Εντάχθηκε στη δράση ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας
Σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος άρδευσης ακριβείας και προστασίας των καλλιεργειών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και μειωμένης διαθεσιμότητας υδατικών πόρων θα συμμετέχουν πιλοτικά πατατοπαραγωγοί της Καλαμάτας, μετά την ένταξη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας στη δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή».
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα άρδευσης και εξοικονόμησης υδάτινων πόρων στο οποίο συμμετέχουν μεγάλοι συνεταιρισμοί και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. «Είμαστε ο πρώτος συνεταιρισμός που μπαίνουμε σε πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στις απαιτητικές καλλιέργειες του κάμπου της Καλαμάτας», τόνισε.
Η πρόταση με τίτλο «Agro Water» εγκρίθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 283.909,32 ευρώ.
Ευφυής διαχείριση νερού
Συντονιστής του προγράμματος είναι από τα Χανιά η εταιρεία ZEN AGRO IKE, με το διευθυντή της Χαρτζουλάκη Κωνσταντίνο να είναι συντονιστής της δράσης. Η εταιρεία- συντονιστής έχει εμπειρία πάνω από 35 έτη σε θέματα διαχείρισης νερού στη γεωργία, σχεδιασμού της άρδευσης, υπολογισμού των αναγκών σε νερό των καλλιεργειών, σε χρήση υποβαθμισμένων νερών για άρδευση, άρδευση ακριβείας, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και συμμετοχή και συντονισμό σε πάνω από 25 εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα.
Η εταιρεία ZEN AGRO IKE ιδρύθηκε το 2018 με αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, την προσαρμογή στην ευφυή γεωργία και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Αρχικά έχει δώσει έμφαση, δημιουργήσει και διαθέτει λογισμικό συμβουλευτικής άρδευσης σε 6 ομάδες παραγωγών στην Κρήτη. Έχει υλοποιήσει πορτάλ για αγροτικά θέματα στο Δήμο Κισσάμου και έχει εγκαταστήσει εξοπλισμό Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για εχθρούς και ασθένειες της Ελιάς.
Για την ανάπτυξη του λογισμικού άρδευσης έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας και μεθοδολογίες προτεινόμενες από τον FAO.
Η ZEN AGRO – συντονιστής θα αναπτύξει το Σύστημα Ευφυούς Διαχείρισης Νερού Άρδευσης. Θα αναπτύξει διεπαφή του λογισμικού υπολογισμού υδατικών αναγκών των καλλιεργειών ZenIrriWare που διαθέτει με την αυτόματη ηλεκτροβάνα της εταιρείας ARTECH και θα ενσωματώσει την πρόγνωση καιρού που θα διατεθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και στοιχεία από αισθητήρες υγρασίας εδάφους στο λογισμικό.
Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση 5 πιλοτικών αγρών στις περιοχές τριών συνεταιρισμών που συμμετέχουν στο έργο.
ΕΛΓΟ «Δήμητρα»
Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που επίσης συμμετέχει, υλοποιεί ερευνητικά και επιδεικτικά προγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών, την προστασία των φυσικών πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Επίσης, συμβάλλει στη μεταφορά και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή και παρέχει τεχνική στήριξη στους αγρότες για συμβατική, ολοκληρωμένη και οικολογική καλλιέργεια με τη λειτουργία Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών. Επιπλέον, οργανώνει αρκετές εκπαιδευτικές και συνεδριακές δράσεις.
Στο πρόγραμμα θα συμβάλλει στη δημιουργία μεθοδολογίας αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής του Συστήματος Ευφυούς Διαχείρισης Νερού Άρδευσης, αλλά και του βαθμού εξοικονόμησης υδατικών πόρων.
Ο ερευνητικός φορέας θα συνεργαστεί με τους συνεταιρισμούς για προσδιορισμό των εδαφικών παραμέτρων και των παραμέτρων ποιότητας νερού στα πιλοτικά αγροτεμάχια. Θα προμηθευτεί επιστημονικά οπτικά όργανα μέτρησης της φυσιολογικής κατάστασης των φυτών και παραμέτρων υγρασίας εδάφους, και θα επιβεβαιώσει τη βέλτιστη κατάσταση των καλλιεργειών όσον αφορά στο υδατικό περιβαλλοντικό στρες για τις καλλιέργειες των παραγωγών στους πιλοτικούς αγρούς. Επίσης, θα έχει ρόλο στη διάδοση των αποτελεσμάτων.
Από την πλευρά του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαθέτει δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και περιοχική πρόγνωση καιρού για όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο του έργου αναλαμβάνει την παροχή μετεωρολογικών δεδομένων και περιοχικών προγνώσεων για τις τρεις πιλοτικές περιοχές εφαρμογής του έργου που θα εισάγονται αυτόματα στο Λογισμικό της εταιρείας Ζεν Agro ΙΚΕ για να αναλύονται ανά αγροτεμάχιο.
Η Artech θα διαθέσει αυτόματες βάνες και το σχετικό υλικολογισμικό ελέγχου, το οποίο θα συνεργάζεται με τα λοιπά λογισμικά ελέγχου που θα διατεθούν στο πλαίσιο του έργου. Το λογισμικό θα προσαρμοστεί για να μπορεί να συνεργαστεί με το λογισμικό της εταιρείας ZEN AGRO για την εντολοδότηση της βάνας ανάλογα με τις συμβουλές άρδευσης και για λήψη ανατροφοδότησης από αυτήν.
Επίσης, η εφαρμογή ελέγχου της βάνας θα προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να εμφανίζει στο χρήστη παράλληλα με τις εντολές για την άρδευση και τις πληροφορίες για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα ανάλογα με τις καλλιέργειες του κάθε χρήστη.
Στα πατατοχώραφα
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας θα προσλάβει προσωπικό που θα συμβάλει στην εφαρμογή του συστήματος και στην αξιολόγησή του με λήψη παρατηρήσεων από τους πιλοτικούς αγρούς (πατάτα).
Θα διαδίδει τα οφέλη της συμβουλευτικής άρδευσης στους αγρότες που θα μπουν πιλοτικά στο πρόγραμμα και είτε θα χρησιμοποιήσουν την αυτόματη ηλεκτροβάνα είτε θα λαμβάνουν τις συμβουλές μέσω εφαρμογής για έξυπνα κινητά είτε με email είτε με SMS.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Υποτροπικών Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Nowaste21» που παρέχει υπηρεσίες περιβαλλοντικής έρευνας.
Της Βίκυς Βετουλάκη