Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, το Μαξίμου ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι οι εθνικές εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν με βάση την απογραφή του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών στις περιφέρειες. Δηλαδή, περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες να χάσουν έδρες οι οποίες θα “μετακινηθούν” σε μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και επομένως, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την περιφέρεια ανησυχούν για τις έδρες τους, εξ ου και ορισμένοι διέρρεαν σενάρια διεξαγωγής των εκλογών χωρίς τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών που θα επιφέρει η απογραφή του 2021.
Καθώς, όμως, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διεξαχθούν με βάση την τελευταία απογραφή οι εκλογές. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντισυνταγματικό, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Εάν βέβαια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πάει σε πρόωρες εκλογές την περασμένη άνοιξη, δε θα είχαν βγει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και, συνεπώς, δε θα υπήρχαν αλλαγές στον εκλογικό χάρτη.
Σημειωτέον ότι η απογραφή δεν αλλάζει φυσικά τον αριθμό των εδρών που θα πάρει συνολικά ένα κόμμα, καθώς αυτός εξαρτάται από τον εκλογικό νόμο. Αν και με τον εκλογικό νόμο 1907/90, ο αριθμός των μονοεδρικών άλλαζε το αποτέλεσμα.
Η απογραφή, όμως, επηρεάζει την κατανομή των εδρών μέσα στην εκλογική περιφέρεια (εκλογικό μέτρο), τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος.
Από την κυβέρνηση, πάντως, διαψεύδουν σενάρια για αύξηση, για παράδειγμα, των εδρών της Α’ Αθήνας κατά τέσσερις, με αντίστοιχη μείωση εδρών στην περιφέρεια της χώρας, επιχειρώντας να καθησυχάσουν τους βουλευτές της επαρχίας που φοβούνται τις “καραμπόλες”.
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να βγουν μέσα στο Νοέμβριο και επισήμως από την κυβέρνηση δηλώνουν άγνοια για το πώς και ποιες περιφέρειες θα επηρεαστούν τελικά.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα και οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή. “Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση”, ξεκαθάρισε άλλωστε με ανάρτησή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος.
Με βάση τα νέα δεδομένα: Οι μονοεδρικές αναμένεται να αυξηθούν από 7 σε 10. Από μία έδρα θα χάσουν η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος.