Επίσης, ζητά 10.000 ευρώ όριο οφειλής για αγροτική σύνταξη και κίνητρα κατά της εγκατάλειψης των χωριών
Νέα έκτακτη ρύθμιση 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, απαλλαγή από ασφαλιστικές υποχρεώσεις όσων λειτουργούν καφενεία σε χωριά κάτω των 100 κατοίκων και αύξηση στα 10.000 ευρώ του ποσού οφειλής για την έκδοση αγροτικής σύνταξης, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον «Εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας»: «Τα τελευταία 14 χρόνια η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται διαρκώς στη χώρα μας».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μαντάς ζήτησε από το υπουργείο να δει το αίτημα των φορέων που σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση το όριο οφειλής ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου ένας αγρότης να μπορεί να βγει στη σύνταξη, να ανέλθει στα 10.000 ευρώ από τα 6.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην «ερημοποίηση της υπαίθρου» και την «αγωνία που έχουν πολλοί πολίτες της επαρχίας και ειδικά όσοι ζουν σε χωριά», για τους οποίους η λειτουργία ενός «καφενείου του χωριού» είναι ζωτικής σημασίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πολλά καφενεία αναγκάζονται να κλείσουν και ζήτησε από την κυβέρνηση να θεσπιστούν κίνητρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, προτείνοντας ενδεικτικά την απαλλαγή από ασφαλιστικές υποχρεώσεις για χωριά κάτω των 100 κατοίκων.
Όσον αφορά στο κεντρικό αντικείμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι πρόκειται για «την τέταρτη κατά σειρά μεγάλη νομοθετική παρέμβαση» για τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.
Καυτηρίασε, επίσης, τη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μονιμοποίηση των μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, στην αύξηση από 12 σε 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, στη θέσπιση αυξήσεων στις συντάξεις για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στον εξορθολογισμό στρεβλώσεων και αδικιών για πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και στη μέριμνα για τους πιο ευάλωτους πολίτες.