Την ομόφωνη πρόταση του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών για «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών», αντί της ανάπλασης κεντρικής πλατείας Φιλιατρών, αποδέχθηκε και αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, στην προχθεσινή θυελλώδη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όπου συζητήθηκε το σχετικό θέμα ύστερα από αίτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Εισηγούμενος το θέμα ο Θανάσης Πετράκος ανέφερε την απόφαση του Σ.Κ. Φιλιατρών, σημειώνοντας ότι εκφράζει αυτό που εκφράζει και σύσσωμη η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα η Περιφερειακή Αρχή να συνάπτει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Τριφυλίας, η οποία αναφέρεται σε μελέτη που έχει ακυρωθεί από την ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ δύο φορές και εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά η Περιφερειακή Αρχή, αντί να περιμένει να γίνει η συνεδρίαση του Πε.Συ. και να συζητήσουν, ανέθεσε στη ΜΟΡΙΑΣ Α.Ε. να γίνει νέα μελέτη.
Πρότεινε, λοιπόν, να ακυρωθούν αποφάσεις και προγραμματικές συμβάσεις, να μην προχωρήσει η ανάθεση στη ΜΟΡΙΑΣ Α.Ε. και αντί αυτών να γίνουν όλα όσα προτείνει η απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών.
Ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε πως έγινε μελέτη από πλευράς Δήμου η οποία δεν εγκρίθηκε από τα όργανα του υπουργείου Πολιτισμού «και παραγγείλαμε νέα μελέτη σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΑΣ», προσθέτοντας ότι αν η μελέτη αυτή δεν εγκριθεί από το ΚΑΣ, προφανώς το έργο δε θα προχωρήσει.
«Αν εγκριθεί η μελέτη, θα τεθεί υπόψη και της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου και του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών…», σχολίασε.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, από το βήμα, μίλησε για «αυτό το παραμύθι, των λίγων, αλητήριων, και γύρω γύρω, το να κυνηγάνε το δήμαρχο γιατί προσπαθεί να φτιάξει τον τόπο του…», τονίζοντας ακολούθως: «Αλλά δεν έχουνε την ψυχή, είναι μικρόψυχοι και λίγοι, και τζαμπατζήδες, παίρνουνε δανεικά και δεν τα επιστρέφουνε, ξέρω τι σας λέω, προσωπικά, τέτοιοι είναι…». Παρέδωσε δε στον πρόεδρο φάκελο με περίπου δύο χιλιάδες υπογραφές, όπως ανέφερε.
Ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, Παναγιώτης Αλευράς, τόνισε πως «η πλατεία της πόλης ή του χωριού είναι το σαλόνι του σπιτιού σου και κάνεις το σαλόνι όπως σου ταιριάζει. Για το πώς θα γίνει η πλατεία Φιλιατρών, νομίζω, έχουν λόγο οι Φιλιατρινοί, όχι το ΚΑΣ πρώτα…».
Ο Νίκος Γόντικας τόνισε: «Είναι πολλά τα λεφτά για μια ανάπλαση που δεν προσφέρει τίποτα. Να το ξαναδείτε» και ακολούθως η Δήμητρα Λυμπεροπούλου μίλησε για ασύλληπτο νούμερο, τονίζοντας: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν το Παρίσι είχε τέτοιες Δημοτικές Αρχές, θα κάνανε ανάπλαση και στον πύργο του Άιφελ».
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης σημείωσε ότι ο δήμαρχος είναι επιεικώς απαράδεκτος και έψεξε τον πρόεδρο επειδή δε διάβασε στο Σώμα την απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, τονίζοντας: «Να ακούσετε την απόφαση του Τοπικού συμβουλίου και να αλλάξετε τη μελέτη, αλλιώς απλώς μας κοροϊδεύετε».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος ανέγνωσε την απόφαση του Σ.Κ. Φιλιατρών.
