Φως στην ιστορία των Αρμένιων προσφύγων που έφτασαν στην Καλαμάτα την περίοδο από το 1921 έως το 1947, ήρθε να ρίξει το νέο εγχείρημα-έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους- Μεσσηνίας, που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Κατόπιν των χαιρετισμών που απηύθυναν ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης εκπροσωπώντας το μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μεσσηνίας, Αναστασία Μηλίτση-Νίκα, μίλησε για τη νέα έκδοση των ΓΑΚ, που στρέφεται γύρω από τη ζωή και το αποτύπωμα των Αρμένιων προσφύγων τα 26 συναπτά έτη παραμονής τους στην Καλαμάτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Μηλίτση-Νίκα, την περίοδο μεταξύ 1921 και 1947 οι επτακόσιοι Αρμένιοι που έφτασαν στην πόλη διέμειναν σε αυτοσχέδια ξύλινα ή τσίγκινα παραπήγματα στην περιοχή του Κορδία, αλλά και στην περιοχή της Υπαπαντής. Είχαν δε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την τοπική κοινωνία, ενώ η παρουσία τριών αρμενόφωνων σχολείων και οι δύο εκκλησιαστικές ενορίες στις δύο παραπάνω περιοχές συνέβαλαν τα μέγιστα στην ομαλή διαβίωσή τους στην Καλαμάτα.
Καταλυτική
ήταν η παρουσία και η ομιλία του Ταβόρ Οβακιμιάν, προέδρου του Εθνικού
Συμβουλίου της Αρμένικης Κοινότητας στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στη
διαχρονική παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα, κάνοντας εκτενή αναφορά στους
ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.
Στο χαιρετισμό του, ο αρχιεπίσκοπος των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, Κεγάμ
Χατσεριάν, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου, ενώ
αναφέρθηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, που αποτελεί τη βάση των Αρμενίων
της πόλης.
Άκρως ενδιαφέροντα ήταν όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και από τον Βερζίν Καραμπετιάν, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Αρμενικά», ο οποίος αναφέρθηκε στον Αρμένικο Τύπο και την εκδοτική δραστηριότητα των Αρμενίων στην Ελλάδα.
Ξεχωριστή βαρύτητα στη βραδιά έδωσε η ερμηνεία του ηθοποιού και τ. διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Αλέξανδρου Κολιόπουλου, με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα που είχαν γράψει οι Αρμένιοι και είχε δημοσιευθεί στο «Θάρρος» της 16ης Σεπτεμβρίου 1947 από την Επιτροπή Επαναπατρισμού Αρμενίων Καλαμών.
Στο κλείσιμο της βραδιάς ακολούθησαν αρμένικα τραγούδια από τους Νίκο Παλαιολόγο, Κατερίνα Παλαιολόγου και Αντώνη Κουφουδάκη.
Της Χριστίνας Μανδρώνη