Το παράδοξο με τις ελιές και το λάδι
Διψήφιες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές που πουλούσαν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι τα προϊόντα τους στη διάρκεια του 2022, μία χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από την εκτίναξη των διεθνών τιμών και την ακρίβεια των τροφίμων, που εξακολουθεί να πιέζει τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο δ’ τρίμηνο σημειώθηκαν στο γάλα (44,6%), το ελαιόλαδο (39,6%), τα δημητριακά (33,6%), τα βοοειδή (31,7%) και το χοιρινό κρέας (31,9%). Το παράδοξο είναι ότι η τιμή παραγωγού για τις ελιές μειώθηκε 1,1%.
Αυξήθηκαν οι τιμές των εισροών
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 18,5% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση και κατά 14,9% σε μέσα επίπεδα του έτους. Οι δε τιμές των τροφίμων στα ράφια το Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση.
Καταλύτης για την εκτίναξη των διεθνών τιμών των τροφίμων ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος των δύο χωρών, που είναι μεγάλοι παραγωγοί σε μία σειρά βασικών προϊόντων.
Οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα ήταν, πάντως, χαμηλότερες από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 26% στο δ’ τρίμηνο του 2022 όσο περίπου και στο σύνολο του έτους (25,1%).
Μικρότερες αυξήσεις από την Ελλάδα στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους είχαν η Μάλτα (4%), η Γαλλία (14%), η Κύπρος και η Ιταλία (15%) και η Βουλγαρία (17%).
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των εισροών που χρησιμοποιούν για την παραγωγική διαδικασία οι Έλληνες αγρότες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους και συγκεκριμένα κατά 23,8% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και κατά 26,8% για το σύνολο του έτους, έναντι 26,6% και 31,3% στην Ε.Ε. αντίστοιχα.
Εκρηκτικές ήταν οι αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων (55%), της ενέργειας και των λιπαντικών (41%) και των ζωοτροφών (29%).
Ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν περισσότερο
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σε ετήσια βάση, ήταν στο γάλα (44,6%), το ελαιόλαδο (39,6%), τα δημητριακά (33,6%), τα βοοειδή (31,7%) και το χοιρινό κρέας (31,9%).
Το παράδοξο είναι ότι η τιμή παραγωγού για τις ελιές μειώθηκε κατά 1,1%, σε αντίθεση με την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου.
Χαμηλότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στα φρούτα (3,5%), το κρασί (6,4%), τα φρέσκα λαχανικά (11,3%), τα πουλερικά (14%) και τα αυγά (14,5%).
Οι αυξήσεις στα αυγά και τα πουλερικά είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν στην Ε.Ε., όπου εκτινάχθηκαν 64% και 32%, αντίστοιχα.
Επίσης, η αύξηση της τιμής του ρυζιού στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την Ε.Ε. (24% έναντι 45%).