Ανησυχητικά και απογοητευτικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Μεσσηνία, όπως αυτά καταγράφηκαν κατά τη συνάντηση του Μανώλη Μάκαρη, γραμματέα του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας, Ηλία Μανδηλάρη.
Η συνάντηση έγινε στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά και διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:
«-Στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας (εκτός του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Καλαμάτας) δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού από το 2019 μέχρι και σήμερα!
-Οι ελλείψεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας κυμαίνεται στο 40% περίπου!
-Ενώ οι ιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων στις υγειονομικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν, τους επιβάλλεται επιπλέον να καλύψουν κενά και σε άλλες μονάδες! Για παράδειγμα, ιατροί του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά παίρνουν εντολή να μετακινηθούν στο Κέντρο Φιλιατρών. Ακόμη, ιατροί του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης παίρνουν εντολή να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
-Υπάρχει πρόβλημα με τους οδηγούς και τα πληρώματα του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά και συγκεκριμένα λόγω των ελλείψεων βγαίνει μόνο μία βάρδια την ημέρα αντί για τρεις!
-Υπάρχει μεγάλη έλλειψη και νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας Μελιγαλά, Αγίου Νικολάου, Μεσσήνης, καθώς και στο Κέντρο Εφημερίας Λογγά.
-Ειδικά το Κέντρο Εφημερίας Λογγά δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, παρότι στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης υπάρχει «υγειονομική τρύπα» και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εδώ και 15 χρόνια περίπου, για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα.
-Ακόμη και όταν προκηρύσσονται θέσεις ιατρών για τα Κέντρα Υγείας ανταπόκριση από ιατρούς δεν υπάρχει. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θέσπιση κινήτρων.
-Υπάρχει πρόβλημα με το θεσμό του προσωπικού ιατρού, λόγω της μεγάλης έλλειψης της ειδικότητας των γενικών ιατρών στα Κέντρα Υγείας. Επειδή οι γενικοί ιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις θέσεις των προσωπικών ιατρών, παρατηρείται το φαινόμενο πολίτες να επιλέγουν προσωπικό ιατρό που βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους.
-Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιλέγεται από περισσότερους ιατρούς η ειδικότητα του γενικού ιατρού και να βελτιωθεί η πάρα πολύ χαμηλή αναλογία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
-Στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας (πλην της Καλαμάτας) δε λειτουργεί κανένα μικροβιολογικό και κανένα ακτινολογικό εργαστήριο.
-Το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας θα πρέπει να μονιμοποιηθεί.
-Το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών τις μισές μέρες του μήνα δεν εφημερεύει, ενώ τις άλλες μισές τα πρωινά ιατρεία γίνονται από ιατρούς του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά και η εφημερία από αγροτικούς ιατρούς.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει καταρρεύσει. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Οι πολίτες δικαιούνται υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες να είναι δημόσιες, υψηλού επιπέδου και δωρεάν.
Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα πρέπει να σταματήσει. Για αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική που θα επενδύσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα παρέχει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε κάθε πολίτη στη Μεσσηνία».