Σοβαρά ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις προκαλούν «λεπτομέρειες» στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γιαννιτσάνικα στην Καλαμάτα και οι οποίες, σύμφωνα με το γεωλόγο – γεωτεχνικό Περιβάλλοντος, M.Sc., Μιχάλη Αντωνόπουλο, μπορεί να μηδενίσουν την αποτελεσματικότητα του συνόλου του και να θέσουν σε υψηλό κίνδυνο πλημμύρας μια μεγάλη περιοχή της πόλης.
Το πρώτο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι τι θα γίνει με την παλιά μικρή γέφυρα της οδού Λακωνικής στο ρέμα «Κερεζένια», η οποία ούτε έχει διαπλατυνθεί ούτε έχει γίνει άλλη παρέμβαση. Παραμένει στη θέση της, ελάχιστα μέτρα μακριά από τη νέα γέφυρα, η οποία έχει σχεδόν τη διπλάσια διατομή και είναι ψηλότερη. Μήπως, όμως, έτσι η παλιά γέφυρα, καθώς είναι μικρότερη, θα λειτουργήσει ως φράχτης της ροής των επιπλέον υδάτων που θα περνούν πλέον από τη νέα γέφυρα, αλλά και των δύο επιπλέον ρεμάτων (Πολιτέικο Ι και ΙΙ) που θα καταλήγουν στην «Κερεζένια»;
Το δεύτερο, όπως σημειώνει ο κ. Αντωνόπουλος, είναι ότι δεν ολοκληρώνεται η εκτέλεση των έργων διευθέτησης της κοίτης ανάντη και σε απόσταση 200 μέτρων.
Έργα διευθέτησης κοίτης
Κατά τον κ. Αντωνόπουλο, πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας γνωμοδότησε θετικά για τις νέες οριογραμμές από την εκτροπή των υδάτων δύο γειτονικών υδατορεμάτων (Πολιτέικο Ι & ΙΙ) στο μεγαλύτερο υδατόρεμα, «Κερεζένια».
«Είναι ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έργο, που το πιθανότερο είναι να μην ανταποκριθεί στις κρίσιμες πλημμύρες και να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή επιρροής του. Σχεδιάστηκε για να αποσοβήσει πιθανές πλημμύρες, όπως αυτές του 2016. Τότε που το ρέμα “Κερεζένια” και τα άλλα πιο μικρά υδατορέματα είχαν κατακλύσει σχεδόν όλη την ανατολική Καλαμάτα” σχολίασε.
Ακολούθως, μίλησε για δύο τουλάχιστον σοβαρότατες ελλείψεις, που παραμένουν σε εκκρεμότητα και μηδενίζουν την αποτελεσματικότητα του συνόλου του αντιπλημμυρικού έργου.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν ολοκληρώνεται η εκτέλεση των έργων διευθέτησης της κοίτης ανάντη και σε απόσταση 200 μέτρων, όπως προβλέπεται στη μελέτη που κατατέθηκε στο Δήμο. Εγκαταλείπεται, δηλαδή, τμήμα της υδραυλικής μελέτης σχεδιασμού χωρίς καμία δικαιολογία.
«Η περιοχή εκατέρωθεν του χειμάρρου “Κερεζένια”, που πλημμύρισε και αποζημιώθηκε για πλημμυρικά φαινόμενα, απειλείται πλέον με ακόμα μεγαλύτερες πλημμύρες λόγω της εκτροπής των επιπλέον υδάτων στη λεκάνη απορροής της, σύμφωνα με τη μελέτη σχεδιασμού. Γι’ αυτό και καθορίστηκαν νέες οριογραμμές, διευρυμένες σε σχέση με τις αρχικές. Συνεπώς, αφού είναι δυσμενέστερη η νέα πραγματικότητα, πώς και πότε θα προστατευτεί με έργα διευθέτησης στο σύνολο της; Δε φτάνουν τα χρήματα, να υποθέσουμε, ή δε θεωρείται η ανθρώπινη ζωή σημαντική στα ορεινά σε σχέση με πεδινά; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και ποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες σε περίπτωση νέας καταστροφής;», αναρωτήθηκε ο κ. Αντωνόπουλος.
Διατομή παλιάς γέφυρας
Το δεύτερο – και ιδιαίτερα σημαντικό – θέμα που έθιξε ο κ. Αντωνόπουλος είναι η υδραυλική επάρκεια των διατομών των υφιστάμενων έργων. «Διότι», όπως σημείωσε, «μπορεί η νέα γέφυρα του περιμετρικού οδικού δικτύου να κατασκευάσθηκε με ικανοποιητική διατομή, που επαρκεί, να υποθέσουμε, και για τα νερά εκτροπής από τα δύο νέα ρέματα που εισέρχονται στο ρέμα “Κερεζένια”, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την παλιά γέφυρα, που έχει το μισό και λιγότερο της διατομής της νέας. Η παλιά γέφυρα επί της οδού Λακωνικής, δηλαδή, έχει πολύ μικρότερες διατομές και λειτουργεί ως φράχτης της ροής των επιπλέον υδάτων πλημμυρικής απορροής. Άρα δε διασφαλίζεται η επάρκεια των δεδομένων ασφαλείας της νέας υδραυλικής μελέτης. Συνεπώς, τι να περιμένουμε από ένα τόσο φιλόδοξο αλλά αδιέξοδο τεχνικό έργο; Στην ουσία, ένα έργο εκατομμυρίων θα παραμείνει ανενεργό αν δε διευρυνθεί η διατομή της παλιάς γέφυρας, της οποίας το άνοιγμα είναι το 1/3 της νέας που κατασκευάστηκε δίπλα της».
Ο κ. Αντωνόπουλος έθεσε, μάλιστα, και ζήτημα άρσης της εκτροπής των υδάτων, αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες διατομές του υδατορέματος «Κερεζένια» ή αν δε γίνουν τα έργα διευθέτησης στο σύνολό τους, όπως προβλέπονται στη μελέτη.
Αμφότερα είναι ζητήματα για τα οποία άμεσα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις, αν και σε μια πρώτη προσπάθεια που κάναμε, σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Καραγιάννη, δε στάθηκε δυνατό να πάρουμε απάντηση.
Της Βίκυς Βετουλάκη