Συνταγές Χριστουγέννων

Συνταγές Χριστουγέννων

Υπάρχει λόγος να γεμίσεις το σπίτι ζάχαρη άχνη;
Πάντα υπάρχει λόγος να κάνεις κουραμπιέδες ιδιαίτερα τώρα που είναι ο καιρός τους!
Το μοίρασμα θα το αγαπάω πάντα και θα το ακολουθώ. Το φως του πάντα σου δείχνει δρόμους…
Καλές γιορτές με υγεία!

Κουραμπιέδες μαμάς
Υλικά 500γρ. βούτυρο γάλακτος φρέσκο1/2 πακέτο φυτίνη με βούτυρο γάλακτος 1,5 κιλό αλεύρι νο2100 γρ  ζάχαρη άχνη1 κρόκο αυγού1 μικρό φλιτζάνι του καφε καθαρό οινόπνευμα 300 γρ αμύγδαλο καθαρισμένο και χοντροκομμένο1 μπουκαλάκι ι ανθόνερο, για το ψέκασμα4 σακουλάκια ζάχαρη άχνη για το πασπαλισμα

Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε ελαφρά  το αμύγδαλο με δύο κουταλιές βούτυρο γάλακτος.
Χτυπάμε το βούτυρο (και τα δύο βούτυρα μαζί) στο μίξερ για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνει πολύ αφράτο
Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη (100γρ) και χτυπάμε άλλα 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και στη συνέχεια το οινόπνευμα και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι αφού πριν το έχουμε κοσκινίσει.
Προσοχή είναι σημαντικό να προσθέσουμε σιγά σιγά το αλεύρι διαφορετικά η ζύμη θα σφίξει.
Μόλις η ζύμη γίνει μαλακή και εύπλαστη σταματάμε το μίξερ και βάζουμε το μίγμα σε μια μεγάλη λεκάνη.
Προσθέτουμε και το αμύγδαλο με το βούτυρο ώστε να τελειώσουμε τη ζύμη μας..
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε.
Προσέχουμε να είναι σχεδόν ομοιόμορφοι ώστε να χρειάζονται ίδιο χρόνο ψησίματος. Έχουμε στρώσει λαδόκολλα στο ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για 20-25 λεπτά. στη μεσαία σχάρα σε αντιστάσεις.
Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια  τους “βουτάμε” σε μπόλικη ζάχαρη άχνη .
Στο τέλος “χιονίζουμε” τους κουραμπιέδες πασπαλίζονται τους με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.


Κορμός με μελομακάρονα
Είχες σκεφτεί ποτέ να μην φας τα μελομακρονα που σου έσπασαν κατά το σιρόπιασμα αλλά να φτιάξεις ένας σούπερ Χριστουγεννιάτικο κορμό και να κάνεις την μεγάλη αλλαγή;;¨

Συνταγή
15 μελομακάρονα
125 γρ βούτυρο
3 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλ. τσ. Φουντούκια ψημένα
100 γρ. Κουβερτούρα σοκολάτας
3 κ.σ. κακάο
1/2 φλιτζάνι.τσ. Αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο ελαφρά

Εκτέλεση   
Τριμματιζουμε τα μελομακάρονα με το χέρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε  μπεν Μαρί λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα και ρίχνουμε το μίγμα επάνω στα μελομακάρονα.
Προσθέτουμε το κονιάκ, τα φουντούκια ελαφρώς σπασμένα, το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και σχηματίζουμε ρόλο.
Πασπαλίζουμε με το φιλέ και τυλίγουμε σφιχτά με το χαρτί.
Δένουμε της άκρες με λαστιχάκι η σπάγκο και το βάζουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.
Χτυπάμε και λίγη σαντιγί και προσθέτουμε γλυκό του κουταλιού, χωρίς σιρόπι… αν μπορείς


Σοκολατένιο κέϊκ με παντζάρι: 
Υλικά 
400 γρ ωμά παντζάρια τριμμένα , 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 33- γρ μαλακή (υγρή) καστανή ζάχαρη, 4 αυγά, 250 γρ αλευρι γοχ,2κγ μπέϊκιν πάουντερ, 3 κσ κακάο, 150 γρ κουβερτούρα τριμμένη, 1/2 κτσ βανίλια, προεραιτικά ζάχαρη αχνη

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 αέρα
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο
3. Ρίχνουμε 1-1 τα αυγά
4.Προσθέτιυ με το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ , το κακάο και ανακατεύουμε καλά
5. Προσθέτουμε το παντζάρι και την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κουβερτούρα.
6. Βαζουμε το μίγμα σε ένα ταψάκι ή σε μια φόρμα ( που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ). Ψήνουμε  για περίπου 50 – 60 λεπτά  
7. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη , προεραιτικά.


Πατάτες κομμένες σαν ακορντεόν στο φούρνο, μοσχομυριστες και τυρενιες..

12 πατάτες ίσες σε μέγεθος 
50 γρ βούτυρο 
λίγο βούτυρο για το ταψί 
1κγ αλάτι 
2κσ τριμμένη φρυγανιά 
50γρ τριμμένη παρμεζάνα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200, στον αέρα στους 180.
Καθαρίζουμε και πλενουμε τις πατάτες. τις χαράζουμε κατά πλάτος σε ίσιες γραμμές μέχρι αρκετά κάτω χωρίς όμως να τις κόψουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και αλείφουμε ελαφρά τις πατάτες με πινέλο σιλικόνης.

Κρατάμε λίγο για μετά
Βάζουμε τις πατάτες την μια δίπλα στην άλλη με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Αλατίζουμε και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30λεπτα. Κατά διαστήματα αλείφουμε με βούτυρο.
Αφού ψηθούν οι πατάτες, τις πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Tips
αν θέλουμε προσθέτουμε ξερό ψημένο μπέικον, σχοινοπρασο, και μοσχοκάρυδο


Παντζαροσαλάτα με μήλα
2-3 παντζάρια 
3 αντιβ (τσικορι) 
2 ξινόμηλα
καρύδια ή κουκουνάρι χοντροκοπανισμενα 

Για τη σάλτσα : 1-2 κουτ σούπας μουστάρδα 
2κουτ σούπας γιαούρτι 
1κουτ σούπας ξύδι από μήλο 
5 κουτ σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
αλάτι 
πιπέρι

Βράζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κύβους
Καθαρίζουμε τα αντιβ και τα κόβουμε σε ροδέλες
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους
Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε τα παντζάρια, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα αντιβ και τα μήλα.
ετοιμάζουμε τη σάλτσα μετ η μουστάρδα, το γιαούρτι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, και χτυπάμε για λίγο όλα τα υλικά με το πιρούνι

Προσθέτουμε λίγο- λίγο το ελαιόλαδο και να ακατευουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τους ξηρούς καρπούς αφότου τους έχουμε καβουρντισει ελαφρά

Γεωργία Κουτσούκου
Chef’s Brigade Greece