Για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή της με την οποία έπρεπε να απέχει από τα διδακτικά του καθήκοντα ο πρώην αντιπρύτανης, που έχει καταγγελθεί από συναδέλφους του και φοιτήτριες για ανάρμοστη συμπεριφορά, σεξιστικά σχόλια, υποσχέσεις ή απειλές, συκοφαντήσεις και κατάχρηση εξουσίας την περίοδο 2006-2022.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Σύγκλητος ήρε την απόφαση αυτή κατά πλειοψηφία, επειδή η Εισαγγελία Ναυπλίου, που διερεύνησε τις καταγγελίες, έθεσε στο αρχείο την προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, το οποίο όμως είναι πλημμέλημα και παραγράφεται στην πενταετία.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αν και προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, διότι επιβεβαιώνονται από πληθώρα καταθέσεων, υπάρχει κώλυμα άσκησης δίωξης, επειδή οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν στην περίοδο πριν από το 2017 και, ως εκ τούτου, έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Για όσες είναι μεταγενέστερες ο εισαγγελέας διαπιστώνει είτε ότι έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο των τριών μηνών που έπρεπε να έχει υποβληθεί έγκληση είτε ότι οι καταγγέλλουσες δε ζητούσαν στις καταθέσεις τους την ποινική δίωξη του καθηγητή.
Η απόφαση της Συγκλήτου, που δεν έλαβε υπόψη την ουσία του εισαγγελικού πορίσματος, προκάλεσε την άμεση και ηχηρή παραίτηση της Δέσποινας Καρακατσάνη, προέδρου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου.
«Η εξέλιξη της υπόθεσης θεωρώ ότι δε μου επιτρέπει πλέον να συμμετέχω στην επιτροπή αυτή, ούτε ως πρόεδρος ούτε ως μέλος, καθώς οι τελευταίες σχετικές αποφάσεις του Πανεπιστημίου όχι μόνο δε συνάδουν με τις προτάσεις, τις εισηγήσεις και τις αρχές της επιτροπής, αλλά είναι αντίθετες με την αποστολή της και με εκθέτουν προσωπικά. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στις φοιτήτριες και στις καθηγήτριες που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση και να βοηθήσουμε ώστε να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη», σημειώνει η κυρία Καρακατσάνη.