Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της συνεταιριστικής επιχείρησης ΣΥΚΙΚΗ, με συνολικό προϋπολογισμό λίγο πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ.
Το έργο που εγκρίθηκε είναι στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, Γιώργος Αγγελόπουλος, θα εξασφαλίσει στο Συνεταιρισμό εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σημαντικότερο, νέες δυνατότητες στον τομέα της παραγωγής, με έμφαση στην πρωιμότητα, ούτως ώστε να έχει πλεονέκτημα η οργάνωση έναντι ανταγωνιστών από το εξωτερικό και, κυρίως, της Τουρκίας.
«Με τις παρεμβάσεις στο μηχανολογικό μας εξοπλισμό και των νέων μηχανημάτων θα μειώσουμε έως και πάνω από 60% το χρόνο που χρειαζόμαστε για να βγουν τα σύκα μας στις αγορές του εξωτερικού και να κερδίσουμε τη μάχη της πρωιμότητας έναντι των ανταγωνιστών μας και, κυρίως, της Τουρκίας.
Εκτιμούμε πως από εκεί που χρειαζόμασταν 7 ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να ετοιμαστεί και να φύγει ένα φορτίο με σύκα για εξαγωγή, με τα καινούργια μηχανήματα, τα οποία απαντούν και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών, θα χρειαζόμαστε μόλις 2 ημέρες. Όλο αυτό θα μας δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρεται και σε ένα ακόμα τομέα παρέμβασης μέσω του εγκεκριμένου προγράμματος, μια παρέμβαση που αφορά στις κεντρικές εγκαταστάσεις στη Μεσσηνία, οι οποίες βρίσκονται σε μια έκταση 28 στρεμμάτων. Οι αποθηκευτικές δομές και οι γραφειακοί χώροι της ΣΥΚΙΚΗΣ καταλαμβάνουν μια έκταση 5 στρεμμάτων συνολικά.
Σε αυτές τις υποδομές και συγκεκριμένα στις στέγες θα τοποθετηθούν νέα πάνελ με φωτοβολταϊκά ενσωματωμένα σε αυτά. Η δυναμικότητα των πάνελ αγγίζει τα 100 KW και είναι, όπως λέει ο διευθυντής της επιχείρησης, αρκετά (και αυτό τεκμαίρεται από ειδική μελέτη) να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της ΣΥΚΙΚΗΣ σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Πέραν των φωτοβολταϊκών που θα τοποθετηθούν στις στέγες, το έργο θα συνοδευτεί και με αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με νέους, για πρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αλλαγή στις καλωδιώσεις.
Χρειάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης
Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Αγγελόπουλο, απαιτείται μια νέα προκήρυξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί η συκιά και να ανανεωθούν οι γηρασμένοι πλέον συκεώνες της Μεσσηνίας.
Το πρόγραμμα θα πρέπει, τονίζουν από τη ΣΥΚΙΚΗ, να παρέχει κάποια χρήματα στους παραγωγούς και για την απώλεια εισοδήματος, τουλάχιστον για μια πενταετία, για να… αρχίσουν, δηλαδή, να αποδίδουν τα νέα δέντρα. «Χρόνος για αλλαγές, αλλά και την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης έως και το 2025, υπάρχει. Όποτε γίνουν αλλαγές θα υπάρξει μεγάλο όφελος για τους παραγωγούς και όχι μόνο», καταλήγει ο κ. Αγγελόπουλος.