Ο Τσίπρας στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναφέρθηκε στα δύσκολα δημόσια οικονομικά που διαχειρίστηκε, στα μνημόνια που μας έβγαλε, στη ρύθμιση του χρέους και στα χρήματα που άφησε στα ταμεία του Δημοσίου.
Δεν είναι λίγα, όμως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύονται να παρουσιάσουν ως επίτευγμα την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους «θεσμούς».
Κι αυτό, γιατί η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων συγκρούεται με τη φαντασιακή εικόνα του εαυτού τους.
Υπάρχει ένα αριστερό κράτημα για τα στελέχη αυτά που δεν παινεύουν τα οικονομικά πεπραγμένα της κυβερνώσας αριστεράς.
Το γεγονός πως μόλις το 15% με 20% στις δημοσκοπήσεις θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα από την κυβέρνηση τις κρίσεις των τελευταίων ετών τα λέει όλα.
Συνεχίζοντας την ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το αίτημα της απαλλαγής από το «καθεστώς Μητσοτάκη» θα γίνει πλειοψηφικό. Και το ερώτημα είναι γιατί αυτό δεν έχει ήδη συμβεί.
Δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί επί τριάμισι χρόνια ο Μητσοτάκης διατηρεί το πρωτοφανές στην ιστορία της μεταπολίτευσης δημοσκοπικό προβάδισμα.
Μπορεί, άραγε, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες μέχρι τις εκλογές η φθορά της κυβέρνησης να επιταχυνθεί τόσο ώστε να ανατραπούν εις βάρος της οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί;
Σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ δύσκολο στον Τσίπρα να αρνηθεί τη νέα μετεκλογική πραγματικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο νικητής του πρώτου γύρου σημαίνει πρόκριση για πρωθυπουργός της επόμενης ημέρας.
Όσοι δεν το κατανοούν, κινδυνεύουν να συντριβούν στην επόμενη αναμέτρηση.
Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη