Παρουσία Αντώνη Σαμαρά και Βασίλη Κικίλια στην Καλαμάτα
Εξελίξεις που θα αξιολογηθούν ανάλογα το επόμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο Μεσσηνίας όσο και ευρύτερα, προέκυψαν τις προηγούμενες μέρες κατά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, στην Καλαμάτα.
Και μπορεί ο δεύτερος να όφειλε την επίσκεψή του σε περιοδεία ενημέρωσης για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού στο νομό, η παρουσία όμως του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα είχε καθαρά σημειολογικό χαρακτήρα.
Άλλωστε, παρόμοιο χαρακτήρα είχαν και οι παρουσίες αυτοδιοικητικών το πρωί του Σαββάτου στην πόλη, με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις σε βασικά θέματα που αφορούν στο νομό, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες.
Με αφορμή την επίσκεψη των δύο στην Καλαμάτα, λοιπόν, καθορίστηκαν σαφή όρια και δόθηκαν απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Έτσι, η απουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και του βουλευτή Μεσσηνίας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, καθώς την ίδια ώρα το «παρών» έδωσαν οι υπόλοιποι δύο βουλευτές Μεσσηνίας με τη Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.
Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ αισθητές ήταν οι απουσίες των δημάρχων Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη.
Προς έκπληξη αρκετών, το «παρών» έδωσε και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Παύλος Μπουζιάνης, ενώ παρευρέθησαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο τέως δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης, η δημοτική σύμβουλος Χάιδω Παναγιωτοπούλου και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης.
Οι επαφές με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Την επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς και τη δυναμική για επενδύσεις στον τουρισμό, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα, κυρίως, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, συμμετέχοντας σε προγραμματισμένη σύσκεψη με φορείς του νομού στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Και μπορεί ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Ξυγκώρος, να υπογράμμισε τη σημασία επανεκκίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απρόσμενα εισήλθε στην αίθουσα της σύσκεψης, και καλωσορίστηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους, επανέφερε την πρόταση για σύνδεση της Βέργας με την παραλία της Καλαμάτας μέσω τελεφερίκ, ως ένα έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Από την πλευρά τους, οι δύο παρευρισκόμενοι βουλευτές Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, στάθηκαν στην ανάγκη να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και των ψηφιακών νομάδων στο νομό αντίστοιχα.
Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρη Καραλή. Παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ελλείψεις στο τουριστικό κομμάτι της περιοχής, με χαρακτηριστικότερη όλων το μικρών διαστάσεων χώρο που διατίθεται σήμερα στα αεροπλάνα που πετούν από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας, την ίδια ώρα που υπάρχει ζήτηση από εταιρείες του κλάδου.
Απαντώντας στα αιτήματα που τέθηκαν προς το πρόσωπό του, και επικοινωνώντας με το διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου που δρομολογεί την παραχώρηση του αεροδρομίου, ο κ. Κικίλιας κάλεσε τον κ. Καραλή να συμμετάσχει σε σύσκεψη ανάμεσα στους δύο τους και εκπροσώπους του εθνικού επενδυτικού ταμείου, προκειμένου να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να βρεθεί μια μέση οδός.
Το λόγο πήρε και η κα Γεωργία Χριστοδούλου. Με την ιδιότητα της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, ανέφερε μια μορφή δυσλειτουργίας που έχει δημιουργηθεί έπειτα από τα πολυάριθμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή, ενώ ανέδειξε τη δυνατότητα αξιοποίησης των λιμανιών τόσο της Κυπαρισσίας όσο και της Μαραθόπολης. Ακολούθως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, συντάχθηκε με την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ πρότεινε ως σημαντική λύση και τη διόρθωση των οδικών αξόνων Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και Καλαμάτα-Οίτυλο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, λόγω του πιεσμένου χρόνου κατέθεσε υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα του κλάδου στο νομό, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 21 και 22 Ιανουαρίου του νέου έτους στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Κλείνοντας, ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε όλους τους φορείς που κατέθεσαν τα αιτήματά τους να ενημερώσουν κάθετα όλο τον κλάδο, για να αξιοποιηθεί για το νομό η δυνατότητα ενός τόσο μεγάλου διαθέσιμου ποσού.
Αμοιβαία στήριξη ανάμεσα σε Σαμαρά και Κικίλια
Τη σπουδαία εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά σημείωσε με νόημα αρκετές φορές κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τον Ιούνιο του 2014 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τού εμπιστεύθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει σταθεί «δίπλα» στη Μεσσηνία σε δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα δε στις πλημμύρες της Καλαμάτας.
Από την πλευρά του, επίσης ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχαν οι δύο τους με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου της Μεσσηνίας σε καφετέρια της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, τόνισε ότι ο Β. Κικίλιας «αποδεδειγμένα στηρίζει τη Μεσσηνία», ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους να εργαστούν όλοι μαζί, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω ο νομός και να εξελίξουν τη Μεσσηνία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί «ευρωπαϊκό παράδειγμα ανάπτυξης».
Β. Κικίλιας: «Η Μεσσηνία διαθέτει πεδίο δόξης λαμπρό για παραγωγική και αγροτική ανάπτυξη»
Εξηγώντας ότι η πρωτογενής τοπική παραγωγή, που υπάρχει άφθονη, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του νομού και της πόλης με ένα μοναδικό τρόπο, που μπορεί να εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τους ανθρώπους στη Μεσσηνία, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε στην ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ότι «σ’ αυτό το κομμάτι, της παραγωγικής και αγροτικής ανάπτυξης, η Μεσσηνία διαθέτει πεδίο δόξης λαμπρό, και σε αυτό πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, μιας και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευημερίας στα δύσκολα χρόνια που έρχονται».
Και συνέχισε λέγοντας: «Το υπουργείο Τουρισμού επενδύει σε αυτό που δεν έχει ο Βορειοευρωπαίος, ο Αμερικάνος, ο Αυστραλός και είναι η αυθεντικότητα και η παράδοση σε βασικά πράγματα, λόγος για τον οποίο προτιμούν τη χώρα μας».
Όπως σημείωσε ακόμη, υπάρχουν κάποια πακέτα, από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, που αναλογούν και στο υπουργείο Τουρισμού, για δημόσιες ή ΣΔΙΤ επενδύσεις, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο τουρισμός.
Από την άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ορεινών περιοχών, ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι υπάρχει δυναμική επενδύσεων άνω των 80 εκ. ευρώ, σε χιονοδρομικά κέντρα, ορεινούς προορισμούς, πρόσβαση ΑμεΑ, εκπαίδευση, γαστροτουρισμό, οινοτουρισμό, ιατρικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό και αθλητικό τουρισμό, καθώς οι εν λόγω θεματικές μπορούν να αναπτυχθούν και θα προκηρυχθούν.
Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες τουρισμού να ενημερωθούν για τα χρηματοδοτούμενα έργα, καθώς πρόκειται για τεράστια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. «Αυτός ο χειμώνας είναι χειμώνας δουλειάς και υποδομών», σχολίασε στο τέλος.
Της Χριστίνας Μανδρώνη