Θετικό πρόσημο για τον παραγωγό της Μεσσηνίας αφήνει φέτος η καλλιέργεια της όψιμης πατάτας, ωστόσο γενικότερα η καλλιέργεια φαίνεται πως χάνει στρέμματα λόγω των αθρόων εισαγωγών που ρίχνουν στον πάτο τις τιμές του παραγωγού, στη διάρκεια ως επί το πλείστον της συγκομιδής.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Γκούμας της Agrexro, στο Νομό Μεσσηνίας δε συνηθίζεται η καλλιέργεια της όψιμης πατάτας, αλλά φέτος η χρονιά αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς ορισμένοι παραγωγοί έβαλαν όψιμη πατάτα για να κλείσουν… τρύπες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκτάσεις καλλιέργειας. Ένας λόγος που οι παραγωγοί προτίμησαν σε αντίθεση με το παρελθόν να βάλουν όψιμη πατάτα ήταν και οι πολύ χαμηλές τιμές της αραχίδας, στην οποία γύρισαν αρκετοί αγρότες την πλάτη.
Οι αποδόσεις της όψιμης πατάτας, που κατά τα άλλα καλλιεργείται κυρίως σε Αχαΐα και Ηλεία, προσθέτει ο κ. Γκούμας, κυμάνθηκαν φέτος κατά μέσο όρο στους 2 τόνους ανά στρέμμα, με κάποια χωράφια να δίνουν 1.800 κιλά το στρέμμα και κάποια έως και 2.500 κιλά ανά στρέμμα. Αντίθετα στις ανοιξιάτικες πατάτες, οι αποδόσεις οι στρεμματικές είναι πολύ ανώτερες, εξήγησε ο ίδιος.
Οι τιμές της όψιμης πατάτας κυμάνθηκαν φέτος σε υψηλά επίπεδα, όπως και η ποιότητα, φθάνοντας ακόμα και στα 55 λεπτά ανά κιλό και καλύπτοντας ζήτηση από το εσωτερικό της χώρας και, κυρίως, τη μεγάλη αγορά της Αθήνας.
Γενικότερα, όμως, η καλλιέργεια της πατάτας στη Μεσσηνία φθίνει, προσθέτει ο κ. Γκούμας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πωλήσεις του πατατόσπορου στις φυτεύσεις του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Γκούμα, πέρσι πωλήθηκαν 680 τόνοι πατατόσπορου στο νομό, αλλά φέτος, οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τους 500 τόνους, γεγονός που καταδεικνύει ποια είναι η τάση. Μια τάση, όπως λέει ο κ. Γκούμας, που φαίνεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού, από την άποψη ότι οι πρώην πατατοπαραγωγοί πήγαν πολλές εκτάσεις για αγρανάπαυση και εφόσον είναι και παραλιακές, οι πιο πολλοί σκέπτονται μήπως και τις αξιοποιήσουν σε άλλο επίπεδο (τουρισμός).