Η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο είναι ένα πολύ λεπτό πράσινο φασολάκι στο μέγεθος της φακής. Είναι μια καλλιέργεια η οποία στη Μεσσηνία κατάφερε να ξαναγεννηθεί χάρις στις προσπάθειες του παραγωγού Παναγιώτη Περρωτή από τη Σπερχογεία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, «η απόφαση πάρθηκε έπειτα από συνεννόηση με το φίλο παραγωγό Παναγιώτη Ξυνό από τη Μεσσήνη, που μελέτησε πώς πρέπει να κάνουμε την καλλιέργεια μηχανικά έναντι των παλιών χρόνων, που γινόταν χειρωνακτικά. Η καλλιέργεια αυτού του οσπρίου είχε σταματήσει στην περιοχή της Μεσσηνίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Εγώ καλλιεργώ ρύζι στην περιοχή της Σπερχογείας. Έκανα μια πρώτη δοκιμή πριν από 7 χρόνια, αλλά δεν έφερε καλά αποτελέσματα. Επαναλάβαμε την προσπάθεια το 2020 και προχωρήσαμε στην καλλιέργεια μιας έκτασης 80 στρεμμάτων. Εκεί έβαζα ρύζι, αλλά θέλησα να προχωρήσω σε αμειψισπορά του χωραφιού μου. Αγόρασα τους σπόρους από το εξωτερικό.
Πριν ξεκινήσει η σπορά γίνεται η απαραίτητη κατεργασία του εδάφους, ένα καλό φρεζάρισμα και κατάκλιση νερού. Όταν στη συνέχεια στεγνώσει το έδαφος, κάνουμε τη σπορά, η οποία θα πρέπει να γίνεται μέχρι τέλος Μαΐου το αργότερο, ενώ η συγκομιδή ξεκινά το Σεπτέμβριο. Η φύτευση γίνεται γραμμικά, όπως και στο καλαμπόκι.
Στην περιοχή και στα εδάφη μας είναι μια ξερική καλλιέργεια. Η απόδοση φτάνει στα 200 κιλά το στρέμμα. Είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια, δεν έχει ανάγκες λίπανσης ούτε φυτοπροστασίας. Μοιάζει με την καλλιέργεια του μαυρομάτικου φασολιού, αλλά δε θέλει άρδευση.
Στο παρελθόν η καλλιέργεια είχε σταματήσει γιατί ήταν δύσκολη η συγκομιδή από τους εργάτες γης. Τώρα γίνεται με αλωνιστική μηχανή, όπως και στα άλλα όσπρια. Αυτό είναι και το μόνο έξοδο της καλλιέργειας.
Στα σούπερ μάρκετ μπορείς να βρεις εισαγόμενη ροβίτσα. Εμείς πουλάμε εγχώρια. Ζήτηση υπάρχει, κυρίως, από τους καταναλωτές στη Μεσσηνία που γνωρίζουν το προϊόν. Στην Αθήνα δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή. Η τιμή παραγωγού είναι στα 2,5 ευρώ το κιλό.
Το 2022 και τρίτος παραγωγός αποφάσισε να καλλιεργήσει ροβίτσα στην περιοχή της Μεσσηνίας».