-Προσωρινή διοίκηση στο «Δίκτυο Κοινοτήτων Τριφυλίας», απαίτηση απόδοσης πάγιας προκαταβολής
Απογοήτευση για όσα συμβαίνουν σε βάρος των Κοινοτήτων από τις αλλεπάλληλες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, με τελευταία την κατάργηση της αυτονομίας στην εκλογή προέδρων και συμβουλίων, αγωνία για το παρόν και το μέλλον, έντονη διαμαρτυρία και αντίδραση για την απαξίωση που υφίστανται από τις Δημοτικές Αρχές και, κυρίως, τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας, εκφράστηκαν στη συνάντηση προέδρων Κοινοτήτων και μελών Συμβουλίων Κοινοτήτων του Δήμου, που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή του «Δικτύου Κοινοτήτων Τριφυλίας» το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.
Αξίζει να σημειωθούν η μαζική παρουσία προέδρων και μελών Συμβουλίων Κοινοτήτων και πως αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, σε πολιτισμένο επίπεδο, με ερωταπαντήσεις και απόψεις τεκμηριωμένες με επιχειρήματα, γεγονός που σπανίζει στην ίδια αίθουσα σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Ομόφωνα και ομόθυμα αποφασίστηκε η συγκρότηση προσωρινής διοίκησης του «Δικτύου Κοινοτήτων Τριφυλίας» με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος από κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου και ως πρώτη κοινή παρέμβαση η απαίτηση απόδοσης της πάγιας προκαταβολής που προβλέπεται στο νόμο 3852/2010, όπως ισχύει, και με την υπουργική απόφαση αριθμ. 62038/5-9-2019 (ΦΕΚ B’ 3440/11-09-2019).
Τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στη συνάντηση καλωσόρισε η πρόεδρος του Σ.Κ. Κυπαρισσίας, Σόνια Τουρκολιά, που εξήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του «Δικτύου Κοινοτήτων Τριφυλίας».
Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Καλαμάτας και εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, Παναγιώτης Λύρας, είπε εισαγωγικά, μεταξύ άλλων, ότι οι Κοινότητες είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη και ευχήθηκε η προχθεσινή συνάντηση να είναι η αρχή ενός μεγάλου διαλόγου μεταξύ τους και με την κοινωνία, ενώ μετέφερε το χαιρετισμό του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας. Ακολούθως, από τη Συντονιστή Επιτροπή ο πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), Περικλής Κανελλόπουλος, σημείωσε πως με τη συνάντησή τους κάνουν κάτι πολύ σημαντικό, συζητούν τα προβλήματά τους, προσθέτοντας: «Οι τοπικές κοινωνίες αποσβολωμένες, από τις συνεχείς αλλαγές, και απογοητευμένες νιώθουν ήδη δυσφορία για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Η στάση των υποψηφίων δημάρχων αλλά και των εκλεγμένων, απαξιώνοντας συνέχεια τα χωριά, τους ανθρώπους τους αλλά και την ιστορία τους, βοηθά στην ερημοποίηση, σιγοντάροντας την Πολιτεία, που δε θέλει κατοίκους στην ύπαιθρο, παρά μόνο στα αστικά κέντρα.
[…] Η ένωση των χωριών μας, με τα κοινά προβλήματα, αποκτώντας φωνή μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πλέον αναγκαιότητα. Σκοπός μας δεν είναι η αντιδικία. Είναι η συνεργασία. Εμείς είμαστε οι πρώτοι ενεργοί πολίτες του Δήμου. Εμείς είμαστε η φωνή και η αντοχή των χωριών μας. Εμείς αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου μας. Ίσως εμείς είμαστε και οι πυλώνες της Δημοκρατίας που τώρα καταστρατηγείται. Στο ερώτημα: γιατί κινητοποιήστε τώρα; Θα απαντήσω με το εξής ρητό: Χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά, σήμερα είναι ο καιρός!
