Έχουμε πολλές φορές γράψει για την προσβασιμότητα ατόμων που βρίσκονται σε καροτσάκι στο Κάστρο Καλαμάτας, καθώς παραμένουν αποκλεισμένα παρά τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τους αρμοδίους.
Άλλωστε, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού στις 21 Αυγούστου του 2020, η οποία είχε πει ότι θα βρισκόταν λύση στο σοβαρό αυτό θέμα. Κάθε φορά δε που τη συναντούσαμε, τη ρωτούσαμε και μας μιλούσε για τις μελέτες, το ΚΑΣ κ.λπ.
Θεωρητικά, λοιπόν, έχουν υπάρξει εξελίξεις και το υπουργείο έχει εγκρίνει, έπειτα από δύο ολόκληρα χρόνια (Ιούνιος 2022), μελέτη προσβασιμότητας, που δεν αναφέρει όμως το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο!
Επαναφέρουμε
το ζήτημα (που, φυσικά, δεν έχουμε ξεχάσει και κατά καιρούς γράφουμε σχετικά)
λόγω δημοσίευσης του υπουργείου Πολιτισμού στις 3 Δεκεμβρίου στο Facebook.
Σε αυτή αναγράφεται:
«Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την εδραίωση της καθολικής προσβασιμότητας στα ΑμεΑ, το ΥΠΠΟΑ δρομολογεί και υλοποιεί από τον Ιούλιο του 2019 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους – κατά προτεραιότητα σε αυτούς που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – καθώς και σε μουσεία, που καθιστούν εφικτή την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας.
-Σήμερα στο πλαίσιο της αναβάθμισης της προσβασιμότητας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και γενικά των πολιτιστικών υποδομών της χώρας…».
Ακολουθεί δε μια λίστα με αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όπου έχουν γίνει ή γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να είναι προσβάσιμα σε άτομα με καροτσάκι.
Σε αυτή, λοιπόν, αναφέρονται σημεία που έχουν «πλήρη πρόσβαση», σε άλλα που «αποκτούν υποδομές», σε άλλα που υπάρχει η λέξη «βελτίωση» κ.ο.κ.
Μεταξύ αυτών των χώρων υπάρχουν και δύο αρχαιολογικοί χώροι της Μεσσηνίας. Ειδικότερα, η Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και το Κάστρο Καλαμάτας.
Για την Αρχαία Μεσσήνη αναγράφεται: «Αναβαθμίστηκε η προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης για ΑμεΑ, με εξαθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα για τη μετακίνηση εμποδιζόμενων ατόμων ή ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο έχει διαμορφωθεί ήδη πλευρική ράμπα πρόσβασης και χώρος μεταφοράς».
Για δε το Κάστρο της Καλαμάτας: «Παρέχεται προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας που φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με την τοποθέτηση εξωτερικού αναβατορίου και ενός δεύτερου αναβατορίου προς το ενδιάμεσο διάζωμά του».
Εμείς, λοιπόν, θα σταθούμε στην αναφορά στο Κάστρο Καλαμάτας, αφού αυτό που αναγράφεται είναι προφανώς ψέμα. Άτομα που βρίσκονται σε καροτσάκι δεν έχουν πρόσβαση στο χώρο, διότι το αναβατόριο ή όποια άλλη υποδομή (που να θυμίσουμε είχε προαναγγελθεί από την ίδια την υπουργό τον Αύγουστο του 2020) δεν έχει κατασκευαστεί, πέραν της υποδομής μέχρι την κεντρική είσοδο, όπου ξεκινούν σκαλιά.
Αυτά για το Κάστρο της Καλαμάτας και ας ελπίσουμε άμεσα να γίνει κάτι… Μέχρι τότε οι αρμόδιοι του υπουργείου ας προσέχουν τι γράφουν, εκτός αν έχουν λανθασμένη πληροφόρηση από την Καλαμάτα και θεωρούν ότι έχει επιτευχθεί η αναγραφόμενη προσβασιμότητα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση