Ένας χώρος συνάντησης, γαστρονομίας και πολιτιστιμού στην Καρδαμύλη
Μπορεί να είναι Χριστούγεννα στην Καρδαμύλη και να ψάχνεις κάπου να φας με το/τη φίλο/η σου και βρεις τη Βούλα Σπυρέα να σου ανοίγει εγκάρδια το σπίτι της…
Μπορεί το ίδιο να συμβεί και αυτή την Πρωτοχρονιά που η Βούλα θα κάνει ουσιαστικά ρεβεγιόν με συγγενείς και φίλους σε μια… ντεμί κατάσταση οικογενειακής ή και ανοικτής φιλοξενίας…
Μπορεί να τύχει να βρεθείς σε μια πικρόγλυκη ιστορία αγάπης και να ακούσεις εκεί με συγκίνηση τη μουσική του γάμου σου, ή ακόμη ίσως είσαι «ντόπιος ξένος» και έχεις δημιουργήσει μια μικρή ερασιτεχνική μπάντα με αγαπημένα σου τραγούδια (στα οποία προστέθηκαν ελληνικές επιρροές, όπως Θεοδωράκης και Χατζηδάκης) και θέλεις να μοιραστείς τη μουσική εμπειρία με περισσότερο κόσμο…
Το «εκεί» είναι η «Αυλή της Γιωργίτσας» και η Βούλα Σπυρέα είναι μια μάχιμη δικηγόρος (χωρίς πρότερη εμπειρία με την εστίαση), η οποία δημιούργησε στο σπίτι όπου γεννήθηκε και ζει έναν ιδιαίτερο χώρο συνάντησης και έκφρασης, που συνδυάζει την ανόθευτη τοπική γαστρονομία, με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Η ίδια εξηγεί πώς ξεκίνησε όλο αυτό, που υπήρχε στο μυαλό της τουλάχιστον μια δεκαετία πριν… πέσει στα βαθιά το 2018:
«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από σχόλια πελατών που τους έχω στη δικηγορία, ξένοι πελάτες που αγόραζαν και αγοράζουν ιδιοκτησίες και μου έλεγαν πως έχει η Ελλάδα μια κουλτούρα κι έναν πολιτισμό που εδώ στην περιοχή δεν μπορούμε να δούμε. Αυτό ενίσχυσε κάτι που είχα κι εγώ στο μυαλό μου. Ήθελα να υπάρχει ένας χώρος που να μπορεί να έρθει κανείς να φάει κάτι ελληνικό (γιατί κι εδώ στην περιοχή πήξαμε στον αποδομημένο μουσακά), να φάει κάτι απλό, τη μανιάτικη κουζίνα, που είναι πάρα πολύ απλή, τρία πιάτα έχει όλα κι όλα, αλλά είναι πολύ νόστιμα, και παράλληλα να μπορεί να πάρει και μια μυρωδιά από τι σημαίνει Ελλάδα, από τη μουσική της, από ποίηση, από το θέατρο, από την παράδοση…».
Η πίστη στο όραμα, και το μανιάτικο πείσμα πιθανόν, βοήθησαν τη Βούλα Σπυρέα να μην κάνει πίσω στα δύσκολα και περιοριστικά χρόνια του κορωνοϊού και η φετινή χρονιά τη δικαίωσε: «Το περασμένο καλοκαίρι φάνηκε η δυναμική και η Αυλίτσα αγκαλιάστηκε. Όλες οι εκδηλώσεις μας είχαν απήχηση, είχαν κόσμο, άρεσαν και από ένα σημείο και μετά μας έψαξαν. Κι αυτό είναι πολύ τιμητικό, με κάνει και νιώθω καλά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την περασμένη σεζόν η Αυλή της Γιωργίτσας φιλοξένησε πάνω από 30 εκδηλώσεις και δράσεις. Το τρέχον δεκαπενθήμερο, αν και η ανταπόκριση ήταν μάλλον απογοητευτική, ο χώρος είναι ένα εορταστικό σημείο αναφοράς για την περιοχή και η Βούλα κρατάει το θετικό πρόσημο και την αισιόδοξη ματιά, δίνοντας μια γεύση όσων συνέβησαν και συμβαίνουν στη μικρή αυτή αυλή των θαυμάτων…
«Γίνονται ιστορίες, εδώ πέρα, ιστορίες ζωής (και πρέπει να αρχίσω να κρατάω ημερολόγιο), γιατί είναι πολύ παρεΐστικος ο χώρος, έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και βλέπεις και δημιουργούνται και δυναμικές με νέες γνωριμίες και παρέες. Είναι ένας τόπος συνάντησης, ένας τρόπος έκφρασης, ένας τόπος δημιουργίας, νοστιμιάς, λίγο απ’ όλα. Γενικά προσπαθούμε να συνδυάσουμε κουλτούρα, παράδοση, τέχνη, πολιτισμό και γαστρονομία.
