Έναν ηλικιωμένο στη Μεσσηνία είχε εξαπατήσει τον Ιούλιο το κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν από τη Βουλγαρία και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά συνέλαβε δύο γυναίκες, υπηκόους Βουλγαρίας, 67 και 54 ετών, που συμμετείχαν σε 21 απάτες σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.
Η εγκληματική οργάνωση, έχοντας ως έδρα δωμάτια-χώρους σε άγνωστη πόλη της Βουλγαρίας, όπου είχαν στήσει «επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο», έκανε συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα ηλικιωμένων ατόμων.
Αφού τους εξαπατούσαν με διάφορους τρόπους, όπως δήθεν τροχαία ατυχήματα συγγενών τους, τους εκβίαζαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά σε άλλα μέλη της οργάνωσης που περίμεναν στο σημείο.
Σε κάθε περίπτωση τηλεφωνικής επικοινωνίας συμμετείχαν τρία μέλη, με τις εξής αρμοδιότητες:
-Ένα μέλος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον ηλικιωμένο παριστάνοντας είτε το γιατρό είτε τον αστυνομικό
-Δεύτερο μέλος έπαιζε το ρόλο του συγγενικού προσώπου, κλαίγοντας και ζητώντας βοήθεια στο πλαίσιο της υφιστάμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και
-Τρίτο μέλος επικοινωνούσε με τα μέλη της οργάνωσης, αναφερόμενα ως «εισπράκτορες», δίνοντάς τους οδηγίες για τα σημεία που θα μεταβούν, προκειμένου να παραλάβουν τα χρηματικά ποσά από τους παθόντες
-Άλλα μέλη καλούσαν στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, με σκοπό να είναι διαρκώς κατειλημμένα και να αποτραπεί η κλήση στα συγγενικά πρόσωπα.
Μετά την παραλαβή των χρημάτων και χρυσαφικών, οι «εισπράκτορες» τα προωθούσαν στη Βουλγαρία, είτε οδικώς είτε αποστέλλοντάς τα μέσω λεωφορείων, κρυμμένα σε άλλα αντικείμενα.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το κύκλωμα από τις εξιχνιασμένες περιπτώσεις ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.
Β.Β.