Τα Πάρκα Τσέπης που ο Δήμος Καλαμάτας κατασκευάζει εδώ και δύο χρόνια έχουν ομορφύνει και αναβαθμίσει τα σημεία στα οποία έχουν δημιουργηθεί. Πρώτο ήταν αυτό στη Νέδοντος, έπειτα στην Ασκληπιού και ούτω καθεξής.
Το ερώτημα που θέτουμε εμείς όμως, είναι γιατί δε δημιουργούνται σε μεγάλους χώρους κανονικές πλατείες με παιδικές χαρές και επιλέγονται τα Πάρκα Τσέπης, που ναι μεν έχουν πράσινο, παγκάκια και άλλα στοιχεία, αλλά κανένα παιχνίδι.
Εμείς μεταφέρουμε κείμενο από την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας στο οποίο παρουσίαζε τι είναι τα συγκεκριμένα Πάρκα, με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία να ισχύει για όλα τα Πάρκα αυτού του είδους όπως είδαμε με αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Ειδικότερα, λοιπόν, αναφέρει η ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας: «Τα πάρκα τσέπης αποτελούν χώρους που έχουν στόχο να δώσουν ανάσα δροσιάς σε γειτονιές της πόλης και ταυτόχρονα ένα χρώμα σε πυκνοδομημένες περιοχές».
Με βάση την περιγραφή, προφανώς αρκετά από τα Πάρκα που έχουν δημιουργηθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση, αφού στα συγκεκριμένα σημεία δεν υπήρχε μεγάλη έκταση για κάτι παραπάνω.
Ωστόσο, βλέπουμε να δημιουργούνται Πάρκα Τσέπης σε σημεία με άπλετο χώρο, όπου σίγουρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και παιδικές χαρές, προσφέροντας χαρά στα παιδιά των γειτονιών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε το Πάρκο Τσέπης στη Χρυσανθέμων. Φυσικά μεταμόρφωσε και “απογείωσε” το σημείο, αλλά δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα για τα παιδιά.
Το συγκεκριμένο Πάρκο δεν είναι το μόνο. Υπάρχει κι αυτό στις Εργατικές Κατοικίες στο Άσυλο, που επίσης βρίσκεται σε μεγάλη έκταση και κάτι περισσότερο θα μπορούσε να προστεθεί.
Ας ελπίσουμε ο σχεδιασμός για τα επόμενα Πάρκα Τσέπης να μην ξεφύγει του αρχικού που ο ίδιος ο Δήμος Καλαμάτας έχει ορίσει και να δημιουργήσει περισσότερους χώρους για παιδιά. Σίγουρα κοστίζουν πολύ περισσότερο λόγω των παιχνιδιών, αλλά θα προσφέρουν χαρά στα παιδιά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση