Στο γεμάτο από πλήθος κόσμου αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης υπό τη διοργάνωση του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις» και του εκδοτικού οίκου «Ελληνοεκδοτική», το βιβλίο του Παναγιώτη Τζαβάρα, το οποίο έχει στόχο να παρουσιάσει τη νέα εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την επίδρασή τους στο σήμερα.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η κα Αντωνία Παυλάκου εκπροσωπώντας τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, χαιρέτισε την εκδήλωση, ενώ με σύντομη περιγραφή προλόγισε τον συγγραφέα του βιβλίου. Συντονίζοντας τη χθεσινή βραδιά, η δημοσιογράφος Χριστίνα Ρέγγου έδωσε το λόγο στον κ. Τζαβάρα. Ο ίδιος, έκανε λόγο για ένα «αντισυμβατικό» βιβλίο περί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έχει προέλθει έπειτα από έρευνα που προηγήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη θεματική στην πόλη της Καλαμάτας. Στόχος του, άλλωστε, είναι οι αναγνώστες να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες και να μάθουν να χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά με σωστό τρόπο, όπως εξήγησε.
Όντας προσκεκλημένος να μιλήσει για το βιβλίο, ο βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφέρθηκε στο πόσο επίκαιρο είναι ένα τέτοιο βιβλίο, καθώς η εισχώρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου είναι αλματώδης. Ακόμα, σημείωσε ότι στην εποχή που διανύουμε είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς στην πρώτη περίπτωση παρουσιάζεται η γνώμη κάποιου, ενώ στη δεύτερη η πραγματική πληροφορία. Για τον εξορθολογισμό του παραπάνω, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν ενέργειες από την πολιτεία προκειμένου οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν, από νεαρή ηλικία, τι είναι προσωπική άποψη και τι είδηση.
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μιλώντας για την υψηλή θέση που έχουν φτάσει να κατέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ο κ. Σφακιανάκης υπογράμμισε πως παρότι αυτά αποτελούν ένα άκρως χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο, εντούτοις είναι απαραίτητη η εκμάθηση της ορθής χρήσης τους, κάτι για το οποίο η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ως σήμερα. Αναφερόμενος σε περιστατικά εξαπάτησης ως συνέπεια της παραπάνω λανθασμένης χρήσης τους, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε ότι, μόνο το περασμένο έτος, πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι καταστράφηκαν από το διαδίκτυο.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Μπούρας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο γύρω από το οποίο αναφέρεται το βιβλίο του κ. Τζαβάρα αποτελεί μια πρόκληση, καθώς η εποχή χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες συνθήκες που «δύσκολα πια την κατανοούμε».