Σε τρεις μέρες περίπου 1.000 παιδιά με τους γονείς τους βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, παρακολουθώντας 72 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, προβολές με live μουσική, συζητήσεις, ένα μοναδικό διαγωνισμό με στόχο μια καλή πράξη, ένα εργαστήρι κατασκευής φιλμ και μια συναυλία με υπέροχα τραγούδια εκτός των άλλων.
Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η ψυχαγωγία και η διάπλαση των παιδιών και η ανάδειξη της αξίας του κινηματογράφου ως σημαντικού στοιχείου για την ενίσχυση της κοινωνικοποίησής τους και της ενσυναίσθησής τους. Στόχος ήταν «να ανοίξουμε μια συζήτηση για θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η ανοχή, η δύναμη των κοριτσιών, οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές και οι οικογενειακές σχέσεις» όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.
Αναλυτικά
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Εκπαιδευτική Ζώνη του Φεστιβάλ οι τάξεις Ε’ και Στ’ Δημοτικού των Δημοτικών Σχολείων επισκέφτηκαν τις προβολές συνοδεία εκπαιδευτικών, ερχόμενα σε επαφή με μια ενότητα ταινιών με τίτλο «Η Φωνή μου», που τα προκαλούσε να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και να διαμορφώσουν τη δική τους φωνή και αυτοπεποίθηση.
Η δεύτερη μέρα, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε με ειδικές προβολές για την προσχολική ηλικία και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, με φυσικούς ήχους και μεταγλωττισμένες ταινίες, θέλοντας να εξάψει τη φαντασία και παρατηρητικότητα των παιδιών για το περιβάλλον τους και συνεχίστηκε με προβολές για μεγαλύτερες ηλικίες, με το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ «Βασίλισσα χωρίς Βασίλειο», την ταινία «Θαυματοποιός» που σκόρπισε λίγο από τη μαγεία του Ζακ Τατί και την ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιβάλλον», που εγκαινίασε με τον πρόλογό της η κα Παναγιώτα Μηλίτση, κοινωνικής λειτουργός, συντονίστρια στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Καλαμάτας – Παιδικά Χωριά SOS.
Παράλληλα, το Κινηματογραφικό Εργαστήρι δούλευε με τα παιδιά με την καθοδήγηση του Γιώργου Λουριδά και του Παντελή Φλωρόπουλου, δημιουργώντας τη δική τους ταινία.
Ο «Τερματοφύλακας του Λίβερπουλ» που ακολούθησε, με την ομιλία της ψυχολόγου-αθλητικής ψυχολόγου Ντιμελένα Δούρου, έκανε μεγάλη εντύπωση στο κοινό, που παρέμεινε κρατώντας την αγωνία του για το Διαγωνισμό Βίντεο.
Το Βραβείο της Κινηματογραφικής Λέσχης για το καλύτερα κινηματογραφημένο βίντεο απονεμήθηκε στον Γιώργο Κουρή και την ομάδα Youth Dream Makers για την καταπληκτική δουλειά τους.
Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνισμού Βίντεο απονεμήθηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο για τη δουλειά που έκαναν στην Ε’ και Στ’ τάξη με το συντονιστή Νείλο Παππά.
Τα παιδιά δημιούργησαν με αστείρευτη φαντασία κι αγάπη ταινίες μικρού μήκους με πρωτότυπη μουσική, όπου αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον, τα αδέσποτα ζώα, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και γενικότερα τους αδύναμους συνανθρώπους μας, ανέδειξαν καλές πράξεις κι έδωσαν λαμπρό παράδειγμα σε όλους.
Τη βραδιά του Σαββάτου έκλεισαν μουσικά ο Νίκος Χριστόπουλος και η μπάντα Polite Blue, που με μοναδικό τρόπο έπαιξαν πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές.
Η Κυριακή ανήκε και πάλι στις προσχολικές ηλικίες, που εντυπωσιάστηκαν με τα φιλμάκια της ενότητας «Μικρές για τα μικρά και θαυμαστός κόσμος», μέχρι η καθηλωτική μουσική της moving band και του Στάθη Γυφτάκη να μαγέψει ξανά, ντύνοντας ηχητικά τις κωμικές περιπέτειες του Μπάστερ Κίτον.
Το απόγευμα της Κυριακής η δημιουργός Στέλλα Σερέφογλου επισκέφτηκε την πόλη, φέρνοντας στις αποσκευές της τρεις ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους, με πρωταγωνιστές νέους στο ξέφωτο της απότομης ενηλικίωσης, αφήνοντας εντυπωσιακούς προβληματισμούς.
Το Φεστιβάλ σφραγίστηκε με την εισήγηση της κας Φωτεινής Βλαχοπουλιώτη, κοινωνικής ανθρωπολόγου, επιστημονικά υπεύθυνης του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, στα «400 Χτυπήματα» του Τρυφώ, στο αριστουργηματικό κινηματογραφικό ντεμπούτο που ισορροπεί στη νεανική παραβατικότητα και την παιδική αθωότητα, διαχρονικό όσο ποτέ, έτοιμο να αγγίξει θεατή κάθε ηλικίας.
Να σημειωθεί πως το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας είναι μια συνδιοργάνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας και της Filmhouse/Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης.