας επαρχίας Τριφυλίας και σε αυτό έχουν φοιτήσει μαθητές, όχι μόνο από τα Φιλιατρά, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή μέχρι τη Χώρα και πιο πέρα.
Έχουν φοιτήσει, μεταξύ αυτών, συγγενείς και φίλοι μου, όπως και πολλοί ακόμα, οι οποίοι προόδευσαν και πρόκοψαν στη ζωή τους, επιστημονικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, οικογενειακά. Με τα εφόδια που τους έδωσε το Λύκειο στα Φιλιατρά. Σεβόμενος τους θεσμούς και πράττοντας θεσμικά, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Νικόλαο Φρούσο, εκφράζοντας την επιθυμία μου να επισκεφθώ τους χώρους του παλαιού Λυκείου Φιλιατρών.
Εξεπλάγην με την απάντηση που μου έδωσε, ότι «είναι εντολή δημάρχου να μην πλησιάσω δημοτικά κτήρια και δημοτικές υπηρεσίες, αλλιώς θα με οδηγεί στον εισαγγελέα». Ειλικρινά εξεπλάγην και σκεπτόμουν για ποιο λόγο ο κ. Λεβεντάκης να έδωσε εντολή απαγόρευσης εισόδου μου σε δημοτικά κτήρια και δημοτικές υπηρεσίες. Το αντιλαμβάνεσθε; Ο κ. Λεβεντάκης να απαγορεύει την είσοδό μου σε δημοτικά κτήρια και δημοτικές υπηρεσίες; Ανήκουστο. Πέραν της φαιδρότητας, αναδεικνύεται η αντίληψή του περί των δημοτικών και δημοσίων υποθέσεων. Πόθεν νομίζει ότι αντλεί τέτοιου δικαιώματος; Αλλά και τι έχουν να κρύψουν; Τι φοβούνται μήπως δω;
Οι απαντήσεις μού δόθηκαν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου βλέποντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Θάρρος» και διαβάζοντας το ρεπορτάζ στη σελίδα 12, με φωτογραφίες από εσωτερικούς χώρους του παλαιού Λυκείου Φιλιατρών. «Ρημάζει το ιστορικό Λύκειο», «θλίψη και αποτροπιασμός» γράφει η εφημερίδα. Οι φωτογραφίες της εγκατάλειψης, αποκρουστικές, συνιστούν χλεύη των ανεύθυνων υπευθύνων στην ιστορία του εμβληματικού κτηρίου και την προσφορά του ως κοιτίδα μόρφωσης και πολιτισμού. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο κ. Λεβεντάκης απαγόρευσε την είσοδό μου στο κτήριο. Για να μη δω το ρημαδιό και το χλευασμό της ιστορίας και της προσφοράς του εμβληματικού Λυκείου, επί των ημερών του στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας. Όμως, η φιλιατρινή κοινωνία, η κοινωνία της Τριφυλίας, απέναντι στο χλευασμό της ιστορίας προτάσσει το σεβασμό, απέναντι στη νοσηρότητα προτάσσει τη σοβαρότητα, απέναντι στην ανευθυνότητα προτάσσει την υπευθυνότητα, απέναντι στην ιδιοτέλεια προτάσσει το κοινό καλό, απέναντι σε κάθε είδους τραμπουκισμό προτάσσει το δημοκρατικό διάλογο, απέναντι στην καταστροφή και το ρημαδιό προτάσσει τη δημιουργική ζωντάνια. Το παλαιό Λύκειο Φιλιατρών θα ανακτήσει τη φυσιογνωμία του, το ιστορικό του κύρος και τη λειτουργικότητά του, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, την τοπική ιστορία και παράδοση, ανοιχτό στην κοινωνία. Όχι ασφαλώς στις μέρες που απομένουν της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, με «φανφάρες». Αλλά με τη νέα Δημοτική Αρχή μας, ύστερα από διαβούλευση με τους καθηγητές και μαθητές, με την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς και το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών. Κι αυτό είναι προσωπική δέσμευση.
Του Άκη Γ. Κατρίτση
Υποψήφιου δημάρχου Τριφυλίας