[…] Η δημιουργία του “Δικτύου Κοινοτήτων Τριφυλίας” θα δυναμώσει τη φωνή μας στο πρόβλημα του κάθε χωριού αναζητώντας και προτείνοντας λύσεις. Η διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων θα γίνει πιο πιεστική. Π.χ. Γιατί παρανομεί ο Δήμος μας και δεν παρέχει την πάγια προκαταβολή στους προέδρους των Κοινοτήτων, αφού είναι νόμος του κράτους, ενώ σε άλλους Δήμους δίνεται, ή μήπως υπάρχουν Δήμοι δύο ταχυτήτων;».
Ο κ. Λύρας ενημέρωσε για το θεσμικό πλαίσιο, τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης και τις αρμοδιότητες, καθώς και για τις παρεμβάσεις και τα αιτήματα του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας.
Μεταξύ των προέδρων που μίλησαν, ο Θανάσης Σπυρόπουλος από τη Μουριατάδα ευχαρίστησε για την πρόσκληση στη συνάντηση, τονίζοντας πως «δε μας κάλεσε ποτέ κανείς να μας ενημερώσει, να συζητήσουμε». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προβλήματα της Κοινότητάς του, αλλά και γενικότερα των Κοινοτήτων και τον εκλογικό νόμο.
Ο Δημήτρης Λίτσας από το Μουζάκι σημείωσε ότι «οι πρόεδροι “τρώμε” όλη την αντίδραση των κατοίκων για τη Δημοτική Αρχή και όλους τους κραδασμούς και προσπαθούμε με ίδια μέσα, μόνοι μας, να ανταποκριθούμε σε ανάγκες». Επίσης, είπε ότι ο Δήμος έχει δυνατότητες, αλλά λείπει η οργάνωση, ενώ καυτηρίασε την «τακτική μικρορουσφετιών για ψηφοθηρία χωρίς να ξέρει ο πρόεδρος». Και πρόσθεσε: «Προεκλογικά θα έχουμε επισκέψεις. Από λόγια χορτάσαμε. Στο Μουζάκι θα προσέξουνε όταν θα ’ρθουνε κάποιοι…».
Ο πρόεδρος του Σ.Κ. Φιλιατρών, Διονύσης Καραβίτης, κατήγγειλε ότι οι πρόεδροι δεν προσκαλούνται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και «άρα, όχι μόνο δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου, αλλά δε μας δίνουν και το λόγο», ενώ το μέλος του Σ.Κ. Φιλιατρών, Γιάννης Λυγγουνός, μίλησε για αποκλεισμό τους από συνεδριάσεις των Οργάνων του Δήμου, παρότι συζητούνται θέματα των Φιλιατρών.
Η πρόεδρος του Σ.Κ. Κυπαρισσίας, Σόνια Τουρκολιά, είπε πως δε θα πρέπει μόνο να διαμαρτύρονται, αλλά να κάνουν παρεμβάσεις και προσφυγές.
Ο πρόεδρος Σ.Κ. Γαργαλιάνων, Βασίλης Αγγελόπουλος, τόνισε πως «το μήνυμα που πρέπει να πάρει η Δημοτική Αρχή είναι πως έχει 50 κομάντος να βοηθήσουμε…».
Ο Άρης Σκλάβος από την Ελαία τόνισε πως είναι αντιδημοκρατικό αυτό που έγινε με τον εκλογικό νόμο και αναφέρθηκε σε προβλήματα των Κοινοτήτων, τις οποίες η Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει.
Ο Παναγιώτης Καραγιάννης από τα Πλατάνια ζήτησε ενωμένοι να πιέσουν και τους βουλευτές, ενώ ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος από το Κοπανάκι σημείωσε ότι, αντί να αποφασίζουν οι πρόεδροι και τα Κοινοτικά Συμβούλια, κάνουν μόνο εισηγήσεις και έχουν κι έναν αντιδήμαρχο από πάνω να παρεμβαίνει…
Του Ηλία Γιαννόπουλου