Καθησυχαστικοί οι Γ. Παπαδόπουλος και Ευθ. Λέκκας
«Δε μας ανησυχεί καθόλου ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες) σε θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης», δήλωσε στο iefimerida.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε πως ο εν λόγω σεισμός δεν είναι καν “άξιος σχολιασμού”, ενώ είναι και τελείως ανεξάρτητος από άλλους πρόσφατους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα.
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα ευρύτερα, ο κύριος Λέκκας δήλωσε πως βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο και πως δεν υπάρχει κάποια έξαρση.
Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε αισθητή, περίπου στις 7.30 χθες το πρωί, σε περιοχές της Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 52 χιλιόμετρα νότια της Μεθώνης, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περίπου στα 17 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 58 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοδυτικά της Κορώνης.
Στην ίδια περιοχή, μικρότερης όμως έντασης, σημειώθηκε κι άλλος σεισμός μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 1.54 χθες το μεσημέρι.
Από την πλευρά του, για τον κύριο σεισμό στη Μεθώνη ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε στην ΕΡΤ: «Στις 29 του Δεκεμβρίου, λίγο πριν εκπνεύσει το 2002, υπήρξε και άλλη σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος από αυτή των 4,3 Ρίχτερ.
Ωστόσο, επειδή μάλιστα είμαστε σε υποθαλάσσιο χώρο, δεν έχουμε ξεπεράσει κάποια γραμμή κινδύνου. Όμως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην πιο ίσως σεισμογόνο περιοχή του ελλαδικού χώρου, διότι το δυτικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου στις 14 Φεβρουαρίου του 2008 είχε κάνει μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ στη συγκεκριμένη περιοχή και κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη κανείς το ότι είναι σε εξέλιξη μία σεισμική δραστηριότητα και το ότι έχει ένα ιστορικό πολύ αξιόλογο, θα πρέπει βεβαίως και αυτή η περιοχή να βρίσκεται κάτω από συνεχή αξιολόγηση.
Αν και δεν υπάρχει, ξέρετε, μια περιοδικότητα των σεισμών. Ωστόσο, τα φαινόμενά τους είναι δυναμικά. Αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν ξέρουμε ποια τροπή μπορούν να πάρουν. Είναι σαν πολλά παραδείγματα που έχουμε στην Ιατρική. Ένα αθώο σπιθουράκι μπορεί ξαφνικά να μας προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Κάτω από παρακολούθηση και συνεχή αξιολόγηση οι εστίες αυτές».
Α.Π.