Άγνωστο τι θα γίνει με τη Μεσσηνία
Άρχισε προχθές στην Παλαιόχουνη η πλήρης διαχείριση των απορριμμάτων στην εκεί μονάδα, την πρώτη από τις τρεις που προβλέπει η ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι σε πλήρη διαχείριση οδηγήθηκαν 50 τόνοι απορριμμάτων από το Δήμο Τρίπολης, ενώ σταδιακά η ποσότητα στην οποία εφαρμόζεται η πλήρης διαχείριση θα αυξάνεται.
Στο μεταξύ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου κοινοποιήθηκε προς όλες τις Περιφερειακές Ενότητες έγγραφο το οποίο η Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας κοινοποίησε πρόσφατα στους Δήμους της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και προς τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, σχετικά με καταγγελία για απόθεση απορριμμάτων σε ανενεργούς ΧΑΔΑ ή σε περιοχές που έχουν δημιουργηθεί νέοι παράνομοι χώροι τέτοιου είδους.
«Δεδομένου ότι από τις 8 Αυγούστου 2022 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του ΣΜΑ Σπαθοβουνίου, όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα αστικά απορρίμματα στο συγκεκριμένο χώρο, όπου μεταφορτώνονται για να μεταφερθούν στη μονάδα διαχείρισης» σημειώνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας.
Καταλήγοντας, το εν λόγω έγγραφο καλεί τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, σε συνεργασία με τους Δήμους της κάθε περιοχής.
Κι ενώ η Παλαιόχουνη… πήρε μπρος, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την Καλλιρρόη και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Μεσσηνίας.
Μέχρι πρόσφατα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωνε σίγουρος ότι από την 1η Απρίλη θα πάνε τα απορρίμματα στη μονάδα της Καλλιρρόης, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις απέκλεισαν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, μιας και, όπως υποστήριξε, υπήρξαν κωλύματα που τελικά λύθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ. Ως δεύτερο λόγο για την καθυστέρηση ανέφερε τα χρέη Δήμων. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του εργοστασίου στην Καλλιρρόη μετατίθεται γενικά για το καλοκαίρι, με τον κ. Νίκα να μην αναφέρει ακριβείς ημερομηνίες, όπως στο παρελθόν.
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό που οφείλουν όλοι οι πολίτες να κάνουν είναι ανακύκλωση, για να μειωθεί το βάρος των σκουπιδιών 2,5 φορές, δηλαδή από 250.000 τόνους να φθάσουν τους 100.000, που είναι η υποχρέωση για τη διαδικασία διαχείρισης.