«Η περίεργη συμπεριφορά Αντώνιου και πρεσβυτέρας όταν δωρίσαμε ακίνητο»
«Δωρίσαμε το σπίτι μας στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία». Η Μίνα Σπυροπούλου- Καρέλια, δωρήτρια της δομής της Καλαμάτας, μιλά στο iefimerida.gr.
Το 2018, όταν κανείς δεν είχε υποψιαστεί τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου, η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια και η κόρη της Ιωάννα αποφάσισαν να δωρίσουν στη δομή ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους, του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη δωρεά στην Κιβωτό και ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε το πρώτο σπίτι, ώστε να είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Φτιάξαμε γραφεία παιδαγωγών, γραφείο με computer, μεγάλη τραπεζαρία, playroom, επαγγελματική κουζίνα, πυρόσβεση κ.τ.λ.» λέει η κυρία Σπυροπούλου – Καρέλια στο iefimerida.gr, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο π. Αντώνιος και η σύζυγός του αδιαφορούσαν για την πρόοδο των εργασιών.
«Ζητήσαμε το ακίνητο πίσω»
«Δεν μπορούσα ούτε να τους βρω στο τηλέφωνο να συνεννοηθούμε για τα τεχνικά θέματα του σπιτιού. Μέχρι που μια μέρα με πήρε τηλέφωνο η πρεσβυτέρα, γιατί αυτή έκανε κουμάντο, και μου ζήτησε στο ακίνητο να φτιάξουμε και αρχαίο θέατρο. Της εξήγησα ότι εμείς φτιάχνουμε χώρο για τα παιδιά και ότι υπάρχει πνευματικό κέντρο στην πόλη, όπως και το κάστρο, αν θέλουν να τα πηγαίνουν. Τότε μου έκλεισε το τηλέφωνο. Εγώ νόμισα ότι κόπηκε η γραμμή και ξαναπήρα, αλλά απάντησε ο οδηγός τους – γιατί είχαν οδηγούς παιδιά που είχαν μεγαλώσει στις δομές- και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει, γιατί ήταν απασχολημένη. Επειδή δε μου άρεσε καθόλου αυτή η συμπεριφορά, μίλησα με το δικηγόρο μου και ζητήσαμε το ακίνητο πίσω.
Αυτοί, βέβαια, δεν το έδωσαν, γιατί δεν είχαμε σκεφτεί να έχουμε τέτοιον όρο στη δωρεά. Τότε -πριν ακόμα πάρουν τις άδειες- έφεραν τα πρώτα παιδιά στην Καλαμάτα για να μη χάσουν το σπίτι».
Ζητούσαν παπούτσια για τα παιδιά νούμερο 45
Τα περασμένα Χριστούγεννα αποφάσισε να προσφέρει ρούχα και παπούτσια στα παιδιά αξίας 10.000 ευρώ, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μια έκπληξη. «Τους έστειλα τα χρήματα για τα ρούχα και τα παπούτσια, αφού πρώτα είχα ζητήσει να μάθω πόσα παιδιά ήταν εκεί και τα μεγέθη των ρούχων και των παπουτσιών. Από το ποσό αυτό ξόδεψαν μόνο 3.800 ευρώ. Όταν το έμαθα ζήτησα να επιστραφούν τα υπόλοιπα χρήματα, όπως και έγινε. Στα νούμερα παπουτσιών μού είχαν ζητήσει και νούμερο 45 και τους λέω “ποιο παιδί φοράει 45;”. Αφού μας είχαν πει ότι θα φιλοξενούν παιδιά από 5 έως 15 ετών, κορίτσια και αγόρια, αλλά έφεραν μόνο αγόρια. Τότε μου είπαν ότι έχουν και μεγαλύτερα παιδιά».
Να έχει την εποπτεία το κράτος
Οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και απέραντη λύπη για τα παιδιά στην κυρία Σπυροπούλου – Καρέλια. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι θέλει το σπίτι της να παραμείνει στη δομή με κρατική εποπτεία. «Επιθυμία μας ήταν να γεμίσουν τα σπίτια με παιδιά και να υπάρχουν υπεύθυνα άτομα για τη διαπαιδαγώγησή τους και να περιβάλλονται από αγάπη, που τόσο τους είχε λείψει. Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές οι οποίες εδόθησαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί», σημειώνει η κυρία Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια.
«Κιβωτός του Κόσμου»: Η φερόμενη εμπλοκή της Δομής στην Καλαμάτα
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο ζήτημα με την «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ δημοσιεύματα εμπλέκουν σημαντικά τη δομή της Καλαμάτας. Τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων δύο θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, καθώς στη μία από αυτές ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαιώνει την πρώτη καταγγελία του 19χρονου.
