Το ταμπού των γυναικών-θυμάτων βίας να ζητήσουν βοήθεια σπάει και στη Μεσσηνία, όμως με πιο αργό ρυθμό από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα
Ψυχολογική, κοινωνική, οικονομική, σωματική βία. Η χειρότερη, όμως, ανάμεσα σε όλες τις μορφές βίας είναι αυτή που δεν καταγγέλλεται, καθώς είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα-θύμα βίας σε ακόμα πιο σκοτεινά μονοπάτια.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα, η οποία έχει αφιερωθεί στην αφύπνιση των κοινωνιών για την εξάλειψη των περιστατικών βίας ενάντια στη γυναίκα, ας αναλογιστούμε ο/η καθένας/καθεμία, στο μερίδιο που μας αναλογεί, πως είναι εφικτό να σπάσει ένας κύκλος καλά ριζωμένων αντιλήψεων που γεννούν τέτοιου είδους νοσηρά περιστατικά.
Και μπορεί η πανδημία, ο εγκλεισμός και τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας να έφεραν πιο εύκολα στην επιφάνεια συμπεριφορές που σήμερα προβληματίζουν και ανησυχούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις των θυτών δεν προϋπήρχαν, απλά βρίσκονταν στην «πιο αποσιωπημένη έκφρασή τους».
Παρόμοια εικόνα επιβεβαίωσε και η κυρία Δήμητρα Μιχαλοπούλου, ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, μιλώντας στο «Θ» με αφορμή την 25η Νοεμβρίου και την καθιέρωσή της ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Ενάντια των Γυναικών.
Εννιά χρόνια λειτουργίας
Κάνοντας λόγο για τα εννιά χρόνια που έχουν περάσει από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών στην Καλαμάτα, η κα Μιχαλοπούλου παρατηρεί ότι έκτοτε έχουν εξυπηρετηθεί παραπάνω από 700 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων βίας, με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά να παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια της πανδημίας και του εγκλεισμού.
Όπως σημειώνει δε, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που απευθύνονται για βοήθεια στο Κέντρο αφορά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, υπάρχουν και περιστατικά βίας ανάμεσα στην κοινωνία, παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ακόμα και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Οι τάσεις στη Μεσσηνία
«Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η πορεία των καταγγελιών είναι αυξητική με το πέρασμα των χρόνων, αυτό συνεπάγεται ότι οι γυναίκες μιλούν περισσότερο και πιο εύκολα τώρα», εξηγεί. Επισημαίνει, όμως, πως παρά τα γενναία βήματα που γίνονται σε αυτό το επίπεδο πανελλαδικά, το θέμα της βίας ενάντια στις γυναίκες εξακολουθεί να είναι ταμπού στην ελληνική κοινωνία: «Ειδικά σε κλειστές και συντηρητικές πόλεις της επαρχίας, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, και εκεί χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα».
«Παρ’ όλα αυτά», συνεχίζει, «κάθε χρόνο παρατηρούμε μια αυξητική πορεία ως προς τις γυναίκες που σπάνε τη σιωπή τους και ζητούν βοήθεια (και) από το Κέντρο. Το ταμπού σπάει ακόμα κι εδώ στην επαρχία, ίσως, όμως, να σπάει με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η βία, γενικά, ως φαινόμενο έχει πολυπαραγοντικές ρίζες και σε αυτό οφείλεται ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των γυναικών που λαμβάνουν βοήθεια από το κέντρο ξεπερνά τις 100».
Εξυπηρέτηση περιστατικών και από τη Λακωνία
Παρά την πρόσφατη «έκρηξη» τέτοιου είδους καταγγελιών από γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιου είδους βία, ακόμα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντούτοις οι δημόσιες υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια στις γυναίκες είναι ελάχιστες και με αρκετές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μοιράζονται τα περιστατικά στις γύρω περιοχές.
Ειδικότερα, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας παρέχει βοήθεια σε γυναίκες τόσο από τη Μεσσηνία όσο και από τη γειτονική Λακωνία, ως η πλησιέστερη δημόσια βοήθεια στην οποία μπορούν να απευθυνθούν για τέτοια φαινόμενα.
Το απαραίτητο σπάσιμο του φαύλου κύκλου βίας και σιωπής των γυναικών
Κάνοντας λόγο για τη σπουδαιότητα έγκαιρης αναγνώρισης κακοποιητικών συμπεριφορών απέναντι σε μια γυναίκα, η κα Μιχαλοπούλου επισημαίνει ότι στη συνέχεια αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι να σπάσει τη σιωπή της, καθώς η αποσιώπηση είναι ο κοινωνικός μηχανισμός που συντηρεί αυτό το φαινόμενο-μάστιγα της βίας.
«Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα που ζει περιστατικά βίας είναι να σπάσει τη σιωπή, να υπερβεί την εσωστρέφειά της και να ζητήσει βοήθεια. Δεν είναι κακό να ζητήσουμε βοήθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κενή η θέση του νομικού συμβούλου
Παρότι η Υπηρεσία Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες περιστατικά γυναικών, αυτή τη στιγμή το τμήμα εξυπηρετεί την εκάστοτε περίπτωση μέσω κοινωνιολόγου (Εργασιακή Συμβουλευτική), κοινωνικής λειτουργού (Κοινωνική Συμβουλευτική) και ψυχολόγου (Ψυχολογική Συμβουλευτική).
Αντίστοιχα, η θέση του νομικού συμβούλου που θα έπρεπε να είναι καλυμμένη, καθώς είναι απαραίτητη για το Κέντρο, παραμένει κενή για μια ακόμα χρονιά, από το 2018, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που δημιουργείται να καλύπτεται τηλεφωνικά από το νομικό στέλεχος άλλου κέντρου συμβουλευτικής. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομικός σύμβουλος είναι από τα κύρια πρόσωπα που πρέπει να πλαισιώνουν το Κέντρο, καθώς πληροφορεί κάθε γυναίκα – θύμα βίας για τα έννομα δικαιώματά της, αφού όταν δε γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, εύκολα μπορούμε να παγιδευτούμε», διευκρινίζει η ίδια κλείνοντας.
Για πληροφορίες, οποιοσδήποτε μπορεί να προσέλθει αυτοπροσώπως στο Κέντρο Συμβουλευτικής (Περρωτού & Μαντίκλου), ή/και να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 2721099225, 2721099212, αλλά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: ksg@kalamata.gr.
Της Χριστίνας Μανδρώνη