Γίνονται κάποιες εκθέσεις, είχαμε έκθεση ζωγραφικής πριν από λίγο καιρό, είχαμε κάνει και έκθεση φωτογραφίας, μουσικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια ψηφιδωτών, οτιδήποτε έχει να κάνει με Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί και σε άλλους πολιτισμούς. Έχουμε αφιερωματικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζη, κάθε Τετάρτη το καλοκαίρι βραδιά κινηματογράφου (μας δίνει τις ταινίες η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, γιατί τους άρεσε η ιδέα σε αυτό που κάνουμε και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό). Διοργανώνουμε μουσικές εκδηλώσεις φυσικά, κάθε χρόνο έρχεται η Μαρίζα Κωχ, μεταξύ άλλων φιλοξενήσαμε φέτος τη φοβερή Λαμπρινή Καρακώστα και είχαμε τρία live από το Φεστιβάλ Τζαζ του Μαΐου.
Υπάρχει και ανταλλακτική βιβλιοθήκη, με πάρα πολλά βιβλία που φέρνουν Έλληνες και ξένοι (παίρνεις ένα και αφήνεις άλλο και έχει γίνει μια πάρα πολύ ωραία βιβλιοθήκη), έχουμε επιτραπέζια παιχνίδια το χειμώνα για πιο χουχουλιάρικες καταστάσεις…
Και τώρα στις γιορτές αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις, αλλά γενικά με απογοήτευσε λίγο γιατί περίμενα να έχει περισσότερο κόσμο, αλλά δεν είχε. Γενικά ακούω η περιοχή μας δεν έχει ξένο κόσμο που είχε άλλες χρονιές και αυτό είναι λογικό, καθώς ο κόσμος στριμώχθηκε με όλα αυτά που γίνονται και δε βγήκε.
Παρ’ όλα αυτά κάναμε ένα ανοικτό εργαστήρι για μελομακάρονα και κουραμπιέδες, για να δουν και οι ξένοι και να συμμετάσχουν στο κλίμα του ελληνικού χριστουγεννιάτικου γλυκού, η Μαρία Σκαφιδά από την Αυτοσχέδια Σκηνή ήρθε με τις παραμυθοκάρτες της και έφτιαξαν ιστορίες με τα παιδιά, ο θίασος σκιών του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου έπαιξε Καραγκιόζη με χριστουγεννιάτικο θέμα, είχαμε μια βραδιά με σαξόφωνο με τον Τάσο Δράμπαλη, ο οποίος είναι και ο μαέστρος της Φιλαρμονικής, οργανώσαμε βραδιές κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους και αυτό το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα κάνουμε κυνήγι θησαυρού».
Πάμε στην Αυλίτσα για… τρίπλα!
Το μενού στην «Αυλή της Γιωργίτσας» -και το οποίο ετοιμάζει η ίδια Βούλα, με τη βοήθεια της Χριστίνας όταν χρειάζεται, με την ιδανική ομάδα να συμπληρώνουν ο Τάσος και επικουρικά η Αλεξάνδρα- περιλαμβάνει τη μανιάτικη μακαρονάδα την τσουχτή, έχει χειροποίητες πίτες, μανιάτικη σαλάτα, ντάκο, συνολικά πέντε τοπικά πιάτα, ομελέτες και τα καλοκαίρια καγιανά, πιάτα ημέρας, όλα χειροποίητα και ξεχωριστά, ειδικά τα γλυκά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η… τρίπλα!
