Η πρόοδος της Ολυμπίας Οδού, στο κομμάτι Πατρών – Πύργου και οι μελέτες μετά τον Πύργο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με καλεσμένο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα, στο 11ο Regional Growth Conference, το συνέδριο της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, το οποίο έλαβε χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανικόλας, βρισκόμαστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από τότε που το έργο ξεκίνησε (το Μάρτιο του 2022). Μέχρι το Δεκέμβριο η πρόοδος είχε φτάσει το 10% και σήμερα είναι 11%. «Είμαστε στα χωματουργικά και όπως καταλαβαίνετε, η πρόοδος του έργου εξαρτάται πάρα πολύ από τον καιρό, ειδικά τους χειμερινούς μήνες» είπε χαρακτηριστικά.
Μελέτες για συνδέσεις με τοπικές κοινωνίες
«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς προσβασιμότητα» είπε ο κ. Παπανικόλας και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό η περιοχή να συνδεθεί και με τις τοπικές κοινωνίες». Ανέφερε, δε, πως η Ολυμπία Οδός έχει αναλάβει τις μελέτες για τις συνδέσεις του αυτοκινητόδρομου με τις περιοχές που περνά, ενώ «το Πύργος-Αλφειός είναι το κομμάτι θα μας φέρει πιο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία».
Ο κ. Παπανικόλας ανέφερε πως το τμήμα αυτό είναι το πιο άμεσο και πως μπορεί να υλοποιηθεί, όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και δοθεί η εντολή από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.
Το τμήμα αυτό είναι περίπου 12 χλμ. και συνδέει τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας με την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αλφειός- Καλό Νερό
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού είπε πως επανεξετάζεται η μελέτη για το Αλφειός-Καλό Νερό με αλλαγή και βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών, να είναι πιο “μαζεμένο”. Επίσης, εξετάζεται εναλλακτική λύση για την περιοχή του Καϊάφα με παράκαμψη της περιοχής. Αυτό που πραγματοποιείται είναι οι πρωταρχικές μελέτες, προκειμένου να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς έγκριση.
Όπως εκτίμησε ο κ. Παπανικόλας, θα μπορούσαν να δοθούν σε περίπου ένα έτος. Οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και, όπως είπε ο επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού, χρειάζονται 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθούν.