«Οι βιώσιμες, παραγωγικές επενδύσεις έχουν ως προϋπόθεση την περιβαλλοντική αειφορία, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ. «Χρειαζόμαστε ένα συμπεριληπτικό μοντέλο ανάπτυξης. Δυστυχώς, η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε όξυνση των ανισοτήτων» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Ζητήματα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η στεγαστική κρίση πρέπει να είναι κεντρικά στο αναπτυξιακό σχέδιο» τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Η Πορτογαλία δεσμεύει 2,7 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και η Ισπανία 1 δισ., ενώ στη χώρα μας το κυβερνητικό σχέδιο αφορά μόνο 1,3 εκατ. για 100 μόλις κατοικίες».
«Τα πρώτα 455 εκατ. των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε 13 μόνο επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ η πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΜμΕ, αποκλείει 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς θα επιβιώσει η μικρομεσαία επιχείρηση με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει όταν η κυβέρνηση την αποκλείει από αυτούς τους κρίσιμους πόρους;» διερωτήθηκε.
«Εμείς μιλάμε για ανακατεύθυνση των κονδυλίων ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης. Και υπογράμμισε: «Το 96% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια. Αντί η κυβέρνηση να επιδίδεται σε σκιαμαχίες με τις τράπεζες, θα έπρεπε να θέσει κανόνες ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των δανειοληπτών».
«Για να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις χρειαζόμαστε εργαλεία. Έναν αναπτυξιακό νόμο που θα δίνει τα κατάλληλα κίνητρα και μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα τις διευκολύνει» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Αλλά και προγράμματα όπως το “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ” που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνδέει τις καινοτομικές επιχειρήσεις με την ερευνητική δουλειά που γίνεται σε ιδρύματα και πανεπιστήμια της χώρας μας».
Και κατέληξε: «Οι επενδύσεις δεν μπορεί να προσανατολίζονται μόνο στην Αττική. Η περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης και των κινήτρων είναι πολύ σημαντική για να προσελκύσουμε επενδύσεις σε όλη τη χώρα».