Η Αίγυπτος είναι η δεύτερη εκτός Ε.Ε. χώρα προμηθευτής της Ελλάδας σε φρούτα και λαχανικά, μετά τον Ισημερινό (από τον οποίο εισάγουμε μόνο μπανάνες).
Από την Αίγυπτο το πρώτο εννιάμηνο του 2022 έχουμε κάνει συνολικές εισαγωγές 102 χιλιάδων τόνων οπωροκηπευτικών, που ήταν αξίας 41,16 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas. Μάλιστα οι εισαγωγές για το συγκεκριμένο διάστημα παρουσίασαν αύξηση κατά 40% σε ποσότητα και 77,7% σε αξία. Από τους 102 χιλιάδες τόνους που έκανε εισαγωγές η χώρα μας οι 91,64 χιλιάδες τόνοι αφορούσαν αιγυπτιακές πατάτες.
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην Ηλεία που έχει συσκευαστήριο και κάνει εξαγωγές, «η καλλιέργεια πατάτας εξαφανίζεται σταδιακά σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου.
Δεν μπορούν οι Έλληνες πατατοπαραγωγοί να ανταγωνιστούν το κόστος της Αιγύπτου. Μας έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια εκτός αγοράς. Έχουν χαμηλά εργατικά, δεν έχουν το κόστος των πιστοποιήσεων και χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην ΕΕ. Επίσης έχουν μειωμένο κόστος λίπανσης και καυσίμων.
Το ελληνικό κράτος δεν θέλει να πάρει κανένα μέτρο προστασίας για την πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Δεν θέλει επίσης να κάνει ελέγχους. Κάνω εξαγωγές στην Πολωνία και θέλω να σας επισημάνω ότι όταν ξεκινά η συγκομιδή πολωνικής πατάτας η κυβέρνηση βάζει μια έκτακτη εισφορά στις εισαγόμενες και έτσι οι ελληνικές βγαίνουν εκτός αγοράς. Θα μπορούσε ένα παρόμοιο μέτρο να πάρει και η Ελλάδα για τις πατάτες από την Αίγυπτο.
Το μεγάλο κόλπο όμως είναι οι ελληνοποιήσεις. Έχουν κάποιοι ένα τιμολόγιο για 5 τόνους πατάτας από Ηλεία και με αυτό διακινούν πολλαπλάσιες ποσότητες πατάτας από Αίγυπτο. Τα έχουμε αναφέρει στο παρελθόν αλλά δεν γίνονται έλεγχοι από το κράτος.
Οι περιοχές Ηλείας και Αχαΐας ξεκινούν την συγκομιδή πατάτας από 5 Μαΐου, ενώ 15 ημέρες νωρίτερα ξεκινά η συγκομιδή στη Μεσσηνία. Η ατυχία είναι ότι την ίδια περίοδο ξεκινά η συγκομιδή πατάτας και στην Αίγυπτο. Γεμίζουν τα καράβια με πατάτες που στη συνέχεια τις βαφτίζουν ελληνικές.
Έτσι η παραγωγή πατάτας Πελοποννήσου πέφτει στην αγορά την ίδια εποχή με της Αιγύπτου και οι τιμές παραγωγού πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα. Πέρυσι έφτασε να πουλάμε στα 15 λεπτά το κιλό. Όταν βγαίνει η παραγωγή σε Δράμα και Τρίπολη έχουν πωληθεί οι αιγυπτιακές πατάτες και είναι στην αγορά μόνο οι ελληνικές, για αυτό κερδίζουν καλύτερες τιμές. Ήδη σε Ηλεία και Μεσσηνία έχουμε αντικαταστάση της πατάτας με άλλες καλλιέργειες, όπως φράουλες και άλλα κηπευτικά».