Νίκος και Φωτεινή Μπραδή: «Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που ο νομοθέτης οφείλει να δει»
Αν, τελικά, εφαρμοσθεί και δε δοθεί άλλη παράταση, από το νέο έτος γίνεται υποχρεωτική η μελέτη και η υλοποίηση έργων προσβασιμότητας σε νέα, αλλά και υφιστάμενα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Μπορεί να μην έχει γίνει μέχρι τώρα ευρέως γνωστό, όμως αν δε δοθεί νέα παράταση, αρκετά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν, κυρίως με υφιστάμενα κτήρια και επιχειρήσεις.
Με βάση το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – ΝΟΚ (Ν.4067/2012) καθορίζονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών κτηρίων σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητά τους από τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή τα εμποδιζόμενα άτομα. Η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, ωστόσο παρατάθηκε για μια διετία και πλέον η εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων λήγει στις 31/12/2022.
Και ο νόμος σαφέστατα τονίζει ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα κτήρια καθίστανται αυθαίρετα.
Πόσο έτοιμη, όμως, είναι η Καλαμάτα για κάτι τέτοιο; Όπως μας τόνισαν από το Τεχνικό Γραφείο Στ. Μπαρδή τα αδέλφια Νίκος Μπαρδής (πολεοδόμος μηχανικός) και Φωτεινή Μπαρδή (πολιτικός μηχανικός), υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που ο νομοθέτης οφείλει να δει, καθώς δεν μπορούν να λυθούν σε έναν και δύο μήνες.
Με το «καλημέρα» προβλήματα
Βάσει του ΝΟΚ, από τη νέα χρονιά γίνεται υποχρεωτική στις νέες οικοδομικές άδειες η σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού. Στα ιδιωτικά κτήρια κατοικίας, τα οποία έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια από τις 9/4/2012, που είναι η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του ΝΟΚ, και μετά, και στα υφιστάμενα κτήρια, αυτά που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια προ της 9ης/4/2012, πρέπει να έχουν γίνει έργα και να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας.
Επίσης, στα κτήρια του Δημοσίου και των Δήμων και σε πλήθος άλλων κτηρίων δημοσίου ενδιαφέροντος επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από ΑμεΑ ή εμποδιζόμενα άτομα.
Πρόκειται για πελώριο θέμα, που προφανώς ακόμα – αν και είμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη εφαρμογή του – δεν έχει ούτε καν θιχθεί σε σοβαρή βάση.
Από τα προβλήματα που θα αντιμετωπισθούν με το «καλημέρα» είναι οι σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που θα υπάρχουν σε υφιστάμενα κτήρια, το υψηλό κόστος παρεμβάσεων και η συναίνεση συνιδιοκτητών.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις της περιοχής μας, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να γλιτώσουν τις κυρώσεις.
Ιδιωτικά κτήρια
Μπορεί κάποιες δημόσιες υπηρεσίες στη Μεσσηνία (και σίγουρα όχι όλες) να έχουν προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, ή να βρίσκονται σε εξέλιξη από το Δήμο έργα προσβασιμότητας ΑμεΑ στα σχολεία, όμως για τα ιδιωτικά κτήρια δεν ισχύει το ίδιο.
Όπως μας εξήγησαν ο Νίκος και η Φωτεινή Μπαρδή, από το Τεχνικό Γραφείο Στ. Μπαρδή, οι νέες οικοδομικές άδειες εκδίδονται με τα νέα δεδομένα και τη μελέτη έργων προσβασιμότητας. Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται με τα υφιστάμενα κτήρια. Όπως εξήγησαν, υπάρχουν περιπτώσεις παλιών κτηρίων και καταστημάτων όπου δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ή θα πρέπει να θυσιαστεί σημαντικό μέρος του χώρου της επιχείρησης για να δημιουργηθούν τα έργα προσβασιμότητας.
Για παράδειγμα, όπως ανέφεραν, ένα κατάστημα για να συμφωνεί με τις υποχρεώσεις που θα έχει, πρέπει να δημιουργήσει τουαλέτα για ΑμεΑ. Για να γίνει το έργο αυτό, κάποια καταστήματα πρέπει να θυσιάσουν το μισό τους χώρο ή να καταργήσουν δύο κοινά wc για να τη φτιάξουν.
«Επίσης, πρέπει να υπάρχει ράμπα στην επιχείρηση. Στα πεζοδρόμια δεν μπορείς να έχεις ράμπα, γιατί μπορεί να υπάρχει ζώνη τυφλών. Για παράδειγμα, στην Αριστομένους η ζώνη τυφλών στο πεζοδρόμιο είναι κοντά στην οικοδομική γραμμή. Πως ο καταστηματάρχης θα βάλει ράμπα στην είσοδο, χωρίς να επηρεάσει τη ζώνη τυφλών; Θα πρέπει η ράμπα να γίνεται εντός της ιδιοκτησίας, το οποίο επίσης δεν είναι εύκολο, ενώ υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, με ορόφους και με ανελκυστήρες για ΑμεΑ που είναι μεγάλων διαστάσεων. Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που πρέπει ο νομοθέτης να τα δει και αυτά δε φτιάχνονται σε ένα μήνα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εφαρμογής. Το θέμα της προσβασιμότητας σέρνεται εδώ και 20 χρόνια, δε λύνεται έτσι. Πρέπει να έχεις ένα πλάνο για να κάνεις τέτοιες μεγάλες αλλαγές. Καλό θα ήταν το κράτος να επιχορηγήσει την προσβασιμότητα και να δώσει ένα κίνητρο στον επιχειρηματία», υπογράμμισαν ο Νίκος και η Φωτεινή Μπαρδή.
Της Βίκυς Βετουλάκη