Στη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Στη συνάντηση περιφερειάρχη με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Συνάντηση στην Αθήνα είχε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ελαιοπαραγωγή από γλοιοσπόριο.
Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την προοπτική αναβίωσης της σηροτροφίας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΣΚΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων).
Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως ο υπουργός διαβεβαίωσε για τη στήριξη από την πλευρά του υπουργείου, το οποίο – όπως δήλωσε ο Γ. Γεωργαντάς – προτίθεται να μετάσχει σε όποιες συσκέψεις γίνουν στο εξής μεταξύ Περιφέρειας και ΣΚΕΕ.
“Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές, οι επιδοτήσεις υψηλές και η ζήτηση για καλής ποιότητας μετάξι αυξάνεται” τόνισε ο κ. Νίκας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα σε ανακοίνωση της Περιφέρειας γινόταν λόγος για συγκρότηση επιτροπής που θα εξέταζε τις δυνατότητες αναβίωσης της σηροτροφίας σε περιοχές της.
Ο ρόλος της Επιτροπής
Η επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από τις ΣΚΕΕ (Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμων Ενδυμάτων) και ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος), που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα στο Σουφλί, όπως και στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλο, θα καταγράψει όλη τη διαδικασία και τα βήματα που απαιτούνται, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία για την αναβίωση της σηροτροφίας, προκειμένου να επαναληφθεί η παραγωγή μεταξιού στη νότια Πελοπόννησο.
Κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση – στην οποία μετείχαν από την πλευρά της Περιφέρειας οι αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλος και Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος – ο κ. Νίκας χαρακτήρισε το γεγονός ως “ημέρα ελπίδας” και σημείωσε ότι με την αναβίωση της σηροτροφίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, “δίνονται πολλές αναπτυξιακές προοπτικές και τα οφέλη για τον τόπο θα είναι πάρα πολλά, αφού η ιστορία και η παράδοση θα συνεχιστούν, αλλά με νέες μεθόδους και καινοτόμες πρακτικές”.