Στην Κορινθία ο μεγαλύτερος διαστημικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στην Κορινθία ο μεγαλύτερος διαστημικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμισή του

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία αναβαθμίζεται και μετατρέπεται στο μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί με 10,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 4,3 εκατ. ευρώ για κτηριακές υποδομές όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά. με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται, όχι μόνο για τη μεγαλύτερη επένδυση από συστάσεως της υποδομής του, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr), αλλά και για τη μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία και την Πελοπόννησο.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, παρευρέθη στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου: «Ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου».

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Εμμανουήλ Πλειώνης, ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Σπύρος Βασιλάκος οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Τάσος Γκιολής και Χάρης Βυτινιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Οικονόμου, εκπρόσωποι της ερευνητικής\επιστημονικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο διαστημικός κόμβος υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικός και επιχειρησιακός εντός του 2026. Επίσης, θα γίνει μεταφορά κρίσιμου εξοπλισμού υποδομών από την Πεντέλη στο Κρυονέρι και αγορά βασικού λογισμικού για το πρόγραμμα EU-SST, ενώ θα γίνει και τοποθέτηση οπτικών ινών.

Το τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έχει διάμετρο 1,2 μέτρων και οι ερευνητικές του υποδομές είναι σημαντικές τόσο για εθνικά ερευνητικά προγράμματα όσο και για διεθνή προγράμματα, καθώς ήδη αξιοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Σήμερα πραγματοποιούνται σημαντικά ερευνητικά προγράμματα στις ερευνητικές υποδομές του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, με αιχμή του δόρατος τις συστηματικές παρατηρήσεις των εκλάμψεων που προκαλούνται από προσκρούσεις μετεωροειδών και παραγόντων αντικειμένων στην επιφάνεια της σελήνης.

Μέσω του εγκατεστημένου ειδικού οργάνου παρατήρησης, οι παρατηρήσεις αυτές παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μάζες και τις διαστάσεις των προσπιπτόντων αντικειμένων, τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τις προσκρούσεις, αλλά και τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Επίσης, η παρατήρηση της τροχιάς διαστημοπλοίων, δυνητικά επικίνδυνων σωμάτων όπως μετεωρίτες, η ασφάλεια για τους αστροναύτες και τους δορυφόρους, ακόμα και η πλανητική ασφάλεια είναι ανάμεσα στα ερευνητικά και επιχειρησιακά προγράμματα που υλοποιεί το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου.

Το αναβαθμισμένο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα είναι ένα ανοικτό κέντρο επισκεπτών για μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες, όπου θα γίνεται διάχυση της επιστημονικής έρευνας.

Ο μεγαλύτερος διαστημικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμας: «Μετατρέπουμε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας στο μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από το Κρυονέρι ήδη γίνεται εξαιρετική δουλειά από την επιστημονική του ομάδα με διεθνή αναγνώριση ειδικότερα στην παρακολούθηση των προσκρούσεων μετεωριτών στην επιφάνεια της σελήνης. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το χρηματοδοτούμε, προκειμένου να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις υποδομές που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία τους ακόμα περισσότερο. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, αλλά και για το όραμά τους να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου για τη διάχυση της επιστήμης σε μαθητές, φοιτητές επισκέπτες, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Κορινθίας».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε: «Έχω δεσμευθεί ότι ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου να ενδυναμωθεί ως πηγή έρευνας και να προσφέρει τα καλύτερα.

Η δέσμευση εκ μέρους μας αφορά στη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός του. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το εν λόγω έργο είναι από τα πλέον σημαντικά της Περιφερειακής μας Αρχής, καθόσον αφορά στην ενδυνάμωση ενός διεθνούς εμβέλειας επιστημονικού κέντρου, ενώ προσφέρει επισκεψιμότητα, τόσο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα όσο και με ερευνητικό αντικείμενο. Ευχαριστώ την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, όπως και τη διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθεια που έχουν προσφέρει».

Ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Εμμανουήλ Πλειώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η στενή συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πελοπόννησο οδηγεί στην υλοποίηση του οράματος του ΕΑΑ, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για την ανάδειξη του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε κέντρο διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και αξιοποίησής του ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Με μια συνολική επένδυση περίπου 4.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΠΔΕ, μπαίνουν οι βάσεις για την κατασκευή και λειτουργία ενός μοναδικού πολυχώρου γνώσης, με μεγάλο αμφιθέατρο, εκθεσιακό και μουσειακό χώρο, όπου θα αναδεικνύεται η διαχρονική διεπαφή πολιτισμού και επιστήμης».

Παράλληλα, η στενή συνεργασία του ΕΑΑ, με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας οδήγησε σε χρηματοδότηση του ΕΑΑ με άλλα 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Εθνικό και Περιφερειακό Διαστημικό κόμβο για την παροχή κρίσιμων διαστημικών υπηρεσιών ασφάλειας προς την Πολιτεία και την Ευρώπη.

Αναπτυξιακός πόλος

Τέλος, ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Σπύρος Βασιλάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με την υπογραφή της σύμβασης του έργου, που αφορά στην κτηριακή αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, ξεκινά η διαδικασία στο τέλος της οποίας η υποδομής μας θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το εμβληματικού έργο θα είναι χωρίς υπερβολή το μεγαλύτερο τεχνολογικό/ερευνητικό πάρκο στην Ελλάδα που αναμένεται να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.

Επιπλέον, η δημιουργία αυτής της νέας υποδομής αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΙΑΑΔΕΤ και του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς καθιστώντας τη χώρα μας σημαντικό παίκτη διεθνώς σε θέματα που σχετίζονται με την πλανητική ασφάλεια και τη διαστημική έρευνα. Πράγματι, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έπειτα από επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου πρόκειται να συμμετάσχει ως ευρωπαϊκός επίγειος σταθμός στην εμβληματική αποστολή της NASA (Psyche), όπου η εν λόγω διαστημοσυσκευή θα παρατηρήσει έναν αστεροειδή σε απόσταση 300εκ. χιλιομέτρων από τη Γη. Για το σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα στηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπέιου Κρυονερίου ειδικό τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί να εκπέμψει δέσμη laser».

«Η προαναφερθείσα μπορεί να φτάσει σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις με σκοπό να επικοινωνεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με τη διαστημοσυσκευή που με τη σειρά της θα στέλνει δέσμη laser στο Αστεροσκοπείο Χελμού, όπου και τελικά θα ανιχνεύεται. Συνεπώς, στόχος μας είναι τα δύο ερευνητικά τηλεσκόπιά μας, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα των σχετικών οργάνων σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη, να συνεργαστούν για την επιτυχία του προγράμματος της NASA (Psyche). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΑΑ NOA/AEGIS προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην αγορά και στην εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε με την ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεων να έχουμε αμέσως μια λειτουργική υποδομή, η οποία θα επιτελεί στο ακέραιο την αποστολή της ως Ευρωπαϊκός Διαστημικός κόμβος καθιστώντας την Ελλάδα σημαντική συνιστώσα στην παγκόσμια προσπάθεια για την ασφάλεια της Γης από το διάστημα», πρόσθεσε.