Πάντως, σε επίπεδο Καλαμάτας, οι πληροφορίες του «Θ» αναφέρουν πως μέχρι χθες δεν είχε δοθεί σε Αρχές εντολή για διερεύνηση οποιουδήποτε σημείου των καταγγελιών που σχετίζονται με την περιοχή μας.
Δομή Καλαμάτας
Εκτενές ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τη Δομή της «Κιβωτού» στην Καλαμάτα επικαλείται νέα στοιχεία και πως από εδώ άρχισε να εκτυλίσσεται το χρονικό των καταγγελιών, όταν ο 19χρονος που μίλησε πρώτος έφτασε στην πόλη προερχόμενος από το Βόλο.
Ο νεαρός βρέθηκε στην Καλαμάτα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, ημερομηνία που συμπίπτει με το άνοιγμα της δομής, στα τέλη Αυγούστου του ίδιου έτους.
Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, έφθασε από την Αθήνα στη νεοσυσταθείσα δομή και διέμεινε για περίπου 1,5 μήνα και το καταγγελλόμενο πρόσωπο, υψηλά ιστάμενο στη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου».
Όπως αναφέρθηκε από την ΕΡΤ, σύμφωνα με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της Δομής στην Καλαμάτα, εντύπωση προκάλεσε ο απόμακρος χαρακτήρας και η αρνητική εντύπωση που σχημάτισαν από την πρώτη στιγμή οι περισσότεροι από τους εργαζομένους για τον ιδρυτή της ΜΚΟ, πατέρα Αντώνιο.
Οι άνθρωποι που μίλησαν στην ΕΡΤ έκαναν λόγο για σκληρές εργασίες στον κήπο που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα και για «δώρα» που έφερναν γονείς και η Δομή τα κρατούσε για να τα δώσει ο πατήρ Αντώνιος στα παιδιά.
Αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, τονίζουν ότι στη Δομή της Καλαμάτας δεν υπήρξαν τόσο σοβαρά περιστατικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι συνέβαινε όταν ο πατήρ Αντώνιος ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά ή όταν αυτά πήγαιναν σε άλλες δομές. Υπάρχουν δε αναφορές και για μεταμεσονύχτια μπάνια των παιδιών.
Όσον αφορά στον ιδρυτή της ΜΚΟ, κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, ένα «νάρκισσο» που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, τα οποία είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές.
Υπήρχε, δηλαδή, ένας πυρήνας γύρω από τον πατέρα Αντώνιο, ενώ τα παιδιά της δομής και η πλειονότητα των εργαζομένων δεν ανήκαν στο στενό του κύκλο. Αρκετοί εργαζόμενοι, μάλιστα, ήταν «αναλώσιμοι», καθώς άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι μετακινήσεις των παιδιών
Ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα αποτελούν οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι από τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία. Για παράδειγμα, καλούσε ο πατήρ Αντώνιος στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο πατήρ Αντώνιος τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές.
Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, άλλο είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλο ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.
Έμεινε από απουσίες
Κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα που από την Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής, καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρεται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος.
Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου αποχώρησαν ξαφνικά από τη δομή της Καλαμάτας τρία παιδιά αρχικά, ενώ έπειτα από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλα δυο. Όλα τα παιδιά είναι άνω των 13 ετών.
Οι λόγοι που μετακινήθηκαν δεν έγιναν γνωστοί στους εργαζομένους της δομής, αλλά φημολογούνταν ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ».
Στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ σημειώνεται ότι για το ένα παιδί που αποχώρησε υπήρξε και αναφορά από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε το παιδί πήγαινε κανονικά στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.
Λίγο αργότερα από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον πατέρα Αντώνιο. Όταν επέστρεψαν, υπήρξαν φήμες για κακομεταχείρισή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας φόβος των παιδιών της Καλαμάτας για πιθανή μεταφορά τους στην Αθήνα
Απαντώντας στο ερώτημα αν είχαν μιλήσει ποτέ για όλα αυτά, κάποιοι είπαν ότι το είχαν κάνει σε αρμοδίους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνω και ουδέποτε ακούγονταν.
Επερώτηση στο Περιφερειακό
Στο μεταξύ, επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Νέας Πελοποννήσου», Κωνσταντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα και Μαργαρίτα Σπυριδάκου.
Ερωτούν την Περιφερειακή Αρχή αν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, αν υπάρχουν σχετικά πορίσματα των επιτροπών αδειοδότησης και τι αναφέρουν αυτά, αλλά κι αν έχουν διεξαχθεί έλεγχοι από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για τη λειτουργία της δομής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ζητούν δε να δημοσιοποιηθούν άμεσα η άδεια της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα που λειτουργεί από το 2020, καθώς και τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών.