“Create a growth culture in your business today”
Η Casandra Brene Brown (γεννημένη στις 18 Νοεμβρίου 1965) είναι Αμερικανίδα καθηγήτρια, λέκτορας, συγγραφέας και οικοδέσποινα podcast.
Η Μπράουν είναι γνωστή ιδιαίτερα για την έρευνά της σχετικά με την ντροπή, την ευαλωτότητα και την ηγεσία, καθώς και για την ομιλία της στο TEDΧ, που προβλήθηκε ευρέως το 2010. Από τότε έχει γράψει έξι βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις των New York Times.
Η διάσημη ομιλία της στο TED, με θέμα “The power of Vulnerability”, είναι αυτό για το οποίο θέλω να μιλήσω σήμερα.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε όλοι ευάλωτοι. Όλοι κάνουμε λάθη. Όλοι λέμε «λάθος» πράγματα μερικές φορές. Όλοι θα θέλαμε να είχαμε απαντήσει διαφορετικά σε μία ερώτηση. Όλοι ευχόμαστε να μπορούσαμε να «πάρουμε πίσω» αυτό το σχόλιο ή την ερώτηση που κάναμε κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συνάντησης. Όλοι ευχόμαστε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα για μια διαπραγμάτευση.
Το ερώτημα είναι: Πρέπει αυτό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ηγούμαστε; Μας κάνει λιγότερο καλύτερο γονέα ή λιγότερο καλύτερο διευθυντή;
Σύμφωνα με την Brene Braun, όχι, καθόλου. Στην πραγματικότητα, η ευαλωτότητα και το να αγκαλιάζουμε τα λάθη μας, μας κάνουν πιο δυνατούς ηγέτες.
Η αλήθεια είναι απλή: δε θα έχετε και δεν μπορείτε να έχετε πάντα δίκιο. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά προετοιμάζεστε ή πόση εμπειρία έχετε, πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου απλά δε γνωρίζετε την απάντηση ή ακόμα, χειρότερα, έχετε τη «λάθος» απάντηση.
Όσα περισσότερα κάνετε, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος και το πλάτος των ευθυνών σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μην έχετε όλες τις απαντήσεις. Καθώς η αλλαγή συμβαίνει με την ταχύτητα φωτός στις μέρες μας, η ικανότητα να παραμείνετε ενημερωμένοι και επίκαιροι γίνεται όλο και πιο δύσκολη και οι σωστές απαντήσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες άνευ προηγουμένων αλλαγών: κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλαπλές οικονομικές κρίσεις και, φυσικά, το γεγονός του Μαύρου Κύκνου – η πανδημία του Covid. Και βέβαια, κανείς δεν είχε τις απαντήσεις.
Το θέμα είναι πώς το διαχειριζόμαστε αυτό στον εργασιακό χώρο. Κρύβουμε την ευαλωτότητά μας, προσποιούμενοι ότι ξέρουμε τα πάντα και διευθύνουμε την επιχείρησή μας ελπίζοντας ότι θα είναι εντάξει; Κρύβουμε την ευαλωτότητά μας μη ζητώντας συμβουλές ή διαβουλεύσεις με άτομα που μπορεί να έχουν τις απαντήσεις; Αποξενώνουμε την ομάδα μας αποφεύγοντας τις δύσκολες συζητήσεις; Προσπαθούμε να κατηγορήσουμε τους άλλους για τη δική μας έλλειψη επικοινωνίας ή γνώσης;
Προφανώς όχι.
Στην πραγματικότητα, η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα περιβάλλον στο χώρο εργασίας που αγκαλιάζει τα λάθη είναι πολύ πιο πιθανό να είναι επιτυχημένο και να προχωρήσει. Εάν εσείς και η ομάδα σας έχετε μια κουλτούρα καινοτομίας, είναι πολύ πιθανό να κάνετε λάθη. Και το να κάνεις λάθη είναι μέρος της ανάπτυξης. Και ως άνθρωπος και ως επιχείρηση.
Εάν η εργασιακή κουλτούρα επιτρέπει λάθη, θα επιτραπεί σε εσάς και την ομάδα σας να δοκιμάσετε νέες ιδέες, να ξεκινήσετε νέες επιχειρήσεις, να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να κάνετε πράγματα. Εάν η κουλτούρα είναι κουλτούρα φόβου και τιμωρίας, εσείς και η ομάδα σας θα παραμείνετε στάσιμοι, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες, ασφαλείς, μεθόδους του παρελθόντος. Αλλά δεν αναπτύσσεται έτσι μια επιχείρηση ή ένα άτομο.
Όπως είπε ο John A. Shedd: «Ένα πλοίο στο λιμάνι είναι ασφαλές, αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο κατασκευάζονται τα πλοία».
Το συμπέρασμα λοιπόν: «Επιτρέψτε τα λάθη» και «Μάθετε από αυτά». Δημιουργήστε και καθορίστε μια στρατηγική με όραμα, αλλά μη φοβάστε να απομακρυνθείτε, διορθώνοντας καθώς προχωράτε. Επιτρέψτε στην ομάδα σας να προτείνει και να δοκιμάσει νέες επιλογές, κάποιες θα λειτουργήσουν και άλλες όχι, αλλά αυτό είναι μέρος της ανάπτυξης. Μην είστε υπερβολικά επικριτικοί για τα λάθη και γιορτάστε τις επιτυχίες. Δημιουργήστε μια κουλτούρα ανάπτυξης στην επιχείρησή σας σήμερα.
-Η Μαριέλα Τόμας είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων με ειδίκευση στην Αλλαγή (Bespectacular.gr – Στούπα)