Το μπαζωμένο υδατόρεμα που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες μέρες από τις εργασίες για το πάρκινγκ στη Ναυαρίνου, λίγο πριν από τη διασταύρωση με την οδό Κρήτης, έφερε και πάλι στο προσκήνιο ένα πολύ μεγάλο θέμα για την πόλη. Ο λόγος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά ρέματα της περιοχής και τους κινδύνους που πιθανότατα κρύβουν.
Οι φονικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016 δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά μάλλον δεν «πήραμε το μάθημά μας», καθώς, όπως φαίνεται, δεν έχουν γίνει και πολλά βήματα για να αποσοβήσουμε ένα νέο κίνδυνο.
Περιδιαβαίνοντας την ανατολική παραλιακή ζώνη από το «Φιλοξένια» έως την οδό Αύρας, διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγωγών που εκβάλλουν στην παραλία, είτε ρεμάτων είτε ομβρίων, μόνο ελεύθεροι δεν είναι, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες.
Το χειρότερο δε, είναι πως σχεδόν όλοι οι αγωγοί ομβρίων που καταλήγουν στη θάλασσα περιέχουν καλώδια από τα καταστήματα της περιοχής, τα οποία έχουν εγκατασταθεί, προφανώς παράνομα και άκρως επικίνδυνα, για να εξυπηρετούν τη θερινή τους λειτουργία.
Φραγμένοι και με καλώδια
Μετά την αποκάλυψη του θαμμένου υδατορέματος από την κατασκευή του καινούργιου πάρκινγκ στην παραλία, ο γεωλόγος, γεωτεχνικός περιβάλλοντος, Μ.Sc. Μιχάλης Αντωνόπουλος, επισήμαινε με επιστολή του προς το Δήμο Καλαμάτας ότι το εν λόγω είναι υπεύθυνο για τις πλημμύρες του 2016 στην ανατολική συνοικία της παραλιακής ζώνης. Μάλιστα, υπογράμμιζε ότι σωληνωτός αγωγός που διέρχεται κάτω από κατοικίες έχει φράξει από φερτά υλικά!
Κι εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτό το υδατόρεμα είναι το μόνο που έχει θαφτεί και πόσες άλλες τέτοιες καταστάσεις μπορεί να κρύβονται και εν δυνάμει να γίνουν «ωρολογιακή βόμβα» για την πόλη.
Μία απλή και γρήγορη αυτοψία στην παραλία της Καλαμάτας έδειξε πως οι απολήξεις των αγωγών έχουν φράξει. Μάλιστα, η άμμος έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος στο ύψος του τοιχίου, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις καν αν κάτω κρύβεται η απόληξη ρέματος ή αγωγού. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία από την υπόγεια διάβαση του ξενοδοχείου Elite (η οποία έχει προστατευθεί με ξύλινη κατασκευή). Από την άμμο που έχει σωρευτεί, με δυσκολία αναγνωρίζεις το σημείο που βρίσκεται.
Στην επόμενη καταιγίδα κι όσο οι αγωγοί παραμένουν φραγμένοι, τα νερά θα πρέπει να βρουν άλλη διέξοδο. Και είναι σίγουρο ότι η φύση θα βρει τον τρόπο για να εκτονώσει τη δύναμή της. Κι εμείς τότε, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δε θα έχουμε και πολλές επιλογές…
μπορούν να συμβουλεύονται
Της Βίκυς Βετουλάκη