Εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του «Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, με ομιλητή φυσικά τον πρώην πρωθυπουργό, η παρέμβαση του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κι αυτό, καθώς, αν και το όνομα του Αντώνη Σαμαρά περιλαμβανόταν στη λίστα υποκλοπών που δημοσίευσε η Documento, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού μέχρι στιγμής επικρατεί απόλυτη σιωπή, την οποία πολλοί στη Νέα Δημοκρατία εκλαμβάνουν μάλλον ως απειλητική.
Οι απόψεις του κ. Σαμαρά για την υπόθεση των υποκλοπών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά στην ενημερωτική ιστοσελίδα NEWS247, φέρονται να ταυτίζονται με αυτές που είχε εκφράσει δημοσίως ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αν και μετά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί τότε ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει να μην τοποθετηθεί και ο ίδιος για το θέμα.
Καραμανλής- Σαμαράς είχαν, πάντως, δειπνήσει μαζί στη Θεσσαλονίκη μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εφόσον ο κ. Σαμαράς σπάσει τη σιωπή του για το θέμα των υποκλοπών στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου ό,τι και να πει θα αποτελεί είδηση.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται, πάντως, να τοποθετηθεί και για τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα την εξωτερική πολιτική, για την οποία δε διστάζει κατά καιρούς να αφήνει αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου.
Στην πιο πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, στις 5 Νοεμβρίου, ο κ. Σαμαράς είχε εκ νέου εκφράσει τη διαφωνία του με διάλογο με την Τουρκία. «Δεν έχει νόημα πια ο “διάλογος” μαζί της. Δεν πρόκειται πλέον για διάλογο ανάμεσα σε δύο κράτη που έχουν διαφορές κι είναι φυσικό να τα συζητάνε και να τα βρίσκουν μεταξύ τους – ή αλλιώς να τα πηγαίνουν σε “διαιτησία”. Τώρα μοιάζει περισσότερο…- να το ξαναπώ- “διάλογος με πειρατή”, που προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεσή μας για να μας αρπάξει τα πάντα!», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τέτοια συναίνεση δε θα δώσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση! Γιατί “διάλογο” με πειρατή, δεν κάνει κανείς!».
Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί και για την επανέναρξη σεισμικών ερευνών για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κι αυτό, καθώς στις 20 Ιουνίου ο πρώην πρωθυπουργός είχε καρφώσει τον κ. Μητσοτάκη ότι εγκατέλειψε την πολιτική ερευνών για φυσικό αέριο και είχε υποστηρίξει ότι η χώρα πρέπει να πιέσει για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, αμφισβητώντας συνολικά την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.