«Είναι δίπλα σε διαφορετικό σχήμα με γέμιση και το σκέφτηκα γιατί ήθελα κάτι ελληνικό, αλλά και να μην το έχει φάει κάποιος αλλού. Μου αρέσει όταν λένε “θα πάμε στην Αυλίτσα να φάμε τρίπλα”.
Φτιάχνουμε, επίσης, λέμον μους, σπιτική λεμονάδα, μαρμελάδα κ.ά. από τις δύο λεμονιές της αυλής, που είναι το σήμα κατατεθέν μας και αξιοποιούνται στο έπακρο, ενώ στο τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το λιμοντσέλο» εξηγεί η Βούλα που θα κρατήσει ανοικτή την «Αυλή της Γιωργίτσας» μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου, δηλαδή τις 7 Ιανουαρίου. Έπειτα από μια περίοδο διακοπών θα αποκρυσταλλώσει τα σχέδιά της για τη συνέχεια, εξετάζοντας τη δυνατότητα λειτουργίας τουλάχιστον Παρασκευή και Σαββατοκύριακα όλο το χρόνο, για κάποιο αποκριάτικο πρόγραμμα, για συναυλίες με γνωστά ονόματα και επέκταση το καλοκαίρι…
Το άνοιγμα της νέας σεζόν έχει «κλειδώσει» και φέτος για τις 20 Μαρτίου, αγκαλιάζοντας και το Taygetos Challenge, τον ορεινό αγώνα τρεξίματος που θα γίνει 25-26/3/2023 και «είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία για την περιοχή», ενώ και η ίδια ελπίζει ότι περισσότερος ντόπιος κόσμος θα αγαπήσει την Αυλή της.
Όμως… ποια είναι η Γιωργίτσα; «Εδώ ήταν η αυλή της μητέρας μου και ο κήπος της. Εδώ μαζευόταν με τις γειτόνισσες να πιουν τον καφέ τους, ήταν η ρούγα της γειτονιάς. Και είναι γεμάτη η αυλή από την παρουσία της και από τον μπαμπά μου βέβαια, αλλά κυρίως από της μαμάς μου. Έχω εικόνες να σχολιάζουν εδώ τα σήριαλ που έβλεπαν, να φτιάχνουν δίπλες γιατί παντρευόταν η κόρη της μιας, εδώ να φτιάχνουν και στάρι, γιατί κάποιος είχε πεθάνει και θα του κάναν μνημόσυνο, εδώ να ανταλλάσσουν συνταγές ή να πλέκουν. Ήταν πάντα μια ζωντανή αυλή και το όνομα ήταν το μόνο που δε με προβλημάτισε, ήταν η Αυλή της Γιωργίτσας…», εξηγεί η Βούλα, η οποία νιώθει πάντα κοντά της την παρουσία των δικών της, παρότι έχουν φύγει πια από τη ζωή.
Και είναι σίγουρη ότι χαίρονται για τη νέα ανοικτή ζωή του σπιτιού τους που διασώζει την ατομική (οικογενειακή), αλλά και τη συλλογική μνήμη. Εκεί στην αυλή και στην παλιά αποθήκη, όπου ήταν ο αργαλειός της γιαγιάς και όπου οι ζωντανές εικόνες, οι γεύσεις και οι μυρωδιές του τότε μπλέκονται με τις κουβέντες, τα γέλια, τα τσουγκρίσματα, το χορό, την παρέα και εμπλουτίζουν το σήμερα…
-Θα συναντήσετε τη Βούλα έπειτα από 2’ περπάτημα από την κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης (από το μνημείο των πεσόντων προς τα πάνω, κοντά στη μικρή πλατεΐτσα). Τηλ. επικοινωνίας 6942849549 και στο facebook: Αυλη της Γιωργίτσας.