Άλλες δύο υποδομές πράσινης ενέργειας εξασφάλισαν βεβαίωση ειδικού έργου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 155,4 MW και ένα φωτοβολταϊκό με ισχύ 150 MW.
Τα δύο έργα αποτελούν κομμάτια δύο ξεχωριστών πρότζεκτ που δρομολογούνται από φιλόδοξους παίκτες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα δύο ευρύτερα έργα, όταν υλοποιηθούν, προβλέπεται να έχουν συνολική ισχύ κοντά στα 800 MW (794,81), σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα ypodomes. com.
Το ένα σχέδιο, που εξασφάλισε βεβαίωση από τη ΡΑΕ, αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 150 MW. Το έργο προωθείται από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από τράπεζες και ίδια κεφάλαια, της απώτερης μετόχου EDF RENOUVELABLES S.A
Η βεβαίωση της ΡΑΕ αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό, ο οποίος αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ με κοινή αυτοτελή διασύνδεση, συνολικής ισχύος 337,11 MW στην Περιφέρεια Αρκαδίας. Το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης.
Όσον αφορά στο αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 155,4 MW, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σχεδιάζεται από τη VOLTON A.E. Σύμφωνα με τα σχέδια, η υποδομή θα “φιλοξενηθεί” στη θέση Γαϊδουροβούνι, των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το πρότζεκτ αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ με κοινή αυτοτελή διασύνδεση, συνολικής ισχύος 457,7 MW στην Περιφέρεια Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης. Ο κύριος των υποδομών ΑΠΕ θα επιβαρυνθεί με την ευθύνη και το κόστος υλοποίησης της διασύνδεσης.
Η Volton στοχεύει να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό παίκτη των ΑΠΕ στη χώρα μας. Σε αυτή τη φάση κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος σχεδόν 25MW. Ωστόσο, η εταιρεία έχει σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης διάφορα πρότζεκτ, που εάν υλοποιηθούν θα της δώσουν εγκατεστημένη ισχύς που θα ξεπερνά τα 500 MW.