Ερχεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

Ερχεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

Από 27 έως 30 Ιανουαρίου

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 30 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», σε διοργάνωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και του Δήμου Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα, δωρεάν για το κοινό, περιλαμβάνει ολοήμερες προβολές δεκάδων ελληνικών και διεθνών παραγωγών, εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με σκοπό να παραμένει ψηλά το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών για το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος. Άλλωστε, αυτό επιτάσσει η μακρά παράδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Παράλληλα, οι φίλοι του είδους απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να παρακολουθήσουν ψηφιακά τις ταινίες στο kalamatashortdocs.com, όπου θα είναι διαθέσιμες όλες οι ταινίες του φεστιβάλ, καθώς και το ειδικό πρόγραμμα για σχολεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για πρόσβαση από απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Οι ταινίες θα προβάλλονται υποτιτλισμένες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, με πρόβλεψη ειδικών υποτίτλων ακουστικής περιγραφής για άτομα με προβλήματα ακοής στα ελληνικά.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει το ελληνικό κοινό ακόμα πιο κοντά σε αυτό το κινηματογραφικό είδος που ονομάζεται ντοκιμαντέρ και να του γνωρίσει όλους τους τρόπους έκφρασής του. Παράλληλα, μέσα από τη διαρκή συμμετοχή των θεατών στη διαδικασία αξιολόγησης, να τους ωθήσει σε μια βαθύτερη ανάγνωση του τρόπου έκφρασης και επικοινωνίας των δημιουργών.

Τόσο το θέμα όσο και η καλλιτεχνική προσέγγιση των ταινιών που επιλέγονται να παρουσιαστούν στους θεατές δεν έχουν ξεκάθαρα όρια. Ξεκινώντας από το πειραματικό και φλερτάροντας με το video-art, καταλήγουν στο κλασικό αφηγηματικό, το ερευνητικό και το εθνολογικό ντοκιμαντέρ. Τα θέματα για το περιβάλλον, την ισότητα, τη διάκριση των φύλων, την ιστορία, την πολιτική, την κοινωνία και τις τέχνες, συνταξιδεύουν με στόχο να διευρύνουν την οπτική των θεατών.

Συμμετοχές

Από τις συνολικά 90 ταινίες που απαρτίζουν το πρόγραμμα, οι 68 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες. Η δε συμμετοχή των Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών στο φεστιβάλ είναι επίσης μεγάλη. Με 40 ταινίες, οι Έλληνες δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ουσιαστικά τόσο με το κοινό όσο και με τους διεθνείς συμμετέχοντες δημιουργούς και προσκεκλημένους, προβάλλοντας τη δουλειά τους, ανταλλάσσοντας απόψεις και δημιουργώντας προϋποθέσεις δικτύωσης και δημιουργικών συνεργειών.

Ανάμεσα στις ταινίες βρίσκονται και 6 ντοκιμαντέρ μαθητών και επαγγελματιών σκηνοθετών, με θέμα την εισβολή της Κύπρου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 6.00 μ.μ. θα δοθεί διαδικτυακή ομιλία του Θέμου Δημητρίου (πολιτικού μηχανικού, μέλους του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Προσφύγων) που θα προλογίσει και θα μιλήσει σχετικά με το θέμα. Παρόντες θα είναι και οι σκηνοθέτες και μέλη της παραγωγής των ταινιών «38 Days», «Unmatched Socks» και «Argyro’s Wedding Dress» – ταινίες του αφιερώματος.

Επίσης, τo Φεστιβάλ στηρίζει τους νέους δημιουργούς δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να διακριθούν μέσα από τα τρία ειδικά βραβεία που απονέμει. Το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με μεγάλο μέρος αυτών να είναι σπουδαστικές ή μαθητικές παραγωγές.

«Πρωταγωνιστικός» ο ρόλος της εκπαίδευσης

Ιδιαίτερη μέριμνα για τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών έχει δοθεί στο σχεδιασμό για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας από την Οργανωτική Επιτροπή.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία» με εισηγήτρια την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, που απευθύνεται τόσο σε καθηγητές όσο και στο γενικό κοινό. Το τεχνικό κομμάτι του σεμιναρίου έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC, Γιώργος Φρέντζος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Κυριάκος Λιαράκος.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει, επίσης, ειδικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, καθώς και ένα πρακτικό σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ από μαθητές. Εξάλλου, προτεραιότητα είναι να φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με το ντοκιμαντέρ, δίνοντάς του το έναυσμα να ασχοληθεί ενεργά και δημιουργικά με δικές του παραγωγές.

Τα δε σεμινάρια και οι δράσεις στα σχολεία συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Τα βραβεία

Θα απονεμηθούν δύο κύρια Βραβεία Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό και το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ, καθώς και Βραβείο Σκηνοθεσίας από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Βραβείο Πρώτης Ταινίας Σκηνοθέτη από την Ένωση Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών, Βραβείο Φωτογραφίας από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC, Βραβεία για το Καλύτερο Ελληνικό και το Καλύτερο Διεθνές Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ, καθώς και Βραβεία Μοντάζ και Ήχου από το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.