Η αγορά έχει γεμίσει με φθηνές και ακατάλληλες πατάτες Αιγύπτου
Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή συγκομιδή πατάτας στα χωράφια της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, με τους παραγωγούς, όμως, να ζητούν ελέγχους στην αγορά, διότι, όπως υποστηρίζουν, η εισαγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος από την Αίγυπτο είναι ανεξέλεγκτη.
Οι ίδιοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει και θέμα καταλληλότητας για την υγεία, αφού η καλλιέργεια στην Αίγυπτο γίνεται με φάρμακα που εδώ έχουν απαγορευτεί.
Αυτό που ζητούν, λοιπόν, είναι έλεγχοι στις ποσότητες, προκειμένου να μπορέσουν και αυτοί να επιβιώσουν, αφού με τα τωρινά δεδομένα αυτό μοιάζει ανέφικτο.
Από την Τετάρτη, μάλιστα, οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο προαύλιο του Δημαρχείου Μεσσήνης, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
Δηλώσεις
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία στους παραγωγούς της Μεσσήνης για τη φετινή διάθεση της πατάτας, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα, το πρόβλημα, όπως υποστήριξε, είναι οι αθρόες εισαγωγές στη χώρα αυτό το διάστημα. Έτσι οι αγρότες της περιοχής «χτυπούν καμπανάκι», όπως είπε, πριν ξεκινήσει η διάθεση, κι αυτό που ζητούν είναι να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές. Μάλιστα, πολλές φορές κάποιοι ελληνοποιούν τις συγκεκριμένες πατάτες.
Μόνο έτσι, σχολίασε, θα υπάρξει ένα κέρδος στους παραγωγούς για να μπορέσουν να επιβιώσουν και οι καταναλωτές να πάρουν ένα καλό προϊόν.
Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, Κωνσταντίνος Δουρούμης, υποστήριξε ότι υπάρχει απεριόριστη και ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο. Η τιμή των συγκεκριμένων με το ΦΠΑ είναι 50 λεπτά και συνεχώς πέφτει, με τα σουπερ μάρκετ, όπως είπε, να τις πουλούν 1,10 ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι αν οι παραγωγοί της Μεσσήνης θελήσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να πουλήσουν με 20 και 25 λεπτά, τιμή που τους «βάζει μέσα» και σημαίνει καταστροφή.
Κλείνοντας ο κ. Δουρούμης είπε ότι αν δε γίνει κάτι η παραγωγή της πατάτας θα τελειώσει για την περιοχή, όπως τελείωσε η εκτροφή βοοειδών, η καλλιέργεια φιστικιών, με λιγοστή πλέον εκτροφή προβάτων.
Ο έμπορος και συσκευαστής πατάτας, Νίκος Δουρούμης, ανέφερε ότι όσο δεν υπήρχαν οι αιγυπτιακές πατάτες στην αγορά ήταν όλα καλά, αλλά πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό που ζητά, αφού πλέον δεν μπορεί να σταματήσει η εισαγωγή από τη συγκεκριμένη χώρα, είναι να υπάρχει έλεγχος, ενώ επισήμανε ότι ο κάθε πολίτης πλέον μπορεί να φέρει στην Ελλάδα ένα κοντέινερ με πατάτες χωρίς να τον σταματήσει κάποιος στα ιδιωτικά λιμάνια.
Κατά τον κ. Δουρούμη, οι πατάτες που φθάνουν στην Ελλάδα είναι ακατάλληλες, αφού καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα που στη χώρα μας έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια.
Ο πατατοπαραγωγός Παναγιώτης Δουρούμης ανέφερε ότι το πρόβλημα με τις εισαγωγές δεν είναι φετινό και, μάλιστα, σχολίασε ότι μόλις βγουν στην αγορά οι ελληνικές πατάτες, οι τιμές στις εισαγόμενες θα μειωθούν, αφού υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους.
Απευθυνόμενος δε στους καταναλωτές, δήλωσε ότι όταν αγοράζουν ένα ελληνικό προϊόν και στη συγκεκριμένη περίπτωση πατάτες, τα χρήματα που θα δώσουν θα μείνουν στη χώρα.
Κλείνοντας, και σε ερώτηση ποια είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό, είπε ότι θα πρέπει να πουλάει 40 με 45 λεπτά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, ο οποίος συναντήθηκε με τους πατατοπαραγωγούς, δήλωσε ότι κανονικά δε θα έπρεπε να βρίσκονται στο χώρο του Δημαρχείου και να διαμαρτύρονται, αλλά στις καλλιέργειες τους, με τη φετινή παραγωγή, όπως είπε, να είναι και πρώιμη και πολύ καλής ποιότητας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί αναγκάζονται να πραγματοποιούν διαμαρτυρία, επειδή το κράτος τούς αφήνει εκτεθειμένους στις λαθραίες εισαγωγές.
Μέσω διακρατικών συμφωνιών το Φεβρουάριο επιτρέπονταν εισαγωγές από την Αίγυπτο πατάτας έως 20.000 τόνων, κάτι με το οποίο οι αγρότες δε διαφωνούν, αλλά διαφωνούν στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης κάλεσε το υπουργείο άμεσα να φροντίσει να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή πατάτας και να σεβαστεί τον ιδρώτα των συγκεκριμένων παραγωγών.
Κλείνοντας ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος, δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο με την πατάτα, αλλά με όλα τα προϊόντα που καλλιεργούν, απλά τώρα ήρθε η σειρά της πατάτας.
Αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι ο υπουργός να επισκεφθεί τη Μεσσήνη και έπειτα από συζήτηση να βρεθεί μια λύση, διαφορετικά τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο προαύλιο του Δημαρχείου, δηλώνοντας ότι θα πραγματοποιηθούν δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
Κινητοποίηση στην Καλαμάτα
Σε ανακοίνωση, δε, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης, μετά τη χθεσινή γενική του συνέλευση, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ στο Δημαρχείο Μεσσήνης, ενώ θα κλιμακώσουν με δυναμική κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη, 14 Μαρτίου, στην Καλαμάτα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση