Στο περιθώριο της υπογραφής συμβάσεων έργων στο Διοικητήριο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους, με μία από αυτές να αφορά αντιδράσεις ιδιοκτητών στο τμήμα Μεσσήνη – Λάμπαινα.
Ως γνωστόν, αρκετοί από τους ιδιοκτήτες ζητούν να αποζημιωθούν για τις μάντρες, αξίας χιλιάδων ευρώ, που έχουν κατασκευάσει και ο δρόμος «παίρνει».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νίκα, έχουν αποδεχθεί 220 από τους 380 συνολικά ιδιοκτήτες, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά, ενώ όσοι διαφωνούν, θα συνεχίσουν στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει τι θα γίνει με την αποζημίωσή τους.
Ειδικότερα, ο κ. Νίκας απάντησε ότι «αυτά είναι κάποιες λεπτομέρειες, κάποιες περιπτώσεις τέτοιες θα τις δούμε με τη διαδικασία που ακολουθείται, θα πάμε στο δικαστήριο, θα βεβαιώσει το δικαστήριο το παραπάνω και θα τα δώσουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπούμε και δε θα κάνουμε το έργο».
Το «Θάρρος» στις 23 Σεπτεμβρίου είχε δημοσιεύσει απόψεις ιδιοκτητών που ναι μεν συμφωνούν με την κατασκευή του έργου, αλλά ζητούν να αποζημιωθούν σωστά για τις μάντρες που έχουν κατασκευάσει.
Χθες, λοιπόν, επικοινωνήσαμε ξανά με αυτούς και ζητήσαμε να σχολιάσουν τις νέες δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα, αφού στις προηγούμενες είχε κάνει λόγο για πλουτισμό κάποιων από το «πέρασμα» του δρόμου, δηλώσεις που τους είχαν εξοργίσει.
Επισήμαναν, λοιπόν, ότι για τους ίδιους «αυτό δεν είναι κάποιες λεπτομέρειες» όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Νίκας, ενώ πρόσθεσαν ότι θα υπάρξει πολυετής ενόχληση, αφού και να θέλουν να κατασκευάσουν τη μάντρα τους, δε θα μπορούν μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.
Μία από τους ιδιοκτήτες, μάλιστα, μας είπε ότι αν τελικά κατεδαφιστεί η μάντρα της, θα μείνει το σπίτι της χωρίς ασφάλεια. Έτσι, σκέφτεται να βάλει για όσο διάστημα χρειαστεί φύλλα από λαμαρίνες, τα οποία και θα αναγκαστεί η ίδια να πληρώσει και για χρόνια θα παραμείνει αυτή η εικόνα, αφού το έργο απαιτεί μεγάλο διάστημα.
Αυτό, όμως, που την απασχολεί περισσότερο είναι το θέμα της ασφάλειας, αφού είναι εύκολο κάποιος να ρίξει μια λαμαρίνα. Σχολίασε, λοιπόν, πως πέραν του οικονομικού θέματος, είναι και πρακτικό, σε μια περιοχή μάλιστα με πολλές κλοπές σε σπίτια.
Επίσης, ιδιοκτήτες ανέφεραν ότι η απάντηση του περιφερειάρχη δεν καλύπτει τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικά ένας μας δήλωσε ότι «όταν είχες χαλάσει 10.000 ευρώ πριν από 10 χρόνια για μια μάντρα και σήμερα για να τη φτιάξεις θες 15.000 ευρώ, δε γίνεται να περιμένεις το δικαστήριο που θα γίνει έπειτα από χρόνια για να πάρεις τα παραπάνω».
Κι αν είναι, όπως είπαν, το δικαστήριο να δώσει τα παραπάνω, ας το δώσει η ίδια η Περιφέρεια που γνωρίζει ότι υπάρχει αδικία και λάθος και να μην τρέχουν οι δύο πλευρές στα δικαστήρια.
Όσο για το διάστημα μεταξύ γκρεμίσματος της μάντρας και απόφασης του δικαστηρίου, σημείωσαν ότι δυστυχώς θα μείνουν ακάλυπτοι, αφού για να καλύψει κάποιος μια μάντρα 40 μέτρων θέλει τουλάχιστον 4.000 ευρώ, προκειμένου να κάνει κάτι προσωρινό.
Κλείνοντας επανέλαβαν ότι αυτό που ζητούν, πέραν της δίκαιης αποζημίωσης, είναι τουλάχιστον μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο να τους τοποθετήσει η Περιφέρεια ή ο εργολάβος περίφραξη, καθώς είναι θέμα ασφάλειας για τα σπίτια τους, αφού η μάντρα δεν είναι για ομορφιά.
Να σημειωθεί ότι σε άλλο τηλεφώνημα που δεχθήκαμε μας είπαν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ζητήσει τρεις φορές να συναντήσουν τον περιφερειάρχη για να συζητήσουν το πρόβλημά τους, έχουν λάβει απάντηση ότι θα τους δεχθεί στην Καλαμάτα, αλλά δυστυχώς, όπως μας είπαν, ο κ. Νίκας αρνείται να συναντήσει «το λαό κάτω από αυτόν, αφού ο βασιλιάς είναι μεγάλος».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση