Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Μπρους Κάμπελ πλήρωσε 25.800 δολάρια για να αποκτήσει 10 στρέμματα γης στο καταπράσινο Χίλσμπορο, ένα προάστιο του Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Πλέον, ο 73χρονος συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, μένει σε ένα σταθμευμένο αεροπλάνο στο οικόπεδό του και όπως λέει στο «CNBC Make It», το όνειρό του ξεκίνησε όταν είδε ένα ολοκαίνουργιο αεροσκάφος στην τηλεόραση όταν ήταν 15 ετών. Τότε ήταν που αποφάσισε ότι ήθελε να ζήσει μέσα σε ένα τέτοιο επίτευγμα της μηχανικής.
Το 1999, όταν και είχε κάποια οικονομική άνεση, ο Κάμπελ αποφάσισε να κάνει πραγματιοκότητα το όνειρο αυτό, αλλά δεν είχε ιδέα πώς να προχωρήσει, έτσι απευθύνθηκε σε μια εταιρεία για να του βρει ένα αεροπλάνο.
«Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Δεν θα το ξαναέκανα. Οι εταιρείες “διάσωσης” είναι καταστροφικές», λέει ο Κάμπελ . «Συνιστώ ανεπιφύλακτα να αγοράσετε απλώς ένα jet εντελώς άθικτο και πλήρως λειτουργικό, εκτός ίσως από την αφαίρεση των κινητήρων».
Μετά από μήνες αναζήτησης, η εταιρεία βρήκε για τον Αμερικανό ένα αεροσκάφος Boeing 727-200, μήκους 47 μέτρων και βάρους και ζύγιζε περίπου 32 τόνους. Το αεροσκάφος αυτό βρέθηκε στην Ελλάδα και -σύμφωνα με το CNBC- είχε και άρωμα… αμερικανικής ιστορίας.
Όπως επισημαίνεται, το Boeing των Ολυμπιακών Αερογραμμών χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της σοροού του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Αριστοτέλη Ωνάση, το 1975. «Ο αείμνηστος μεγιστάνας ήταν παντρεμένος με την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Κένεντι Ωνάση τη στιγμή του θανάτου του», ανέφερε το CNBC.
Ο Κάμπελ πλήρωσε 100.000 δολάρια και το αεροπλάνο πέταξε από την Ελλάδα στο Όρεγκον, προκειμένου να ετοιμαστεί για το νέο ρόλο. Μόλις ετοιμάστηκε, ρυμουλκήθηκε στο οικόπεδο μέσα από τους δρόμους του κέντρου του Χίλσμπορο. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να αφαιρεθούν οι κινητήρες και άλλος εξοπλισμός, έτσι ώστε το αεροπλάνο να μην μπορεί να πετάξει ποτέ ξανά. Αυτό, κόστισε συνολικά 120.000 δολάρια.
«Όταν ζεις σε μια δομή σαν αυτή, νιώθεις λίγο πιο ικανοποιημένος με τη ζωή σου», λέει χαρούμενος ο ιδιοκτήτης του. «Και αν είσαι μηχανικός, επιστήμονας ή οποιοσδήποτε που εκτιμά την κομψότητα και την ομορφιά της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, είναι απλώς ό,τι πιο χαρούμενο για να ζει κανείς».
15.000 δολάρια και 2 χρόνια για να γίνει σπίτι
Ο Κάμπελ πρόσθεσε ένα αυτοσχέδιο ντους, έναν προσωρινό νεροχύτη, ένα φορητό πλυντήριο ρούχων, ένα ψυγείο και ένα καρότσι από ένα άλλο αεροπλάνο που χρησιμεύει ως ντουλάπι.
Στη θέση της σόμπας, ο Κάμπελ έχει φούρνο μικροκυμάτων και φρυγανιέρα, τα οποία μόλις και μετά βίας χρησιμοποιεί. «Είμαι σπασίκλας. Δεν μαγειρεύω, επομένως είναι μια μίνιμαλ κουζίνα», λέει.
Δίπλα στην κουζίνα, ο Κάμπελ έχει τον καναπέ, ο οποίος λειτουργεί ως χώρος ύπνου και πάγκος εργασίας.
Τα μηνιαία έξοδά του είναι 370 δολάρια το μήνα, τα οποία περιλαμβάνουν 220 δολάρια το μήνα σε φόρους και 100-250 δολάρια το μήνα σε ηλεκτρική ενέργεια.
Πλέον, ο 73χρονος ξοδεύει το χρόνο του ανακαινίζοντας παλιά συστήματα υπολογιστών, επισκευάζοντας διαφορετικά ηλεκτρικά συστήματα στο αεροπλάνο και αφήνοντας τους ανθρώπους να έρθουν και να περιηγηθούν στο ιδιότυπο αυτό σπίτι
«Δεν μετανιώνω που επιδίωξα αυτό το όραμα. Από την εμπειρία μου με τους καλεσμένους μου, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα αγκαλιάσει αυτό που έκανα ολόψυχα, έτσι ώστε κάποτε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε αεροσκάφος που αποσύρεται», λέει.