Με τα χρώματα του ΠΑΟΚ κολυμπάει πλέον ο Μάριος Χρυσομάλλης, ο πολλά υποσχόμενος διεθνής πρωταθλητής του ΝΟ Καλαμάτας.
Η νέα σαιζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά γι’ αυτόν και μετά το χρυσό μετάλλιο στο Χειμερινό Κύπελλο στο Καρπενήσι στα 100 μ. τον περασμένη Νοέμβριο, συνέχισε τις καλές εμφανίσεις και …εντός έδρας.
Στη μεγάλη συνάντηση που διοργάνωσε πρόσφατα η ομάδα του στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης κάλυψε τα 100 μ. ελ. σε 52’20’’ και πήρε την 7η θέση (2ος στη σειρά του 4ος Έλληνας), ενώ στα 50 μ. ελεύθερο πέτυχε χρόνο 00:23.57 και κατετάγη 5ος στην 1η σειρά, ενώ ήταν 4ος Έλληνας (είχε προκριθεί με 23’52’’).
Το ηλεκτρονικό περιοδικό της ΚΟΕ φιλοξενεί αφιέρωμα για το Μάριο Χρυσομάλλη, όπου αναφέρονται τα παρακάτω:
Πριν από χρόνια, πρωταγωνιστούσε στο χώρο της ελληνικής κλασικής κολύμβησης ένας Καλαματιανός. Ο Ηλίας Μάλαμας, νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κολυμβητικής ομοσπονδίας o οποίος ξεχώριζε για την ποιότητά του στα αγωνίσματα του υπτίου.
Πολλά χρόνια μετά ένας άλλος Καλαματιανός, ο Μάριος Χρυσομάλλης έρχεται να συνεχίσει την παράδοση της ανάδειξης σπουδαίων κολυμβητών στην πελοποννησιακή αυτή πόλη.
Ο Μάριος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 2004, είναι 18 ετών και μεγάλωσε κολυμβητικά στην πόλη της Καλαμάτας. Ήταν ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας η πρώτη του ομάδα την οποία μετά από πολλά χρόνια, εγκατέλειψε φέτος και εντάχθηκε στην ομάδα του ΠΑΟΚ (Θεσσαλονίκη).
Όπως τονίζει ο ίδιος στο KoeMAG, θεωρεί ως αγαπημένο του αγώνισμα το ελεύθερο. Η σπουδαιότερή του διάκριση μέχρι τώρα – αν και είναι πολύ μικρός – είναι η ένατη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων με χρόνο 50.44 στα 100 ελεύθερο. Μία επίδοση που ήταν μόλις τέσσερα κλάσματα μακριά από τον τελικό του αγωνίσματος και τρία κλάσματα μακριά από τον πανελλήνιο ρεκόρ των εφήβων.
Ο Μάριος είχε ως πρώτο του προπονητή στην Καλαμάτα τον Στάθη Μπακόλια που τον μεγάλωσε κολυμβητικά και ήταν μαζί του μέχρι και πέρσι. Σημερινός του προπονητής στον ΠΑΟΚ είναι ο κύριος Τάσος Χατζηγεωργίου.
Ποιοι είναι οι στόχοι του Μάριου στην φετινή περίοδο;
«Ο μεγάλος μου στόχος είναι να πετύχω μια επίδοση κάτω από τα 50 δευτερόλεπτα στα 100 ελεύθερο και να πιάσω το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ανδρών. Απώτερός μου στόχος είναι να είμαι παρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που θα γίνουν στην κατηγορία των νέων ανδρών αλλά και σε αυτή των αντρών».
Ο Μάριος Χρυσομάλλης σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και όπως υποστηρίζει θα ήθελε να ασχοληθεί ως γυμναστής στο μέλλον. Ο ίδιος τοποθετείται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία είναι αρκετά.
«Υπάρχει θέμα με την θερμοκρασία του νερού καθώς είναι πάντα χαμηλή στα περισσότερα κολυμβητήρια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι αθλητές με σοβαρούς τραυματισμούς. Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα στο άθλημα μας είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα σπορ. Κοστίζει πολύ, σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα, η ενασχόληση με φυσικοθεραπείες, μασάζ, γυμναστήρια αλλά και άλλα πράγματα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία ενός αθλητή».
Ποια είναι τα πρότυπα του Μάριου;
«Τα πρότυπά μου στην Ελλάδα είναι ο Απόστολος Χρήστου και ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Στο εξωτερικό ξεχωρίζω τον Αμερικανό Καλέμπ Ντρέσελ». Τα άτομα που έχουν στηρίξει τον Μάριο και για τα οποία ο ίδιος θέλει να κάνει αναφορά είναι οι γονείς του που όπως υποστηρίζει «προσπαθούν για το καλύτερο και μου παρέχουν ότι χρειαστώ».
«Ένα άτομο που με στηρίζει επίσης είναι ο Κώστας Κοντόπουλος που ήταν γυμναστής μου πέρσι και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις επιτυχίες – διακρίσεις που είχα γιατί με βοήθησε και με στήριξε καθημερινά για να γίνω η καλύτερη έκδοση του εαυτού μου. Ένα επίσης άτομο στο οποίο θέλω να κάνω αναφορά, είναι η κοπέλα μου. Με ενθαρρύνει, με βοηθάει ψυχολογικά και μου δίνει λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζω και συζητάω μαζί της».
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο koeMAG, ο Μάριος μιλάει για τα μικρά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα της κολύμβησης. «Να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες γιατί το άθλημα μας είναι ανάλογο αυτών. Μέσα όμως από αυτές τις δυσκολίες, θα μάθουν να μην τα παρατάνε ποτέ στη ζωή».