Αύξηση της χρηματοδότησης υποσχέθηκαν τα αρμόδια υπουργεία
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εσωτερικών συμμετέσχε η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση και συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν άμεσα στους Δήμους 25 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Αφορούν δε στην περσινή χρονιά.
Οι Δήμοι από την πλευρά τους θα καταθέσουν – όταν τους ζητηθεί – τα στοιχεία των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που πραγματοποίησαν.
Στη συνάντηση η ΚΕΔΕ έλαβε τη διαβεβαίωση πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ.
Αναφορικά με το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, η πάγια θέση της ΚΕΔΕ παραμένει για άμεση σύσταση και σύγκληση ειδικής επιτροπής που θα εξακριβώνει τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.
Αναφορικά με τα έξοδα κάλυψης της ναυαγοσωστικής κάλυψης για το έτος 2022, συμφωνήθηκε να καταβληθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Σε σχέση με τη διαγραφή των βεβαιωθεισών οφειλών στους Δήμους, η ΚΕΔΕ εισηγείται να συμπληρωθεί η διάταξη έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό ότι η παραγραφή γίνεται εντός 5 ετών από τη δημιουργία της, εφόσον δεν έχει γίνει βεβαίωση και δεν έχει συνταχθεί χρηματιστικός κατάλογος, όπως και μετά τη βεβαίωση εντός 5 ετών θα γίνεται παραγραφή της οφειλής εφόσον ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία πράξη εκτέλεσης της είσπραξης που περιέχει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως άρση φορολογικής ενημερότητας, δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμός.
Συζητήθηκε διεξοδικά η διττή ερμηνεία που δίνει η διάταξη σχετικά με τις διαγραφές των εγκεκριμένων αλλά και των ρυθμισμένων οφειλών προ του 2012, ενώ σταθμίστηκε έπειτα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, η πιθανότητα διακοπής της διαδικασίας παραγραφής οφειλών μέσω εισαγωγής τους στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε ακόμα να υπογραφεί άμεσα ΚΥΑ που προβλέπεται από το νόμο και αφορά στους Δήμους που δε διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα και δεν μπορούν να συνάπτουν δάνεια για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.
Αναφορικά με τις ΔΕΥΑ, συμφωνήθηκε να δοθούν 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ωστόσο για να καλυφθούν οι πραγματικές υποχρεώσεις των ΔΕΥΑ, που εκτοξεύτηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως αν δε δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα, τότε οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας θα πτωχεύσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.
Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε και φαίνεται πως οι θέσεις της ΚΕΔΕ εισακούστηκαν, αφορά στο άρθρο 58 – “Εκλογές δημοτικών αρχών – Κατάρτιση συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων – Τροποποίηση παρ. 1 και 11 άρθρου 15 ν. 4804/2021” – του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, με την ΚΕΔΕ να επιμένει πως η μείωση από 80% σε 60% των υποψηφίων στις Δημοτικές Κοινότητες είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση.
Τονίστηκε δε, ότι στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου θα πρέπει να διαγραφεί η πρώτη παράγραφος και οι ομοειδείς δαπάνες να εγγράφονται σε ξεχωριστές πιστώσεις ανά Δημοτική Ενότητα στον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως ισχύει στις Περιφερειακές Ενότητες.
Ζητήθηκε, επίσης, από τα αρμόδια υπουργεία να μην υπάρχουν περικοπές στις προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που ζητούν οι Δήμοι.