Από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου
Η αύξηση του κόστους και των λειτουργικών εξόδων, η έλλειψη προσωπικού και ο αθέμιτος ανταγωνισμός στα ξενοδοχεία από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ήταν τα βασικά ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου στη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Τρίπολη με κλιμάκιο υπουργών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.
Αύξηση κόστους
Εκπροσωπώντας τους συλλογικούς φορείς, μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ο πρόεδρός του, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, τοποθετήθηκε σε όλα σχεδόν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του τουρισμού, με έμφαση στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου.
Από τα πρώτα που έθιξε ήταν το μείζον ζήτημα της αύξησης του κόστους προμηθειών και λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής τόσο των οργανωμένων όσο και των μεμονωμένων διακοπών.
Ο κ. Μαρινάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του προγράμματος «Εξοικονομώ ΙΙ», όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να υπάρξουν κι άλλα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως στους ορεινούς προορισμούς.
Σημαντική έκρινε την επιδότηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης για όσο διάστημα διανέμεται, την αντιμετώπιση των τιμολογίων ενεργείας των καταλυμάτων σύμφωνα με το πρότυπο των επιχειρήσεων του βιομηχανικού κλάδου και τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής φορολογίας εφόσον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε πάνω από 54% στην τιμή ενός λίτρου βενζίνης και σε πάνω από 47% στην τιμή ενός λίτρου ντίζελ.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ο κ. Μαρινάκος μίλησε και για αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αποτέλεσμα το 2022 να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης.
Αναφέρθηκε στους επτά άξονες παρέμβασης που έχει ζητήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, «ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναμένει ο ξενοδοχειακός κόσμος, με όρους δικαίου απέναντι στο σύνολο του κλάδου της φιλοξενίας, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Το επόμενο ζήτημα που έθιξε ήταν το σημαντικό έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό που παρατηρείται στα ξενοδοχεία, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ανέρχεται στους 61.000 εργαζομένους.
Όπως παρατήρησε, στη συμφωνία των δύο πλευρών (ξενοδόχων και εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό) που προβλέπει, με βάση τη νέα διετή κλαδική συλλογική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων, 10% αύξηση σε μισθούς των απασχολουμένων στα τουριστικά καταλύματα οριζόντια, θα πρέπει να συνεισφέρει και το κράτος προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δοθούν στους ξενοδόχους περαιτέρω δυνατότητες κινητροδότησης των εργαζομένων.
Με αφορμή την πρόσφατη αδειοδότηση εκ μέρους της ΡΑΕ για εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο του Μαινάλου, ο πρόεδρος του ΤΟΠ δεν παρέλειψε να ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Τουρισμού, αλλά και των παρευρισκόμενων κυβερνητικών στελεχών προς τον πρωθυπουργό, για την προστασία του Μαινάλου, αλλά και άλλων περιοχών με ανάλογα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στην Πελοπόννησο.
Τέλος, ο κ. Μαρινάκος ζήτησε να γίνει από τον ΕΟΤ πιο στοχευμένη και εντατικοποιημένη προβολή, με παράλληλη ανάδειξη του φυσικού κάλλους και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιμέρους προορισμών στην ηπειρωτική και την ορεινή χώρα.
Της Βίκυς Βετουλάκη