Η Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι έχουμε απόφαση της Κοινότητας και περιμένουμε την απόφαση του Δ.Σ., προσθέτοντας: «Δε θα καταλάβει ο δήμαρχος ποτέ ότι εδώ εκπροσωπεί το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι τον εαυτό του».
Ο Δημοσθένης Δρούγκας ανέφερε: «Ανικανότητα, σύγχυση ή σκοπιμότητα; Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η εμμονή;».
Η Αντωνία Μπούζα αναφέρθηκε στη δια περιφοράς συνεδρίαση και απόφαση της ΜΟΡΙΑΣ Α.Ε., σημειώνοντας ότι ο κ. Λεβεντάκης στις 18 του μήνα είχε δώσει δύο διαφορετικές απαντήσεις για τη μελέτη και τονίζοντας: «Αγνοείτε κάθε φωνή, κάθε δημοκρατική απόφαση».
Ο Γιάννης Κελάρης τόνισε πως αυτό που γίνεται «φανερώνει το χάος ανάμεσα στις ανάγκες και το σχεδιασμό σας».
Από την άλλη, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, είπε πως πολύ σωστά η Περιφέρεια ανέθεσε καινούργια μελέτη στη ΜΟΡΙΑΣ Α.Ε. και αν υπάρξει συναίνεση και διάλογος, θα βρεθεί λύση.
Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος σημείωσε ότι ο δήμαρχος μίλησε προσβλητικά για συμπολίτες του και ο πρόεδρος δεν τον εγκάλεσε, προσθέτοντας πως το ΚΑΣ δεν έχει τον πρώτο λόγο και τον τελευταίο, και τονίζοντας: «Χωρίς τη λαϊκή συναίνεση πώς μπορεί να εκτελεστεί; Ας φέρει ο κ. δήμαρχος απόφαση του Δ.Σ.».
Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι η πλατεία πρέπει να γίνει, ενώ η νέα μελέτη πρέπει να έχει στοιχεία της βραβευμένης μελέτης, στοιχεία του ΚΑΣ και το πώς τη θέλει η κοινωνία.
Ο Γιώργος Δέδες τόνισε: «Ποιος θα συντάξει τη μελέτη; Ρωτάω υπεύθυνα τον περιφερειάρχη; Κάνετε προγραμματική σύμβαση για ένα έργο του οποίου δε γνωρίζετε το μελετητή….», ενώ ο Πέτρος Τατούλης τόνισε: «Να αποσυρθεί η όλη η διαδικασία, να τελειώνει αυτή η ιστορία». Επίσης, μίλησε για διεθνή διαγωνισμό και να συμπεριληφθούν όλες οι προτάσεις του Συμβουλίου Φιλιατρών.
Ο κ. Νίκας καταληκτικά τόνισε πως ο νόμος δίνει την αρμοδιότητα στα μονοπρόσωπα όργανα του δημάρχου και του περιφερειάρχη και τις Οικονομικές Επιτροπές.
Το ΠεΣυΠ με 20 θετικές ψήφους, από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έναντι 18 αρνητικών, από τη συμπολίτευση του κ. Νίκα, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την αποδοχή της πρότασης του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών για προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου του έργου ως εξής: «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση – Αναζωογόνηση του κέντρου των Φιλιατρών», όπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ΑΤ.Ο6 [Ενδεικτικά: Ήπιες παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία (Καποδιστρίου) Φιλιατρών. Συντήρηση – ανάδειξη Φλωρεντιανού σιντριβανιού Πλατείας Καποδιστρίου. Δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου- πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις. Ανακαίνιση ιστορικών κτηρίων: Δημαρχείο – Ρολόι, Παλαιό Λύκειο, Παλιά Δεξαμενή. Ανακαίνιση και λειτουργία Εργαστηρίου Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών (ΑΙΦ) – Αναβάθμιση χώρου Αγροκηπίου και δημιουργία Πάρκου Φυσικής Ιστορίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης].
Του Ηλία Γιαννόπουλου