Μεγαλύτερη δυναμική ως επένδυση φαίνεται να αποκτά η αγροτική γη, με τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες να στρέφονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην αγορά της, σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν τις εκμεταλλεύσεις τους, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Ταχυδρόμου από στοιχεία της Eurostat.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι δείχνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν αγροτική γη, είτε για να αυξήσουν τα στρέμματα των καλλιεργειών τους είτε ακόμα και για να προχωρήσουν σε νέες, όπως, για παράδειγμα, να παράξουν τις δικές τους ζωοτροφές, προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία πωλούνται έως και 10.000 ευρώ/στρέμμα τα αγροτεμάχια με ελιές, ενώ στην Αργολίδα οι τιμές στα χωράφια με ελιές διαμορφώνονται από 2.500 έως και 6.000 ευρώ το στρέμμα.
Αργολίδα και Κορινθία τα πιο ακριβά
Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, τόσο η αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων τον τελευταίο χρόνο όσο και ο φόβος για μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, οδήγησαν αρκετούς μεγάλους παραγωγούς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα στρέμματα, αν και κατέχουν ήδη εκατοντάδες.
Έντονες διακυμάνσεις ανάλογα και με το είδος του αγροτεμαχίου, για παράδειγμα αν είναι ποτιστικό, καλλιεργήσιμο ή αν είναι ένας ελαιώνας, παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης της αγροτικής γης από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.
Τα πιο ακριβά χωράφια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2022 που περιλαμβάνονται σε έρευνα, βρίσκονται στην Αργολίδα και την Κορινθία, με τα ποτιστικά να «πιάνουν» ακόμα και τα 10.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα ποτιστικά κτήματα σε άλλες περιοχές της χώρας ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και φτάνουν τα 3.000 ευρώ το στρέμμα. Για παράδειγμα, στη Λάρισα οι τιμές πώλησης ποτιστικών αγροτεμαχίων κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα νεόφυτα περιβόλια φτάνουν έως και τα 5.000 ευρώ το στρέμμα.
Στη Ναυπακτία τα ποτιστικά χωράφια κυμαίνονται από 1.500 έως 2.500 ευρώ το στρέμμα, οι ελιές έως 5.000 ευρώ και τα ξερικά από 500 έως 1.200 ευρώ/στρέμμα.
Τα ξερικά χωράφια κυμαίνονται από 100 ευρώ/στρέμμα στη Θράκη έως 1.300 ευρώ/στρέμμα στη Λάρισα.
Από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα πωλούνται τα χέρσα χωράφια με αγριόχορτα στη Θράκη. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές πώλησης αγροτικής γης κοντά στη Θράκη κινούνται ανοδικά.
Στη Μεσσηνία και στη Λακωνία πωλούνται έως και 10.000 ευρώ/στρέμμα τα αγροτεμάχια με ελιές, ενώ στην Αργολίδα οι τιμές στα χωράφια με ελιές διαμορφώνονται από 2.500 έως και 6.000 ευρώ το στρέμμα.
Οι τιμές ανά Περιφέρεια
Ανοδική τάση στις τιμές γης παρατηρείται την τελευταία τριετία σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι στο τέλος της πρώτης δεκαετίας, μετά το 2000, υπήρξε κάμψη στις τιμές γης λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ κατά την τελευταία περίοδο, δηλαδή από το 2017 και ύστερα, ανακάμπτουν.
Μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, στην Αττική ο μέσος όρος της τιμής αγοράς φτάνει τα 7.740 ευρώ το στρέμμα, ενώ ακολουθούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τιμές που αγγίζουν τα 5.566 ευρώ/στρέμμα και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου στα 3.793 ευρώ/στρέμμα.
Ο μέσος όρος της τιμής αγοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 2.282 ευρώ/στρέμμα
Αντίθετα, το χαμηλότερο μέσο όρο κατέγραψε η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, φτάνοντας τα 624 ευρώ/στρέμμα, ενώ στην προτελευταία θέση συναντάμε τη Θράκη με 785 ευρώ/στρέμμα.