Παραμένει σε καλά επίπεδα η τιμή των αγγουριών, κυρίως επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές στις αγορές της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Φιλιατρών Γαία», «έχει ξεκινήσει στην περιοχή μας η συγκομιδή αγγουριών με μικρές ποσότητες αυτή την εποχή, ενώ και στην Κρήτη είναι προς το τέλος οι κοπές. Από τα μέσα Μαρτίου στην Τριφυλία θα έχουμε το τοπ της συγκομιδής.
Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί λόγω αύξησης του κόστους (κατά 70% σε σχέση με πέρυσι) και έχουν πάει πίσω λόγω αύξησης ενέργειας και πυρηνόξυλου (έφτασε φέτος στα 1,60 έως 1,70 ευρώ ο τόνος, μια αύξηση κατά 100% σε σχέση με πέρυσι).
Η εικόνα αυτή έχει αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να στραφούν σε καλλιέργειες κηπευτικών μειωμένου κόστους, όπως είναι φασόλια, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.ά.
Ο κύριος όγκος της παραγωγής μας εξάγεται γιατί η εγχώρια ζήτηση είναι πολύ μειωμένη. Οι αγορές Γερμανίας και Ολλανδίας ζητάνε μεγάλα μεγέθη αγγουριών, τα οποία προμηθεύονται κυρίως από την Ισπανία. Τα δικά μας αυτή την εποχή λόγω πρωιμότητας είναι μικρά μεγέθη και πάνε κυρίως προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Την εποχή αυτή η τιμή παραγωγού είναι στα 1,80 ευρώ το κιλό».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, «αυτή την εποχή έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές και έχουμε συγκομιδές για τα αγγούρια. Πάντα τα αγγούρια πήγαιναν για εξαγωγή, αλλά αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού, που κυμαίνονται από 70 έως 90 λεπτά το τεμάχιο».
Ο κ. Σωτήρης Κούρτης, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βόρειες χώρες της Ευρώπης έχουν μειώσει τις φυτεύσεις λόγω αυξημένου κόστους στο φυσικό αέριο. Η Ισπανία έχει προβλήματα με την ξηρασία και το αγγούρι είναι μια καλλιέργεια που θέλει πολύ νερό. Η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη και αυτό κρατά σε καλά επίπεδα τις τιμές.
Πριν από 5 ημέρες είχαμε τιμή παραγωγού στα 2,80 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια είχαμε μια διόρθωση προς τα κάτω, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες δε θα έχουμε ξανά μια αύξηση της τιμής. Το κόστος της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι και στα εφόδια και στην ενέργεια. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στις αποδόσεις και μειωμένες παραγωγές».