Αύξηση των εξαγωγών τροφίμων κατά 20% το 2022
Με αύξηση που αγγίζει το 20% κλείνει η φετινή χρονιά για τις εξαγωγές τροφίμων στην Ελλάδα και όπως τονίζει με συνέντευξη στο «Θάρρος» ο εξαγωγέας, επικεφαλής της «Agrexpo», β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γκούμας, η ανοδική αυτή πορεία περιλαμβάνει και τα μεσσηνιακά προϊόντα, με σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Μάλιστα, οι εξαιρετικά καλές τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να ανεβάσουν κι άλλο το σύνολο των εξαγωγών στο τέλος της χρονιάς, δημιουργώντας ρεκόρ στις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του νομού μας.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο τομέας των εξαγωγών και οι εξαγωγείς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τον κ. Γκούμα να τονίζει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της παραγωγής, γιατί βάσει της στατιστικής, εκτός των εξαγωγών, δυστυχώς ανεβαίνουν επικίνδυνα και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Αύξηση εξαγωγών
Για το πώς κινήθηκε ο τομέας των εξαγωγών τη φετινή χρονιά, ο κ. Γκούμας ανέφερε πολύ θετικά στοιχεία: «Το 2022, μια χρονιά σημαντική για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με σημαντική αύξηση που αγγίζει το 20% στα τρόφιμα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, περιλαμβάνει και τα μεσσηνιακά προϊόντα αγροδιατροφής. Είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την πορεία της τοπικής και γενικότερα της εθνικής οικονομίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των στοιχείων αυτών έπαιξε και η αύξηση του κόστους συσκευασίας και τυποποίησης των προϊόντων και των υλικών που είναι απαραίτητα για την προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού.
Λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς παρατηρούμε και τις αυξημένες και ιστορικά σημαντικές, θα έλεγα, τιμές που έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν για την περιοχή μας, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, γεγονός που θα ανεβάσει κι άλλο το σύνολο των εξαγωγών μας στο τέλος της χρονιάς, δημιουργώντας ρεκόρ στις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του νομού μας».
«Πρέπει να στηριχθούν»
Οι προηγούμενες χρονιές ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για όλους τους τομείς της οικονομίας, με οικονομική κρίση και πανδημία, ενώ τώρα κυριαρχεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια πρώτων υλών και προϊόντων. Παρά, λοιπόν, τις αρνητικές αυτές συνθήκες, οι εξαγωγές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εξαγωγείς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Μάλιστα, ο κ. Γκούμας χαρακτήρισε τους εξαγωγείς ως ένα είδος προς εξαφάνιση, που όμως μέσα σε όλη αυτή την κρίση επιβεβαίωσαν εκ νέου το γεγονός ότι η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη και θα πρέπει να στηριχθεί εμπράκτως από την Πολιτεία. «Αυξήσεις σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, μεταφορικά, ενέργεια ήταν εμπόδια σημαντικά που οι συνάδελφοι κλήθηκαν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν σχεδόν μόνοι τους και αξίζουν συγχαρητήρια από το μικρότερο τυποποιητή εξαγωγέα μέχρι τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία του νομού μας για την προσπάθεια και τεράστια συμβολή τους στην τοπική οικονομία.
Είναι άδικο οι άνθρωποι της παραγωγής, οι αγρότες, οι τυποποιητές και οι εξαγωγείς που παράγουν και δημιουργούν προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας στο μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, να μην τυγχάνουν της ανάλογης στήριξης και να προσπαθούν μόνοι τους.
Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της παραγωγής, γιατί βάσει της στατιστικής, εκτός των εξαγωγών, ανεβαίνουν επικίνδυνα και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, κι αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Επίσης, χρειάζεται άμεσα ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι δε νοείται ανάπτυξη των εξαγωγών μας με καθυστερήσεις στις διαδικασίες προώθησης των προϊόντων.
Τέλος, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο χώρο της μεταποίησης και αυτό θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια, αν δε δοθούν κίνητρα», εξήγησε ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Συνεννόηση και συνεργασία
Πόσο, όμως, όλα αυτά επηρέασαν τις εξαγωγικές εταιρείες της Μεσσηνίας και ποιο είναι το μέλλον τους; «Ευτυχώς, η αντίδραση των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Μεσσηνίας, που είναι συνηθισμένες σε δυσκολίες, ήταν θετική και πέρασε μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες, δημιουργώντας επαφές και πρόσβαση σε νέες αγορές και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων μας.
Πιστεύω και το έχω αναφέρει στο παρελθόν, αν υπάρξει πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας των επιχειρήσεων, χωρίς συντεχνίες και παρασκήνια, θα έρθουν καλύτερες μέρες για τα μεσσηνιακά προϊόντα και θα αποτελέσουν κίνητρο για τις νεότερες γενιές, προκειμένου να εργασθούν και να επενδύσουν στον αγροδιατροφικό τομέα του νομού μας», κατέληξε ο κ. Γκούμας.
Της Βίκυς Βετουλάκη