Αλλάζουν και πάλι τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Αλλάζουν και πάλι τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Πάλι αλλαγές στις συνθέσεις, τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων ετοιμάζει με νέα νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ, προκειμένου να επισπευσθεί το έργο εξέτασης των χιλιάδων αντιρρήσεων, οι οποίες μπλοκάρουν μεταβιβάσεις αγοραπωλησίες και οικοδομικές άδειες για τις ιδιοκτησίες στις οποίες αφορούν.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς, ανακοίνωσε από την Κρήτη ότι «τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη στη Βουλή, που θα προβλέπει το διπλασιασμό της αμοιβής των μελών των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες».

Αντιρρήσεις στη Μεσσηνία
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αυξηθούν σε τουλάχιστον 200 οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, για τις οποίες ισχύει ελάχιστος αριθμός διεκπεραίωσης 100 υποθέσεων ανά μήνα, αλλά και να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα που αδρανοποιούν το έργο τους.

Μέχρι σήμερα πολλές επιτροπές ανά περιοχές της χώρας υπολειτουργούν, άλλες συστάθηκαν αλλά διαλύθηκαν από παραιτήσεις του προέδρου ή μελών τους, ενώ άλλες δεν έχουν καν συγκροτηθεί για να λειτουργήσουν. Με τα σημερινά δεδομένα η εξέταση των εκκρεμών αντιρρήσεων καθυστερεί, ενώ υπολογίζεται ότι με τους ακολουθούμενους ρυθμούς θα χρειαστούν πάνω από 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί το συνολικό έργο εξέτασής τους και να περάσουν στους δασικούς χάρτες.

Στη Μεσσηνία, από πέντε επιτροπές, μόνο η μία λειτουργούσε, που εξετάζει τις αντιρρήσεις για την περιοχή της Μάνης και της Καλαμάτας. Συνολικά στο νομό υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί περίπου 15.000 αντιρρήσεις, από τις οποίες έχουν εξετασθεί ελάχιστες.

Δασολόγοι οι πρόεδροι
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου θα αντιμετωπίζεται, μεταξύ άλλων, το σύνηθες πρόβλημα της αδρανοποίησης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων λόγω παραίτησης των προέδρων τους (προεδρεύει δικηγόρος που επιλέγεται με κλήρωση μεταξύ λίστας που έχει υποβάλει ο κατά τόπους Δικηγορικός Σύλλογος). Σε τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος θα αντικαθίσταται από δασολόγο, για να μπορεί η επιτροπή να λειτουργήσει, με δύο πλέον δασολόγους και ένα μηχανικό.

Ο υφυπουργός είπε σχετικά ότι «στις επιτροπές αυτές συμμετέχει ένας νομικός, τον οποίο ορίζει ο τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος, ένας μηχανικός που ορίζεται από το ΤΕΕ, κι ένας δασολόγος από τη Δασική Υπηρεσία».

Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι δικηγόροι και οι αναπληρωτές τους παραιτούνταν, διότι θεωρούσαν ότι έχει φόρτο εργασίας και είναι λίγη η αμοιβή τους. Οπότε τώρα δίνεται ένα έξτρα κίνητρο: «διπλασιάζουμε την αποζημίωσή τους και πιστεύουμε ότι τώρα θα μπουν όλα τα πράγματα σε μία διαφορετική βάση», εξήγησε ο κ. Αμυράς.
Β.Β.