Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο ταφής των Παπατσωναίων, στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Εύας, τελέστηκε χθες προς τιμήν του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη και της οικογένειάς του.
Με την τελετή αυτή ο Δήμος Μεσσήνης
τίμησε τον ήρωα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, δίνοντας πολλές νικηφόρες μάχες, μέχρι τη στιγμή που έχασε τη ζωή του στα Τρίκορφα το 1825.
«Ο οπλαρχηγός Δημήτριος Παπατσώνης καταγόταν από παλιά οικογένεια προκρίτων και αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Ναζήρι, τη σημερινή Κοινότητα Εύας. Ο ίδιος μετείχε στον αγώνα από την πρώτη μέρα της Επανάστασης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες, κέρδισε επαίνους για τον ηρωισμό του, φυλακίστηκε και σκοτώθηκε στη μάχη των Τρικόρφων τον Ιούνιο του 1825, ύστερα από πολύωρη αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Ιμπραήμ Πασά.
Τιμάμε σήμερα τον Δημήτρη Παπατσώνη και τον αγώνα του για την ελευθερία. Οφείλουμε και πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα των ηρώων μας, σκεπτόμενοι ότι δύναμή μας είναι η ενότητά μας και η αγάπη για την πατρίδα μας. Ο Δήμος μας τιμά τους ήρωες της επανάστασης, αναδεικνύοντας με αντίστοιχες εκδηλώσεις πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, προς γνώση της νεότερης γενιάς», σημείωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης.
Ακολούθως, έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της Κοινότητας Εύας, από το δήμαρχο Μεσσήνης, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιο Τσερπέ και την απόγονο της οικογένειας, Μαρίνα Παπατσώνη.
Στην τελετή παρευρέθησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο εντεταλμένος σε θέματα πολιτισμού δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Μπουρίκας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Εύας Γιάννης Καλύβας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμαρά Ηλίας Μπουρίκας, ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Θανάσης Ψαρούλης, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Εύας Πετρούλα Γεωργοπούλου, τσολιάδες και αναβιωτές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, που με αρχηγό τον «Παπατσώνη» συμμετέχουν κάθε χρόνο στην αναπαράσταση της ανακατάληψης της Καλαμάτας.