Η φράση «η ισχύς εν τη ενώσει» φαίνεται να εκφράζει απόλυτα τους τρεις υγειονομικούς φορείς του νομού, καθώς Ιατρικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος, σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, θέτουν ως στόχο τη σωστή ενημέρωση και την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν λόγω της εκτεταμένης έλλειψης φαρμάκων (και) στην περιοχή.
Μέσα από μια σειρά δράσεων που θα αφορούν προτάσεις, συνέδρια και σωστή ενημέρωση των φορέων, αλλά και των πολιτών, για τις εν λόγω ελλείψεις, οι τρεις φορείς «εγκαινιάζουν» το μεταξύ τους «μνημόνιο» συνεργασίας.
Άλλωστε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των τριών μεσσηνιακών συλλόγων υπογράμμισαν ακριβώς αυτή την ανάγκη, που έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και η οποία αφορά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας μέσω της καλύτερης εξυπηρέτησης των Μεσσήνιων πολιτών όσον αφορά στα φάρμακα, προκειμένου να λύνονται τα προβλήματα εν τη γενέσει τους.
Όπως τόνισαν, κυρίαρχη ανάμεσα στις δράσεις τους θα είναι η ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας από το Φαρμακευτικό Σύλλογο, κάθε 15-20 μέρες, για τις ελλείψεις στα τοπικά φαρμακεία, ώστε με τη σειρά του να ειδοποιεί τα μέλη του για υποκατάσταση των εν λόγω φαρμάκων.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, σημείωσε ότι αφορμή για τη σύμπραξη των τριών συλλόγων είναι η σημαντική έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων στη χώρα και, κατ’ επέκταση, στη Μεσσηνία. «Η δημόσια υγεία χωλαίνει. Σε τοπικό επίπεδο, εμείς θα προσπαθήσουμε –ο καθένας από το πόστο του- να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και γνώσεις, με στόχο την καλύτερη υγεία του Μεσσήνιου πολίτη».
Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Τζίνα Θεοδωροπούλου, υπογράμμισε ότι μία από τις δράσεις των τριών συλλόγων θα είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών στο νομό, καθώς ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα «η άσχημη ενημέρωση στο διαδίκτυο γύρω από την έλλειψη των φαρμάκων είναι μεγάλη».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκος Ματθιόπουλος, σημείωσε ότι η κοινή συνεργασία θα αφορά σε κοινές δράσεις ενημέρωσης, συνέδρια και ενημέρωση των συλλόγων μεταξύ τους.
Για το θέμα των ελλείψεων, ο ίδιος εξήγησε: «Βλέπουμε ότι έχει ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση και ότι γίνονται μικρά βήματα προς την εξομάλυνση του προβλήματος. Ήδη, φάρμακα που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε έλλειψη, σιγά σιγά προμηθεύονται».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε εγχώριο επίπεδο θα πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, προκειμένου να υπάρχει γνώση του αποθέματος. «Μέτρα όπως το άνοιγμα της συνταγογράφησης με γενόσημα φάρμακα θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διευκόλυνση των πολιτών. Συστήνουμε να μην υπάρχει πανικός στο καταναλωτικό κοινό με αποθήκευση φαρμάκων, για να μην υπάρχουν αυτές οι παροδικές ελλείψεις λόγω της αυξημένης ζήτησης», είπε κλείνοντας.
Της Χριστίνας Μανδρώνη